Objavljeno u Nacionalu br. 379, 2003-02-19

Autor: Mladen Pleše

Novi politički obrat: dogovorili se Račan i Tomčić

Račan i Tomčić ostaju u koaliciji i nakon izbora

U srijedu 12. veljače, u vili Weiss na Pantovčaku, nakon višetjednog uzajamnog vrijeđanja, Ivica Račan i Zlatko Tomčić dogovorili su se da će smiriti strasti i zaustaviti međusobne sukobe, te da će nastaviti suradnju i nakon izbora

Račan i Tomčić ostaju u koaliciji i nakon izboraRačan i Tomčić ostaju u koaliciji i nakon izboraU srijedu, 12. veljače, u pregovorima između predsjednika SDP-a i HSS-a u vili Weiss na Pantovčaku, dogodio se još jedan spektakularan politički obrat, moguć samo u prevrtljivom političkom ozračju kakvo prevladava u Hrvatskoj. Suprotno najavama iz medija, predviđanjima koalicijskih partnera, očekivanjima javnosti i unatoč višetjednim uzajamnim vrijeđanjima, Račan i Tomčić na petosatnim pregovorima nisu se svađali oko “Sunčanog Hvara”, koji nisu ni spomenuli, niti su se odlučili za raspad koalicije i raspisivanje prijevremenih izbora. Upravo suprotno: premijer i predsjednik Sabora sporazumjeli su se da SDP i HSS smire strasti i zaustave sukobe. Ali ne samo to. Nacional je doznao iz izvora u vrhu SDP-a i HSS-a da su se Račan i Tomčić suglasili da SDP i HSS ostanu zajedno u koaliciji do kraja njenog mandata, a da se izbori raspišu tek potkraj godine. To je razdoblje potrebno da se dovrše najvažniji zajednički projekti.

U vrhu HSS-a odlučeno je da se nastavi suradnja sa SDP-om do kraja mandata jer smatraju da će koalicija u sljedećih 7-8 mjeseci do kraja odraditi nekoliko važnih projekataNajvažnije, međutim, tek slijedi. Račan i Tomčić, potvrđeno je Nacionalu u SDP-u i HSS-u, razmatrali su mogućnosti da SDP i HSS ostanu koalicijski partneri i nakon parlamentarnih izbora. Pojednostavljeno rečeno: SDP i HSS spremni su, unatoč svim dosadašnjim sukobima, i u slijedećem izbornom mandatu zajedno formirati vladajuću koaliciju i Vladu.

U petak, 14. veljače, jedan od vodećih političara HDZ-a upozorio je Nacional s puno gorčine da su HSS i SDP postigli predizborni koalicijski sporazum, identičan onomu koji su u ljeto 1998. potpisali Račan i Budiša. Razljućeni HDZ-ov lider ipak je pretjerao. Premda je riječ o doista iznimno važnoj političkoj nagodbi između SDP-a i HSS-a, ipak, potvrdili su to u SDP-u i HSS-u, uopće nije bilo govora o zajedničkom izbornom nastupu tih dviju stranaka. Za razliku od SDP-a i HSLS-a, koji su 2000. zajedno izišli na izbore, SDP i HSS odlučili su se za samostalan izlazak na izbore. No to ih, dakako, neće spriječiti da nakon izbora još jednom okušaju koalicijsku sreću.

Takav dogovor Račana i Tomčića potpuno podržavaju stranačka vodstva SDP-a i HSS-a. U petak, 14. veljače poslije podne, visoki dužnosnik HSS-a i Sabora potvrdio je Nacionalu da unatoč svim dosadašnjim sporovima “u vrhu HSS-a ipak prevladava raspoloženje da se nastavi suradnja s SDP-om do kraja mandata jer je u sljedećih sedam-osam mjeseci moguće dovršiti nekoliko započetih projekata. Također postoji suglasnost kako se valja potruditi da se i nakon izbora stvori koalicija koju će predvoditi HSS i SDP.”

Kao primjer da je HSS spreman na stratešku suradnju s SDP-om, a ne HDZ-om, Nacionalov izvor spomenuo je slučaj Šibenika. Tamo je HSS, po njegovim riječima, mogao srušiti SDP-ovu vlast i zajedno s HDZ-om preuzeti upravljanje gradom. Premda mu je zauzvrat nuđeno gradonačelničko mjesto, HSS je ostao uz SDP, kako bi dokazao da su mu socijaldemokrati, a ne HDZ strateški partner.

U subotu, 15. veljače prije podne, član najužeg vodstva SDP-a i Vlade potvrdio je Nacionalu kako u “SDP-u uopće nema dvojbe o tome da valja sačuvati koaliciju, odraditi mandata do kraja i istodobno postaviti temelje buduće koalicijske suradnje s HSS-om. To je ne samo u interesu naših dviju stranaka nego ponajprije u interesu Hrvatske. SDP i HSS najveće su jamstvo da će se i nakon izbora nastaviti neophodne reforme te da će Hrvatska u sljedećem četverogodišnjem mandatu biti primljena u Europsku uniju i NATO.”

Premda je javnost već umorna od stalnih sukoba i mirenja SDP-a i HSS-a, najnoviji dogovor Račana i Tomčića zaista je iznimno značajan za neposrednu budućnost Hrvatske. Unatoč općem nezadovoljstvu postignućima Vlade, koalicija SDP-a i HSS-a, uz potporu HNS-a Vesne Pusić, dobitnička je kombinacija na sljedećim izborima. Tim dogovorom SDP i HSS izbacili su HDZ, najvećeg izbornog konkurenta, iz borbe za vlast. Premda će HDZ vjerojatno dobiti najviše glasova, to će mu malo vrijediti jer će SDP, HSS i HNS zajedno osvojiti dovoljno mjesta u Saboru da zadrže vlast i formiraju Vladu.

Poučeni dosadašnjim lošim iskustvima, Račan i Tomčić su se dogovorili, kako bi izbjegli ponavljanje dosadašnjih sukoba, da vodstva stranaka na skorom sastanku precizno formuliraju pravila ponašanja do kraja mandata. To će, po ocjenama ključnih političara SDP-a i HSS-a, biti ujedno test da se odgovori na pitanje je li i nakon izbora moguća koalicijska suradnja SDP-a i HSS-a.

Tomčić, tvrde u HSS-u, imao je samo jedan uvjet za nastavak suradnje: da HSS do kraja mandata preuzme određene funkcije i tako ponese svoj dio odgovornosti za realizaciju nekoliko važnih projekata. Račan se tomu nije protivio, uvjereni su u HSS-u, jer se uvjerio da je SDP teško pogriješio kad je stavio pod svoju kontrolu kompletnu privatizaciju, čime je preuzeo na sebe odgovornost i za sve pogreške i promašaje. Stoga je sada SDP-u itekako stalo da tu odgovornost podijeli s HSS-om.

Dogovoreno je također da se odrede teme, programi i ciljevi koje valja ostvariti do kraja mandata te tempo i datumi njihove realizacije. HSS će ponuditi da se programska načela koalicijske suradnje razrade po uzoru na slovenski model koji sadržava 160 stranica i u kojemu su predviđena pravila ponašanja za gotovo sve situacije. Među ostalim, precizno je predviđeno kako se pripremaju i vode sjednice Vlade. U SDP-u i HSS-u suglasni su da je upravo nedostatak preciznih pravila koalicijskog ponašanja izvor većine sadašnjih sporova i sukoba. Koalicijski sporazum koji su sklopili SDP, HSLS, HSS, HNS, IDS i LS nakon izbora 3. siječnja 2000. ima samo nekoliko stranica i doista je posve općenit i načelan, za razliku od, primjerice, načela koalicijske suradnje koja su nedavno potpisali u Njemačkoj predsjednik socijaldemokrata Gerhard Schroder i vođa zelenih Joschka Fischer, na više od 80 gusto ispisanih stranica.

Premda u SDP-u i HSS-u to opovrgavaju, nesumnjivo je Račan napravio veće ustupke od Tomčića. Zbog toga je, među ostalim, morao pristati da na čelo nove agencije za upravljanje državnom imovinom, unutar koje će biti i dosadašnji Fond za privatizaciju, dođe član HSS-a. Premda se nagađalo da je već dogovoreno da će to biti potpredsjednik HSS-a Luka Rojić, ta je kombinacija otpala. Kao i ona s Antom Markovom, koji je odbio ponuđenu funkciju jer je dužnost predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iznimno značajna za HSS i njega osobno. Stoga će HSS predložiti kao kandidate za tu dužnost ministre Božidara Pankretića i Ivana Peceka te koordinatora stranačkog Stručnog vijeća Petra Čavlovića. Iako još nisu dogovorena načela po kojima će djelovati nova agencija i Fond za privatizaciju, HSS je ipak najavio da je zbog kadrovskog ustupka SDP-a pripravan na kompromis. HSS se slaže da nova agencija i Fond budu unutar Ministarstva gospodarstva kojemu je na čelu Ljubo Jurčić.

Takav rasplet, unatoč tomu što su posljednjih dana mediji i političari najavljivali siguran raspad koalicije, ipak nije neočekivan. Posebice ako se zna kako funkcioniraju dva ključna političara SDP-a i HSS-a Račan i Tomčić kojima je najviše stalo da sačuvaju vlast. Stoga su spremni otrpjeti i najveće uvrede i udarce, a da se nakon toga, ako to jamči opstanak na vlasti, ponašaju kao da se ništa nije dogodilo. Jednako je važno to što je Tomčić uvjeren da se HDZ nije dovoljno demokratski profilirao te da je u njegovu vodstvu ostalo previše političara s negativnim imageom. Zbog toga je Tomčić uvjeren da bi koaliranje s HDZ-om bilo pogubno za ugled HSS-a. Premda je Pučka stranka, udruženje europskih konzervativnih i kršćanskih stranaka, predlagala vodstvu HSS-a da koalira s HDZ-om, DC-om i HSLS-om, Tomčić je ostao odlučan za još jedan mandat u koaliciji s SDP-om, potvrdio je Nacionalu visoki dužnosnik HSS-a. Za Tomčića su oslabljeni Račan i uzdrmani SDP poželjniji partneri od samouvjerenog Sanadera i oporavljenog HDZ-a. Stoga je Tomčić, koliko god se programski i ideološki duboko razilazi s SDP-om, ipak uvjeren da je suradnja sa socijaldemokratima manje zlo od partnerstva s HDZ-om. Osim toga, Tomčić nije gluh na upozorenja stranih diplomata i utjecajnih domaćih poduzetnika koji upozoravaju da je prerano za povratak HDZ-a na vlast jer bi to destabiliziralo političku scenu i ugrozilo započete reforme.

Dok je za Tomčića koalicija s SDP-om izlaz u nuždi, Račan je uvjeren da je njegova predizborna koalicija s Budišom i HSLS-om omogućila SDP-u osvajanje vlasti, pa sličan model želi primijeniti i na sljedećim izborima. Razlika je u tome što će mu umjesto HSLS-a partner biti HSS i što neće imati zajedničke izborne liste. Račan je uvjeren da SDP može ostati na vlasti jedino u koaliciji s konzervativnom, kršćanskom i nacionalno snažno orijentiranom strankom desnog centra kao što je HSS. Koalicija SDP-a, HNS-a, LS-a, Libre i IDS-a, siguran je Račan, ne bi pobijedila na izborima. Osim toga, koaliranje SDP-a i HNS-a u Zagrebu pokazuje da unatoč ideološkim i političkim sličnostima i tu koaliciju potresaju jednako teški sukobi kao i oni između HSS-a i SDP-a na nacionalnoj razini. Kao što se Tomčiću, unatoč svim ideološkim i političkim razlikama, kudikamo lakše dogovarati s Račanom nego sa Sanaderom, tako će se i Račan, unatoč svim programskim sličnostima s Vesnom Pusić ili Ivanom Bancem, mnogo brže nagoditi s Tomčićem nego s predsjednicom HNS-a ili prvim političarom LS-a. S Tomčićem, doduše, Račan ne dijeli politički i ideološki svjetonazor, ali njih dvojica imaju vrlo sličan politički habitus i životne ciljeve. A to je, pokazalo se već, kod Račan i Tomčića presudno pri odabiru partnera. Naravno, savezništvo koje sklapaju Račan i Tomčić jednako je labilno i nesigurno kao dosad, a put do novog koalicijskog sporazuma biti će težak i trnovit, prepun novih sukoba i međusobne netrpeljivosti, a zacijelo i raznih iznenađenja.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika