24.03.2011. / 13:04

Autor: Hina

Hrvatski Caritas prikupio 150.000 kuna za stradale u Japanu

Hrvatski Caritas i nadalje poziva građane i tvrtke da se uključe u nacionalnu akciju pomoći, pokrenutu odlukom hrvatskih biskupa: uplatom na žiro-račun HC-a kod PBZ 2340009-1100080340

Foto: ReutersFoto: ReutersHrvatski Caritas uputio je 150.000 kuna novčane pomoći prikupljene u Hrvatskoj za stradale od potresa i tsunamija u Japanu.

Novac, namijenjen psihosocijalnoj pomoći najugroženijima, starijima, bolesnima, invalidima i siročadi, bit će poslan Japanskom Caritasu preko Međunarodnog Caritasa koji koordinira akciju među svojim članicama, kako bi se što djelotvornije odgovorilo na potrebe za pomoći u Japanu.

Hrvatski Caritas izvijestio je da ravnatelj Japanskog Caritasa Daisuke Narui izvješćuje kako su uvjeti za život u područjima pogođenim potresom i tsunamijem dramatični jer je sve manje hrane, vode, goriva i loživa ulja, a onima koje su potres i tsunami pretvorili u beskućnike pridružuju se i drugi, evakuirani iz područja opasnosti od nuklearne elektrane.

Mnoge župe u Japanu stavile su svoje prostore na raspolaganje beskućnicima, a najpogođenija pokrajina i biskupija Sendai postala je središnje mjesto odakle Caritas koordinira rad svih katoličkih mreža uključenih u pomoć. Caritas dijeli hranu i pokrivače, uključuje svoje dobrovoljce u izravno pomaganje preživjelima, osobito ugroženim skupinama kao što su starci, bolesnici, invalidi i siročad. Stoga traži veći broj psihologa, socijalnih radnika i terapeuta kako bi se žrtvama pružila psiho-socijalna pomoć, kaže se u priopćenju.

"Nakon prvog tjedna, kad se uglavnom nastojalo preživjeti, sada vidimo kako se preživjeli bore s možda i većim izazovom - traumom, očajem i usamljenosti. Zato ne smijemo ljude ostaviti same. Ohrabruje nas što je spremnost na pomaganje nevjerojatno velika. Mnogi koji dolaze u Caritas iz drugih biskupija pitaju kako mogu pomoći, a među njima su brojni mladi - što je velik znak nade", izvijestio je ravnatelj Japanskog Caritasa Narui, a prenosi Hrvatski Caritas.

Hrvatski Caritas i nadalje poziva građane i tvrtke da se uključe u nacionalnu akciju pomoći, pokrenutu odlukom hrvatskih biskupa: uplatom na žiro-račun HC-a kod PBZ 2340009-1100080340, poziv na br. 143, pozivom na 060 9010 (cijena poziva 6,15 kuna, PDV uključen); online uplatama na www.caritas.hr i novčanom pomoći u svakoj župi, s napomenom: za stradale u Japanu, stoji u priopćenju Hrvatskog Caritasa.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika