22.10.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

EVROPSKA UNIJA

HRVATSKA NEĆE DOBITI SANKCIJE

“Europsko vijeće iznova potvrđuje da je suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju obveza za sve zemlje i strane u području, bez obzira na njihove domaće zakone. Izostanak pune suradnje s ICTY-jem ozbiljno bi ugrozio daljnji pokret ka Europskoj uniji. Vijeće podsjeća da poštovanje načela međunarodnoga prava čini ključno počelo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između Europske unije i Hrvatske.” Ovaj zaključak donijelo je u ponedjeljak vijeće ministara vanjskih poslova Europske petnaestorice u Luxembourgu. U priopćenju nigdje nisu spomenute sankcije Hrvatskoj, a nije prošao niti prijedlog da se Hrvatsku izravno upozori da neće moći nastaviti približavanje EU u slučaju nesuradnje sa Haaškim sudom. Ovo je upozorenje umjesto Hrvatskoj, upućeno svim zemljama jugoistočne Europe.
Istovremeno, glavna Haaška tužiteljica Carla Del Ponte je posjetila Beopgrad i jugoslavenskom ministru vanjskih poslova Goranu Svilanoviću potvrdila da će Haag podići nove optužnice protiv osoba iz SRJ osumnjičenih za ratni zločin, te da će prijaviti SRJ Vijeću sigurnosti UN-a zbog neizručivanja generala Ratka Mladića. Del Ponte u srijedu dolazi u Zagreb.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika