Objavljeno u Nacionalu br. 371, 2002-12-24

Autor: Eduard Šoštarić

MIROVNA MISIJA U SJENI SKANDALA

Vojnici idu u Afganistan bez obavještajne zaštite

Od veljače iduće godine 44 hrvatska vojna policajca sudjelovat će u međunarodnoj mirovnoj misiji u Afganistanu, a da pritom neće imati vojnoobavještajnu potporu jer su načelnik vojne policije Mate Laušić i bivši pomoćnik ministra obrane Mladen Ružman još prije dvije godine prekinuli suradnju s Glavnim stožerom i o misiji u Kabulu nisu obavijestili načelnika GS-a Petra Stipetića

Uskoro će i hrvatski vojnici u AfganistanUskoro će i hrvatski vojnici u AfganistanOdlazak 44-orice pripadnika hrvatske vojne policije u mirovnu misiju međunarodnih vojnih snaga (ISAF) u Afganistan, u veljači iduće godine, napokon će Republiku Hrvatsku na međunarodnom planu svrstati u skupinu zemalja antiterorističke koalicije, a na vojnom označiti prekretnicu u približavanju NATO-u. Pripadnici hrvatskog voda vojne policije vjerojatno će biti smješteni 15 km istočno od Kabula u vojnom kampu “Warehouse” i djelovat će pod zapovjedništvom njemačke satnije vojne policije u sklopu multinacionalne brigade “Kabul”, doznaje Nacional.

Kamp “Warehouse” nalazi se na prostoru nekadašnjeg skladišta građevinskog materijala, na nadmorskoj visini od 1800 metara. Hrvatske vojnike dočekat će surovi klimatski i smještajni uvjeti daleko od onoga što se može nazvati optimalnim. Ponajmanje ugodno, kad je riječ o smještaju, bit će im spavanje na metalnim krevetima u šatorima uz neprekidnu buku koju će ljeti stvarati klimatski, a zimi uređaji za grijanje. Radni dan trajat će od 14 do 16 sati, vremena za opuštanje neće biti, a nema se ni kamo otići. Uglavnom, hrvatski će se vojnici zajedno s njemačkim, austrijskim, danskim i nizozemskim najsigurnije osjećati u vojnom kampu gdje se toče samo bezalkoholna pića i u večernje sate pogleda pokoji film starijeg datuma.

U sklopu mirovne misije vojni policajci iz Hrvatske patrolirat će glavnim gradom zajedno s pripadnicima afganistanskih snaga sigurnosti, a uspostavit će i nadzorne točke na ulazima u grad radi kontrole putnika, vozila i tereta. Osim toga, u sklopu patroliranja ulicama glavnog grada osiguravat će i objekte afganistanske vlade, odnosno ministarstava i skupštine Loya Jirga, te objekte humanitarnih i međunarodnih misija od mogućih napada terorističkih skupina.

S vojnicima će u Afganistan krenuti i osam vozila “land rover”, tri oklopna transportera, tone hrane, naoružanja, streljiva te pogonskog goriva. Budući da rotacija mirovnih snaga ISAF-3 počinje u veljači, još je teško prognozirati točan datum odlaska, jer dinamika dolaska svježih snaga ovisi o kapacitetima za prihvat zrakoplova na kabulskom aerodromu, odnosno od timova za opsluživanje, količine rezervoara za avionsko gorivo na aerodromu, vremenskih i sličnih tehničkih uvjeta.

Hrvatski vojni policajci potpuno su završili s pripremama za odlazak u Afganistan i dobili potrebne certifikate za osposobljenost vojnika u obavljanju misije s vojnicima iz zemalja NATO-a. Prije svega to se odnosi na uvođenje NATO-ovih procedura i standarda u radijskim komunikacijama, koordinatnom sustavu za praćenje situacije na vojnim kartama, satelitskoj navigaciji, te procedura u radu vojnih stožera. Međutim, učinjeno je nekoliko neshvatljivih propusta.

Prvo, načelnik Glavnog stožera Petar Stipetić nikad nije bio obaviješten o tijeku priprema i obuke voda vojne policije niti je bio pozvan na smotru postrojbe nakon završene obuke, što je potpuno apsurdno, jer se radi o prvoj vojnoj naoružanoj postrojbi Hrvatske vojske koja odlazi u misiju visokog rizika. Budući da su od početka ustrojavanja voda vojne policije prije dvije godine načelnik Vojne policije Mate Laušić i bivši pomoćnik ministra za obavještajno-sigurnosne poslove Mladen Ružman odbacili bilo kakvu vrstu suradnje s Glavnim stožerom, potpuno je nejasno tko će u Afganistanu štititi pripadnike Hrvatske vojske od obavještajnog prodora stranih vojnih službi, odnosno tko će od hrvatskih obavještajaca u vodu vojne policije surađivati sa stranim partnerima u prikupljanju obavještajnih informacija. Uprava za obavještajne poslove Glavnog stožera (G-2) jedina je vojnoobavještajna institucija koja raspolaže resursima i ljudstvom za prikupljanje vojnih obavještajnih informacija. Međutim, nitko iz G-2 nije bio uključen u pripremu voda vojne policije za mirovnu misiju niti je odabran da ide u Afganistan.

Premda u Središtu za obuku mirovnih postrojbi u Rakitju u sklopu zapovjedništva postoji obavještajni odjel koji bi prikupljao obavještajne informacije o zemlji u koju se šalju pripadnici Hrvatske vojske, taj odjel može se u ovom trenutku osloniti isključivo na novinske članke i internetsko pretraživanje, što je potpuno nedostatno za misiju kakva je ta u Afganistanu. Osim toga, ljudski resursi odjela vrlo su skromni, što je i razumljivo jer je osnovao tek prije godinu dana. Nadalje, protuobavještajna služba, dosadašnji SIS, također bi trebala imati svog čovjeka u misiji zaduženog za praćenje svih kontakata pripadnika hrvatske vojne policije s pripadnicima stranih oružanih snaga.

Osim svega toga, Hrvatska nije članica NATO-a i još nije uspostavila standarde zaštite tajnosti podataka i razmjene obavještajnih informacija s NATO-om. U afganistanskoj misiji sudjeluju sve zemlje članice NAT-a i međusobno razmjenjuju osjetljive informacije. Međutim, čak i među njima poznati su primjeri nesuradnje, osobito između SAD-a i Britanije s jedne i ostalih zemalja NATO-a s druge strane, pa je potpuno jasno kakav će status u tom smislu imati hrvatska vojna postrojba.

Hrvatska ne pripada krugu zemalja koje međusobno unutar NATO-a razmjenjuju informacije i morat će se osloniti, kao i dosad, isključivo na individualnu suradnju s pojedinim zemljama partnerima na temelju bilateralnih ugovora. Tako se i uz stranu pomoć obavlja i sigurnosna procjena vojne misije u Afganistanu. Procjena je rađena na temelju stranih obavještajnih informacija zemalja partnera u razmjeni informacija kao što su Austrija, Njemačka, Rumunjska i SAD. Ne samo što će sigurnost hrvatske vojne postrojbe ovisiti o dobroj volji stranih obavještajaca, nego će hrvatski vojnici biti ovisni i o kompletnoj logistici, transportu i medicinskoj skrbi svojih partnera.

Premda je slanje hrvatskih vojnika iznimno pozitivan korak na međunarodnom planu i u konkretnom sudjelovanju Hrvatske u antiterorističkoj koaliciji, mnogi su ovih dana skloni tvrditi da su hrvatski vojnici mogli prva iskustva ipak stjecati u manje rizičnim operacijama kao što su one u Bosni i Hercegovini, na Kosovu ili na Cipru.

Kad je riječ o materijalnom statusu pripadnika vojne policije, Nacional doznaje da će osim osobnog dohotka vojni policajci primati dnevnice od 80 američkih dolara koje će biti isplaćivane jednim dijelom na ruke, a drugim putem računa. Godišnja polica životnog osiguranja pripadnika voda vojne policije iznosit će 20 tisuća kuna.

Do odlaska u Afganistan pripadnici Vojne policije zajedno sa svojim obiteljima bit će pozivani na psihološko savjetovanje u Središte za mirovne operacije Hrvatske vojske u Rakitju kako bi se zajednički pripremili za ono što slijedi, s obzirom na moguće stresne situacije u kojima će se naći svi članovi obitelji. Takva psihološka priprema uobičajena je u svim zapadnim zemljama.

Trenutno u sklopu misije ISAF u Afganistanu ima približno 5000 vojnika iz 22 zemlje. Zapovjedništvo nad svim međunarodnim snagama u rukama je turskog general bojnika Akina Zorlua. Sredinom veljače, prije dolaska hrvatskih vojnih policajaca, zapovijedanje od Turske preuzet će Njemačka i Nizozemska, a očekuje se da će na čelu snaga biti njemački general Norbert van Heyst. Glavni stožer međunarodnih mirovnih snaga ISAF nalazi se u Kabulu dok mu je podređen vojni stožer multinacionalne brigade sa sjedištem u kampu “Warehouse” 15 km istočno od Kabula. U tom je stožeru zapovjedništvo koje rukovodi aktivnostima triju borbenih skupina mirovnih snaga jačine bataljuna. Jedna od njih pod zapovijedanjem Njemačke bit će matična skupina u kojoj će djelovati hrvatski vojni policajci. Temeljna je zadaća međunarodnih mirovnih snaga u Kabulu osiguravati slobodu kretanja za stanovništvo glavnog grada, štititi međunarodne i humanitarne misije, kao i vojnike mirovnih snaga, obučavati pripadnike afganistanskih vladinih snaga sigurnosti te pružati pomoć u nesmetanom radu kabulskog međunarodnog aerodroma.

Premda je afganistanski premijer Hamid Karzai zatražio da se mandat međunarodnih mirovnih snaga ISAF proširi i na druge dijelove Afganistana, međunarodna zajednica zbog povećanih rizika za svoje vojnike nije spremna proširiti svoje područje djelovanja izvan Kabula, na gradove i mjesta u kojima se još uvijek vode plemenske borbe.

Premda se proteklih mjeseci moglo čuti samo za pripremu pripadnika vojne policije za odlazak u Afganistan, Nacional doznaje da Ministarstvo obrane i Glavni stožer za vojne misije u inozemstvu spremaju i jednu pješačku satniju iz sastava 1. gardijske brigade, vod atomsko-biološko-kemijske zaštite, inženjerijski vod, dva medicinska tima i jedan helikopter s posadom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika