06.04.2011. / 16:20

Autor: Nacional.hr

Zbog razgovora o debljini žene se osjećaju deblje nego što jesu

Otkriveno je i da takvi razgovori imaju negatvine posljedice jer je idealni izgled za djevojke toliko nedostižan da se poslje razgovora osijećaju lošije, a ne bolje

Što češće djevojke pričaju o debljini, veća je vjerojatnost da će biti nezadovoljne svojim tijelomŠto češće djevojke pričaju o debljini, veća je vjerojatnost da će biti nezadovoljne svojim tijelomNova studija je pokazala da 93 posto žena fakultetske dobi sa svojim prijateljicama često pričaju o debljini. Iako mnoge od njih misle da se zbog toga osjećaju bolje u svom tijelu, studija je pokazala drugačije: što češće djevojke pričaju o debljini, veća je vjerojatnost da će biti nezadovoljne svojim tijelom, prenosi Today Health.

U istraživanju objavljenom u časopisu Psychology of Women Quarterly, znanstvenici su okupili 186 djevojaka u dobi od 18 do 23 godine od kojih je samo 9 posto bilo pretilo. Djevojke su ispunile online anketu u kojoj se od njih zahtjevalo da napišu sedam redova dijaloga s prijateljicom nakon što se jedna od njih požalila da je debela, a odgovarale su na pitanja o učestalosti takvih razgovora, o tome koliko su zadovoljne sa svojim tijelom i što sve utječe na njihovu percepciju o idealnom tijelu.

Rezultati istraživanja su pokazali da takav razgovor nudi utjehu za djevojke, no neke su ispitanice potvrdile i da žele da da im njihove prijateljice kažu da nisu debele, ali da u to ne vjeruju. Također je utvrđeno da je većina djevojaka koje često pričaju o debljini normalne težine pa čak i premršavo. Otkriveno je i da takvi razgovori imaju negatvine posljedice jer je idealni izgled za djevojke toliko nedostižan da se poslje razgovora osijećaju lošije, a ne bolje. Znanstvenici koji su provodili studiju preporučaju ženama i djevojkama da misli usmjerene na izgled svog tijela i debljinu bolje preusmjere na zdravlje i brigu za svoje tijelo i tretiranje tijela sa poštovanjem. Žene bi, umjesto usmjerenosti samo na izgled, pažnju trebale više posvećivati svojoj osobnosti, intelektu i drugim vrijednostima.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika