Objavljeno u Nacionalu br. 802, 2011-03-29

Autor: Robert Bajruši

AKCIJA ZA SPAS PREGOVORA

Tajni sastanak Vesne Pusić i premijerke

JADRANKA KOSOR i Vesna Pusić dogovorile su u nedjelju skup vodećih hrvatskih političara na kojem će se podijeliti zaduženja da se pregovori o pristupanju Europskoj uniji dovrše do lipnja

Vesna Pusić uspjela je pridobiti vladajuću stranku i oporbu za svoju inicijativu
slamanja otpora nekih
zemalja hrvatskom
završetku pregovora za
pristupanje EUVesna Pusić uspjela je pridobiti vladajuću stranku i oporbu za svoju inicijativu slamanja otpora nekih zemalja hrvatskom završetku pregovora za pristupanje EUSkup vodećih hrvatskih političara na kojem bi trebali dogovoriti podjelu zaduženja kako bi se pregovori s Europskom unijom zaključili za dva mjeseca dogovoren je u nedjelju poslijepodne na tajnom sastanku Vesne Pusić i Jadranke Kosor. Okupljanje najznačajnijih političara u državi trebalo se održati već ovog tjedna, ali zbog već dogovorenih međunarodnih aktivnosti pomaknuto je za sedam dana. Bio je to – na neki način – predzadnji korak u sedmodnevnoj akciji kojom je Vesna Pusić pokušala okupiti predstavnike vlasti i opozicije, kako bi do sredine lipnja zaboravili na međusobne sukobe i pokušali izlobirati okončanje pregovora između Hrvatske i Europske unije, prije završetka mađarskog predsjedanja EU-om.


POSLJEDNJIH DANA u diplomatskim krugovima cirkulirala je informacija prema kojoj su Italija i Mađarska, zajedno s Danskom i nekoliko srednjoeuropskih država, premijerku Kosor informirale da će unutar EU snažno lobirati za dovršetak pregovora u lipnju. U drugoj skupini zemalja su Njemačka i Francuska koje su također podržale tu inicijativu i spremne su podržati Hrvatsku ako ovdašnja vlada odradi svoj posao. Treću grupaciju – tvrde diplomati – čine Nizozemska, Švedska i Velika Britanija, koje smatraju da je lipnjski rok ipak prekratak i treba još vremena kako bi se vidjelo ispunjava li Hrvatska sve preuzete obveze. Vesna Pusić ide u dva smjera – s jedne strane, država i ministarstva moraju ispuniti preostala mjerila i zatvoriti preostala poglavlja, a s druge, svi utjecajni proeuropski političari trebaju se angažirati u lobiranju kod europskih vladinih i stranačkih dužnosnika.

U OVOM TRENUTKU šanse za uspjeh u najboljem slučaju iznose 50 posto, no predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om vjeruje da prilika još postoji. Ali da bi se to postiglo, trebalo je ovdašnje političare uvjeriti kako, unatoč izraženim međusobnim animozitetima, moraju postići kompromis i surađivati idućih sedamdesetak dana. Po svemu sudeći, posredovao je i predsjednik Ivo Josipović, koji će također sudjelovati na sjednici Nacionalnog odbora, što je utjecalo i na pristanak Zorana Milanovića, oporbenog premijerskog kandidata. Još prošli tjedan Milanović je sa skepsom pratio inicijativu Vesne Pusić i nije iskazivao spremnost na susret s Jadrankom Kosor. Odnosi između premijerke i šefa opozicije toliko su loši da paraliziraju i najmanji dogovor, a nažalost i suradnju o strateškim temama. Ali nakon što je svoj dolazak potvrdio i Josipović, Milanović nije mogao riskirati da se jedini idući tjedan ne pojavi u Hrvatskom saboru, u koji će stići njegovi koalicijski saveznici Radimir Čačić, Ivan Jakovčić, Silvano Hrelja, ali i važni političari vladajuće većine poput Milorada Pupovca i Josipa Friščića.

S DRUGE STRANE, Vesna Pusić je na određeni način slomila i Jadranku Kosor, čija politička budućnost ovisi o tome hoće li HDZova vlada završiti pregovore tijekom lipnja. Ne uspije li Vlada do tada dovršiti pregovore s Bruxellesom, opozicija, ali vrlo vjerojatno i Josipović zatražit će raspisivanje parlamentarnih izbora za rujan ili početak listopada. Tako je rezonirala i Vesna Pusić u razgovoru koji smo vodili za Nacional u nedjelju navečer. Na pitanje kakve reperkusije može imati produljenje pregovora za jesen, decidirano je izjavila “vrlo teške”. Sudeći po toj reakciji, nitko ne može jamčiti da će, propadne li plan o zaključenju pregovora u lipnju, cjelokupni posao biti dovršen tijekom rujna. Osim ako Europska komisija ne odredi datum završetka pregovora, o čemu nema naznaka. Predsjednica Nacionalnog odbora implicitno je odbacila tezu o tri različita stajališta unutar EU o Hrvatskoj, i smatra kako je situacija jednostavnija: 23 ili 24 države nemaju ništa protiv brzog zaključenja pregovora i primanja Hrvatske u Uniju, a na drugoj strani su samo tri ili četiri zemlje. Premda nije željela imenovati o kome je riječ, očito je riječ o vladama Velike Britanije, Nizozemske i možda još i Belgije i Švedske. “Trebamo biti realni i shvatiti kako i države koje su još uvijek skeptične tako razmišljaju prije svega zbog vlastitih problema i Hrvatska je za njih sporedna tema. Neke su angažirane u ratu u Libiji, druge imaju ekonomske probleme, i dok ne riješe vlastite teškoće, ne da im se baviti još i nama”, smatra Vesna Pusić. Upravo to je cilj njezine akcije – organiziranje široke operacije uvjeravanja onih koji misle da Hrvatska treba još čekati priključenje Uniji. Na skupu vodećih hrvatskih političara trebao bi se postići dogovor o lobističkim turnejama po Europi. Za sada je poznat raspored predsjednika Ive Josipovića koji je u Litvi, a slijede posjeti Estoniji, Poljskoj i Finskoj. Posebno je važna Finska, koja načelno podržava završetak pregovora, međutim inzistira i na egzaktnom ispunjavanju svih mjerila koja su postavljena pred Hrvatsku.

JADRANKA KOSOR također planira posjetiti nekoliko država i lobirati u korist završetka pregovora u lipnju, a od Milanovića se očekuje da pokuša utjecati na socijaldemokratske premijere koji vode Sloveniju i Austriju, kao i predstavnike utjecajnog bloka socijalista i socijaldemokrata u Europskom parlamentu. Vesna Pusić i članovi Odbora za praćenje pregovora izrazili su spremnost otputovati u sve države u kojima žele razgovarati s hrvatskim predstavnicima. Paralelno s međustranačkim konsenzusom pokušat će se utjecati i na podizanje interesa javnosti za dovršetak pregovora. Posljednje ispitivanje javnosti pokazalo je kako već godinu dana relativno stabilna većina hrvatskih građana podržava ulazak u Europsku uniju.

UNATOČ ANTIVLADINIM demonstracijama koje jednim dijelom imaju antieuropski karakter, što PRESUDAN UTJECAJ PREDSJEDNIKA
Ivo Josipović podržao je inicijativu Vesne Pusić, pa predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović nije imao izbora i morao je pristati na suradnju s vladajućom strankom oko zaključenja pregovora s EUPRESUDAN UTJECAJ PREDSJEDNIKA Ivo Josipović podržao je inicijativu Vesne Pusić, pa predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović nije imao izbora i morao je pristati na suradnju s vladajućom strankom oko zaključenja pregovora s EUne iznenađuje kada se uzme u obzir da među prosvjednicima ima pripadnika krajnje ljevice i desnice, podrška ulasku Hrvatske u EU ostala je vrlo stabilna čak i u veljači. Prema rezultatima agencije IpsosPuls, i u danima kada je u Zagrebu zapaljena zastava Europske unije i nošeni transparenti protiv EU 55 posto hrvatskih građana izjavilo je da namjeravaju pozitivno glasovati. Tu je riječ o trendu koji traje još od siječna 2010. jer iz mjeseca u mjesec više je pobornika priključenja EU nego što ima protivnika. Od ispitanika koji bi izišli na referendum prilično uvjerljivo prevladavaju pobornici ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a njih je u siječnju 2011. bilo 60 posto, a veljači 55, nasuprot 33 posto protivnika i 7 posto neodlučnih. Razumije se da stvari stoje drugačije kada se analizira cjelokupni uzorak koji obuhvaća i hrvatske građane koji vjerojatno neće izići na referendum.

KADA SE ANALIZIRAJU podaci koji se odnose na osobe koje namjeravaju glasovati na referendumu, od siječnja prošle godine do danas, podrška “Projektu EU” redovito je bila iznad pedeset posto. Najniži rejting zabilježen je u lipnju prošle godine, kada je iznosio samo 51 posto, a najviše u listopadu - 65, odnosno studenom sa 64-postotnom potporom učlanjenju Hrvatske u Europsku uniju. Ako se, dakle, kao putokaz uzmu statistički podaci, tada pobjeda zagovornika Europske unije ne bi smjela doći u pitanje. Istraživanje pokazuje kako na referendum namjerava izići 81 posto birača (58-sigurno, 23-vjerojatno) i većina glasača vodećih stranaka: čak 98 posto onih koji su glasovali za HNS, 95 posto hadezeovaca, 88 posto birača SDP-a te više od četiri petine glasača svih ostalih stranaka. U Vladi ipak procjenjuju kako te rezultate treba uzeti s rezervom, te da će se na referendum odazvati oko 70 posto građana, što je približan broj onih koji su 2007. glasovali na posljednjim parlamentarnim izborima. Po istraživanjima, referendum ne bi trebao doći u pitanje i većina stanovništva razumije strateški značaj priključenja Europskoj uniji. Sada je posao na politici koja mora odraditi pregovore i ispuniti mjerila, što je preduvjet završetka pregovora za dva mjeseca. Iako izgledi nisu preveliki, Vesna Pusić je uvjerena da je sve moguće, ali uz maksimalni angažman i Vlade i oporbe.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.03.11. 15:30

Najvažnije je u ovoj priči da je Kosorica Vesninu inicijativu objasnila,kao i njen ministar-žvaljo Jandroković,da je to i bila njena(Kosoričina)inicijativa.Žena je sva sazdana od umišljenosti i gluposti.Vesni se želudac diže od nje ali je smogla snage da ne povrati i da uradi ono što treba Hrvatskoj.Bez obzira na osobni animozitet prema Kosorici.


registracija
16/6/09

Trenk, 29.03.11. 19:13

Gospodja Pusic je nestrpljiva da sjedne u Europski parlament, pa ce potpisati i sporazum sa Djavolom.
A Hrvatska, nema nista od clanstva u Europskoj uniji, ako i sama ne postane europska drzava. Ne ubiru se plodovi unije clanstvom, vec postovanjem vrijednosti unije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika