Objavljeno u Nacionalu br. 803, 2011-04-05

Autor: Marko Biočina

'Nikad nisam branio Gadafija, a s Libijcima sam kontaktirao samo da spasim hrvatske radnike'

Mesić smatra kako se radilo o nekorektnom i neprofesionalnom pokušaju da ga se kompromitira u domaćoj javnosti, inače jednom od više takvih članaka objavljenih u Večernjem listu tijekom posljednjih tjedana

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić reagirao je priopćenjem na svoj intervju koji je objavljen 2. travnja na temu stanja u Libiji. Naime, Mesić je taj intervju dao novinarki Večernjeg lista krajem veljače, da bi ga nekoliko dana nakon toga odlučio povući, te o tome telefonom i e-mailom obavijestio urednicu nedjeljnjeg izdanja Večernjeg lista. Mesić tvrdi kako je to učinio jer je zbog razvoja događaja u Libiji tema njegova razgovora s novinarkom postala nevažna, no u Večernjem listu su ipak odlučili taj intervju objaviti i to mjesec dana nakon što je originalno obavljen. Mesić smatra kako se radilo o nekorektnom i neprofesionalnom pokušaju da ga se kompromitira u domaćoj javnosti, inače jednom od više takvih članaka objavljenih u Večernjem listu tijekom posljednjih tjedana:

"Ni jednom prilikom, od početka krize u Libiji, pa do danas, nisam ni ocjenjivao karakter tamošnjeg režima i njegova – neformalnog – čelnika, niti sam ustajao u njihovu obranu. Ono što jesam branio, to su principi. U ovome konkretnom slučaju riječ je o tome da smatram nedopustivim i krajnje opasnim da se u međunarodnim odnosima prihvati kao presedan model na osnovi kojega skupina zemalja, čak i oslanjajući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti, može odlučivati tko će biti na vlasti u nekoj trećoj, suverenoj zemlji. Moja stanovišta ne štete ni na koji način Republici Hrvatskoj. Pokušaj da se bivšem šefu države zatvore usta, jer se nekima ne sviđa to što on govori, svakako bi joj štetio." Jednako tako Mesić tvrdi kako nisu istinite tvrdnje objavljene u popratnom tekstu spornog intervjua u Večernjem listu, u kojem se tvrdi kako bivši hrvatski predsjednik "stalno šalje pozdrave Gadafiju". Mesić tvrdi kako to nije istina i kako se to može dokazati uvidom u pismo otpravnika poslova libijskog veleposlanstva u Zagrebu. U tom pismu se precizno navodi da se, od početka libijske krize, samo jednom susreo s Mesićem, te da je tom prilikom bivši hrvatski predsjednik želio znati može li biti od pomoći pri izvlačenju naših radnika iz Libije i prekidanju borbi u toj zemlji. Upravo zato Mesić smatra kako se radi o pokušaju da ga se diskreditira, kao i kod tvrdnji da u svojim istupima brani svoje privatne poslovne interese u Libiji:

"Napokon, tvrdnje da obranom načela zapravo branim neke svoje privatne interese, ili interese ove ili one tvrtke, lišene su svake osnove. Uvijek sam nastojao, a nastojat ću i dalje – koliko mi mogućnosti dopuštaju – promicati interese hrvatskih tvrtki, svih bez razlike, na tržištima na kojima imaju određene šanse. A Ingra, u kojoj sam predsjednik Nadzornog odbora, u Libiji nema ni jedan posao. Baš ni jedan."

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika