Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Nacionalova redakcija

POPIS NAJIMUĆNIJIH 2003.

Hrvatski tajkuni izgubili 500 milijuna eura

Nacional treću godinu za redom objavljuje popis najbogatijih u Hrvatskoj rađen po metodi časopisa Forbes

Luka Rajić, Enver Moralić, Ivica Todorić, Ante Vlahović,  Zvonko Zubak, Dragutin Drk, Pavo ZubakLuka Rajić, Enver Moralić, Ivica Todorić, Ante Vlahović, Zvonko Zubak, Dragutin Drk, Pavo ZubakDvije godine nakon što je Nacional prvi u Hrvatskoj donio popis najbogatijih Hrvata, agonija svjetskog tržišta kapitala i napetost zbog iračke krize znatno su smanjili imutak vodećih hrvatskih kapitalista. Neki od njih u problemima su zbog pada dionica referentnih tvrtki na svjetskom tržištu, drugi zbog nedoraslog managementa, a treći su izgubili i zbog izravnog ulaganja na svjetskom tržištu kapitala. Bogatstvo se vodećim hrvatskim tajkunima ove godine u odnosu na prošlu smanjilo za gotovo 500 milijuna eura.

Razlog gubitka pola milijarde dolara je iračka kriza ali i agonija svjetskog tržišta kapitala na koje su mnogi od njih investirali Ali redoslijed najbogatijih Hrvata uglavnom je nepromijenjen. Luka Rajić i Ivica Todorić nominalni pad vrijednosti svojih poslovnih imperija nadoknadili su uspješnim strateškim širenjem u zemlji i regiji. Iz istih razloga ove su godine na listu najbogatijih dospjeli Ivan Ćaleta i Vladimir Smolec, a na noj više nema Miroslava Kutle, kojem su tajna ortačka razračunavanja iz afere Grupo bitno smanjila i bogatstvo i utjecaj, dok su njegovim bivšim partnerima smanjila osobna bogatstva.

Nacionalova lista najbogatijih Hrvata i ove je godine rađena na temelju procjena stručnjaka, a bogatstva nekih možda su ponešto precijenjena ili podcijenjena. Razlozi za to isti su kao i prethodnih godina. I dalje je jednako teško doći do pouzdanih podataka o nečijem bogatstvu, a porezne prijave pojedinaca, što je jedan od najznačajnijih izvora sličnih procjena u inozemstvu, u Hrvatskoj su i dalje “frizirane”. Ipak, poslovna događanja lani su dovela do brojnih zanimljivih promjena u redoslijedu najbogatijih. No njihov broj se zbog nekih specifičnosti malog hrvatskog tržišta, za razliku od američkih milijardera, nije prepolovio. Na prvom mjestu i dalje je Luka Rajić, vlasnik Lure i bivši vozač kamiona, iako se lani nije uspio povezati s Tvornicom duhana Rovinj.

1. Luka Rajić – 200 milijuna eura (1)
Procjenjuje se da je vrijednost njegove tvrtke porasla za najmanje 10 milijuna eura u odnosu za prošlu godinu, ponajviše zbog unosne suradnje s Pepsijem, ali i zbog širenja na prehrambenu industriju kupnjom tvornice keksa i vafla Sloboda
Hrvatski kralj mlijeka treću godinu zaredom najbogatiji je Hrvat. Unatoč padu vrijednosti dionica u njegovoj branši u cijelom svijetu, procjenjuje se da je vrijednost njegove tvrtke porasla za najmanje 10 milijuna eura u odnosu za prošlu godinu, ponajviše zbog unosne suradnje s Pepsijem, ali i zbog širenja na prehrambenu industriju kupnjom tvornice keksa i vafla Sloboda. Pri toj transakciji Lura je imala problema u nadmetanju s relativno malom tvrtkom Mepas, ali je pobijedila. Lura ima i novog direktora Željka Perića koji je došao iz Plive. Perićeve aktivnosti još su jedna potvrda ispravnosti Rajićeve odluke da posve odvoji vlasnička od upravljačkih prava. Iako Lura nije prodana strateškom partneru, niti se povezala s TDR-om, zbog prvog iskoraka u nove segmente prehrambene industrije predviđa se da bi njegov konto u budućnosti mogao još porasti.

2. Enver Moralić (195 milijuna eura)
Frankfurtski naftni biznismen blizak ruskom Lukoilu sa svojom tvrtkom ostvaruje godišnji promet veći od milijardu dolara na tržištu nafte, polietilena, vinilklorida i propilena
Jedna od najrespektabilnijih osoba petrokemijske industrije u svijetu, Enver Moralić, vlasnik je tvrtke Kemoplex iz Frankfurta, koja ostvaruje godišnji promet veći od milijardu dolara na tržištu nafte, polietilena, vinilklorida i propilena. Karijeru na Zapadu počeo je kao predstavnik zagrebačke Kemikalije, a od sredine 80-ih mnogo ulaže u proizvodnju i preradu nafte i zemnog plina u Rusiji. Blizak je ruskom Lukoilu. Vlasnik je dvorca Štakorovec blizu Sv. Ivana Zeline i Vile Račić u Cavtatu.

3. Ivica Todorić – 120 milijuna eura (2)
Dobit mu je deset milijuna eura manja nego prije godinu dana zbog smanjenja vrijednosti Agrokoru referentnih tvrtki u inozemstvu i povećanja kamatnih stopa za refinanciranje zamjene kredita EBRD-a
Uzbudljiva poslovna godina vlasniku Agrokora donijela je deset milijuna eura manje nego prošla. Dobit mu je smanjena zbog smanjenja vrijednosti Agrokoru referentnih tvrtki u inozemstvu i povećanja kamatnih stopa za refinanciranje zamjene kredita EBRD-a. Prekid te suradnje za njega je bio logična odluka, jer mu je Europska banka za obnovu i razvoj branila investiranje u Konzum i silila ga na prodaju. Nedavnom kupnjom srbijanske tvornice sladoleda i smrznute hrane Frikom najavio je velik iskorak u regiju. Prošlotjedno ubojstvo srbijanskog premijera moglo bi se negativno odraziti po poslovanje njegove tvrtke. Prošlu godinu imidž Agrokora poboljšao je i pojačanim ulaganjem u sport, a pun marketinški pogodak postigao je sponzorstvom rukometne reprezentacije Hrvatske koja je postala svjetskim prvakom.

4. Ante Vlahović – 110 milijuna eura (3)
Rovinjska duhanska industrija povećala je vrijednost i ove godine uspješnim blokiranjem British-American Tobacca na hrvatskom tržištu, čime je zadržala monopol u Hrvatskoj i prevlast u regiji
Direktor i suvlasnik Tvornice duhana Rovinj povećao je vrijednost tvrtke i ove godine uspješnim blokiranjem British-American Tobacca na hrvatskom tržištu. Time je zadržao monopol u Hrvatskoj i prevlast u regiji. TDR stručnjaci smatraju jednom od najorganiziranijih tvrtki, od proizvodnje duhana do plasmana na tržište . Uskoro će otvoriti tvornicu duhana u Novome Sadu. Vlahoviću su od najveće pomoći njegovi suradnici Plinio Cuccurin i financijski direktor Branko Zec. I njih su dvojica vlasnici znatnog dijela dionica vrijednih nekoliko desetaka milijuna eura. Upravi se pridružio i bivši Rajićev direktor Želimir Vukin, nakon što se Rajić predomislio i odustao od fuzije s TDR-om. Izvrsno su prošli i mali dioničari, najimućniji u Hrvatskoj.

5. Pavo Zubak – 74 milijuna eura (3)
Potvrdio se kao najjači hrvatski prodavač automobila, a uspješno je počeo i hotelijerski biznis kupivši hotel u Umagu
I lani je Zubak nastavio širiti svoje poslovanje, dodatno potvrđujući koliko je bespotrebno sudjelovao u aferi Večernji list. Osnovao je zajedničko poduzeće PZ auto s austrijskim partnerom, generalnim uvoznikom Volskwagena, Audija, Škode, Seata i Porschea i potvrdio se kao najjači hrvatski prodavač automobila. Uspješno je počeo i hotelijerski biznis kupivši hotel u Umagu. Bogatstvo mu je poraslo (lani 72 milijuna eura) unatoč padu dionica automobilske industrije.

6. Dragutin Drk – 71 milijun eura (4)
Zbog pada vrijednosti dionica mliječne industrije u svijetu bogatstvo mu se smanjilo za 3 milijuna eura
Vlasnik i direktor mliječne industrije Vindija i dalje širi asortiman i poboljšava kvalitetu proizvoda. No zbog pada vrijednosti dionica mliječne industrije u svijetu bogatstvo mu se smanjilo za 3 milijuna eura. Iako mu je kći, glavni oslonac u tvrtki, vrlo sposobna managerica, stručnjaci smatraju da bi postigao još veće uspjehe kad bi decentralizirao upravljanje i doveo još nekolicinu vrhunskih managera.

7. Zvonko Zubak – 60 milijuna eura (6)
Vrijednost njegova bogatstva smanjena je za 11 milijuna eura zbog pada vrijednosti dionica na svjetskom tržištu u koje je ulagao
Vrijednost njegova bogatstva smanjena je za 11 milijuna eura zbog pada vrijednosti dionica na svjetskom tržištu u koje je ulagao. Još nije uspio naplatiti 200 milijuna dolara duga od Vlade niti zagospodariti NK Dinamom. Kao jedan od većih svjetskih trgovaca oružjem, zajedno s njemačkim i ruskim partnerima i dalje je aktivan diljem svijeta. Dovršio je unutarnje uređenje svoje 2700 m2 velike kuće u Sesvetama. Financira drugoligaša Croatiju iz Sesveta i razmatra mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj. Navodno ga zanima koncesija za treći program HTV-a.

8. Emil Tedeschi – 55 milijuna eura (21)
Bogatstvo je gotovo udvostručio preuzimanjem Cedevite i Neve, a promet njegove tvrtke dosegnuo je 120 milijuna eura
Bogatstvo je gotovo udvostručio preuzimanjem Cedevite i Neve, promet njegove tvrtke dosegnuo je 120 milijuna eura. Njegov Atlantic Trade raste i zbog proširenja ponude proizvoda koje distribuira i proizvodi (sendviči Montana i paleta novih Cedevitinih proizvoda).

9. Žarko Kraljević – 52 milijuna eura
Vlasnik regionalnog Dinersa, Generalturista i Budget rent-a-cara uspio je unatoč tržišnoj nestabilnosti povećati prihode, posebno Dinersa, zahvaljujući i dobrom marketingu. Kao pouzdan partner prati ga Zagrebačka banka. Za nedavni 75. rođendan zaposlenici su mu doveli Severinu i Tarika Filipovića.

10. Dubravko Grgić – 51 milijuna eura (7)
Vlasnik osiguravajućeg koncerna Agram (Euroherc osiguranje te Jadransko i Mediteran osiguranje) doživio je znatan pad bogatstva zbog pada vrijednosti osiguravajućih kuća u svijetu. Zbog blokade privatizacije Croatia osiguranja nije uspio preuzeti najvećeg osiguravatelja na čelu konzorcija domaćih tvrtki u dogovoru s Privrednom bankom.

11. Goran Ivanišević 50 milijuna eura (9)
Zbog ozljede nije povećao zaradu od turnirskih nastupa i reklamnih i sponzorskih ugovora. Porez ne plaća u Hrvatskoj nego u Monte Carlu. Izgubio je 10 posto bogatstva. Pametno je investirao u nekretnine. Lani su ga susjedi u Splitu optužili za bespravnu gradnju.

12. Marijan Filipović – 49 milijuna eura
Rodonačelnik načela “bogat i anoniman”, vlasnik drvnog diva Fininvest iz Čabra u Gorskome kotaru, jedan je od monopolista u prerađivačkoj drvnoj industriji na području bivše Jugoslavije. Najveći je koncesionar na šume u Hrvatskoj i BiH. Kako bi bi lakše obavljao poslove, kupio je helikopter kao i Ivica Todorić.

13. Toni Kukoč – 48 milijuna eura
Izgubio je dio bogatstva zbog strukture ulaganja, krize svjetskog tržišta kapitala i pada vrijednosti dolara. Sa 60 milijuna eura bogatstvo mu je umanjeno na 48 milijuna. Nastupa za Milwaukee Buckse u svojoj desetoj, možda i posljednjoj NBA sezoni.

14. Anđelko Leko – 45 milijuna eura
Direktor i suvlasnik ugostiteljskog poduzeća koje je vlasnik većine zagrebačkih hotela, nakon što je početkom prošle godine od Todorića kupio hotel Opera i pridružio ga svojim hotelima Sheraton, Panorama i International, završio je preuređenje hotela Panorama, a potom i potpisao ugovor o proširenju suradnje s hotelijerskim koncernom Starwood. Dio tog lanca postat će hoteli Panorama i Opera i promijeniti ime. Bogatstvo mu je u odnosu na prošlu godinu poraslo za 10 milijuna eura. Jedini mu je problem Slavko Šajber koji ga optužuje za nezakonito bogaćenje.

15.Ivan Ergović – 42 milijuna eura (16)
Vlasnik Našicecementa, koji je zahvaljujući njegovoj snalažljivosti postao najvećim proizvođačem cementa, betona, cigle i ostalog građevinskog materijala u ratom razrušenoj regiji, održao je svoju tržišnu poziciju. Planira iskorak na tržišta Srbije i Crne Gore. Imovina mu je u odnosu na prošlu godinu porasla za 10 milijuna eura.

16. Dragutin Biondić – 40 milijuna eura (12)
Vlasnik Heruca, Lipa Milla, Domusa i nekolicine drugih tvrtki pao je na ljestvici najbogatijih Hrvata za dva mjesta, ali nije izgubio ništa od svog bogatstva. Dio uspjeha može zahvaliti svojoj poslovičnoj štedljivosti. Upravo proširuje i rekonstruira hotel Vila Dubrovnik u Dubrovniku, koji će uz Excelsior i Argentinu biti najprestižniji hotel na Jadranu.

17. Goranko i Biserka Fižulić – 37 milijuna eura (17)
Bivši ministar gospodarstva iz politike se vratio poslu, za koji je početni kapital dao otac njegove supruge Biserke. Njegova Magma sve se više nameće i na tržištu Srbije i Crne Gore zahvaljujući suradnji sa slovenskim Mercatorom. Bogatstvo mu se povećalo za 6 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu.

18. Josip Kordić – 33 milijuna eura
Turopoljski zidar danas je vlasnik građevinskog poduzeća Hidrocommerc, jednog od vodećih u Hrvatskoj. Prije dvije godine prodao je svoj udjel u trgovačkom lancu Mercatone Hrvatska. Vlasnik je nekoliko kuća u unutrašnjosti i na obali, ima i kuću na zagrebačkom Cmroku. Sin Josip napravio je dobar posao s tvrtkom za plastificiranje aluminija. Opća recesija smanjila mu je bogatstvo za 2 milijuna eura.

19. Ivan Ćaleta – 30 milijuna eura
Vlasnik tvrtke GRP media lani je od frakcijskih konkurenata preuzeo kontrolu nad Novom TV, iako je spor na Visokom trgovačkom sudu izgubio prošlog tjedna. Nedavno je kupio udjel na slovenskoj TV3 i bosanskoj OBN. Time je stvorio preduvjete za objedinjavanje velikog marketinškog prostora. Najveća opasnost njegovu položaju je desničarski informativni program oslonjen na Ivića Pašalića.

20. Zdravko Pevec – 29,5 mil eura
Bjelovarski poduzetnik osnovao je 1990. sa suprugom Višnjom mali dućan poljoprivredne mehanizacije i rezervnih dijelova. Postupno je izgradio najveći trgovački lanac u Hrvatskoj za prodaju građevinskog materijala i alata, a asortiman mu se širi i na bijelu tehniku, audio i video opremu, školski pribor, igračke. U prvoj je godini rada imao 1400 eura prometa, 2001. više od 90 milijuna eura. Zapošljava više od 600 radnika u Zagrebu, Sesvetama, Bjelovaru, Kutini, Koprivnici, Varaždinu, Zadru, Splitu, Osijeku i Imotskom.

21. Stipe Gabrić Jambo – 29 milijuna eura (20)
Vlasnik Razvitka iz Metkovića, robnih kuća i niza hotela na obali i dalje je nedodirljiv. Lani je povećao prihode za milijun eura. Obogatio se u doba HDZ-a, zahvaljujući prijateljstvu s Perom Vićanom i Petrom Luburićem, najbližim suradnicima Ivića Pašalića. Jaki politički zaštitnici više su puta spriječili njegov kazneni progon. Sponzorira RK Jumbo.

22. Ivić Pašalić – 26 milijuna eura (18)
Izgubio dio bogatstva na novu stranačku infrastrukturu, a vjerojatno i na tajno pomaganje televizijskih projekata. Bogatstvo mu potječe iz vremena kad je kao predsjednikov savjetnik za unutarnju politiku stvorio dobre veze s eksponentima HDZ-ova krupnog kapitala. Kao i lani, veći dio bogatstva dobro mu je prikriven tajnim ortačkim ugovorima. Iako mu je formalno isplaćen tajni ortački udjel u Europapress Holdingu Ninoslava Pavića, zadržao je utjecaj na većinu izdanja te medijske kuće. Politički gubitnik predvodnik je rigidno desne supkulturne skupine Hrvatski blok, čije mu financiranje ozbiljno ugrožava vrijednost osobnog portfelja u budućnosti. Lani je ostao bez 4,5 milijuna eura.

23. Ninoslav Pavić – 25 milijuna eura (15)
Bogatstvo mu je umanjeno za 8 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu, kad nije isplatio dividendu, a dio prihoda morao je rezervirati i za isplatu ortacima iz tajnog medijskog kartela Grupo. Suvlasnik EPH, najvećeg novinskog izdavača u Hrvatskoj, iako se predstavlja kao jedini vlasnik 50 posto udjela u EPH (drugih 50 posto ima njemački WAZ), vlasnik je točno 12,5 posto dionica. Ostalo dijeli s ortacima iz kartela Grupo. No Pavić je u sedam godina jedini uzimao cijelu dividendu. Pretpostavlja se da je u tih 7 godina , otkad je iz EPH s Kutlom izbacio Zdravka Juraka za 4,5 milijuna maraka, zaradio više od 15 milijuna eura. Tomu treba dodati i navodno 4 milijuna eura koje je, prodajući EPH WAZ-u, sakrio od ortaka. Nimalo ugodna situacija za Pavića s ortacima za vratom, koji traže ili novac ili da se legalno upišu u vlasništvo EPH.

24. Darko Ostoja – 25 milijuna eura (33)
Isplatom honorara za upravljanje bivšim PIF-ovima znatno je povećao svoje bogatstvo koje je lani iznosilo 18 milijuna eura. Ima dobre veze u politici, iako ga neprestano napada nervozni potpredsjednik Vlade Linić, koji ga je uzalud pokušao strpati u zatvor nazivajući ga kriminalcem i forsirajući policijske i porezničke istrage.

25. Željko Kerum – 24,5 mil. eura
Splitski poduzetnik prvi je dućan otvorio 1989. u obiteljskoj kući ostavši bez posla u građevinskoj tvrtki. Do 1992. u Splitu ih je imao pet, a do danas ima pet velikih trgovačkih centara i na desetke supermarketa i manjih trgovina. Ulaže i u hotelijerstvo a jako želi kupiti Namu u Ilici.

26. Robert Ježić – 24 milijuna eura
Suvlasnik Landmarka i tajnovitog Forusa, Riječanin koji je upoznao poslovnu elitu kao skiper na jedrilici, stekao je bogatstvo trgujući polimerima diljem Europe. Vrlo je blizak Slavku Liniću i Franji Greguriću s kojim trguje s Rusijom. Izgubio je unosan ugovor s propalim Polimerom. Razgranao je i druge aktivnosti i dio zarađenog novca uložio i stabilizirao posao. Vozi Ferrari i Mercedes a živie u švicarskom Zuggu.

27. Mirko Grbešić – 23 milijuna eura
Prodajom svog udjela u tvornici keksa i vafla Sloboda povećao je svoje bogatstvo za 4,5 milijuna eura. Vlasnik je Mepasa, tvrtke koja je godinama rasla i dobro poslovala u Hercegovini gdje je jedan od glavnih sportskih mecena. U Hrvatskoj je kupio Saponiju, a nedavno se i oštro sukobio s Lurom oko preuzimanja Slobode. Na kraju je Lura zbog Grbešića morala platiti za tu tvornicu puno više nego što je planirala.

28. Branko Roglić – 22 milijuna eura (23)
Vlasnik tvornice baterija Croatia i tvrtke Laura, zastupnika najpoznatijih marki parfema, zastupa svjetske multinacionalne kompanije Proctor & Gamble za Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Vlasnik je i tvrtke Orvas u Splitu. Godišnji promet mu je oko 120 milijuna eura. Izbjegava javnost.

29. Davor Štern – 21 milijun eura (24)
Potpredsjednik ruskog naftnog diva TNK, bivši direktor Ine, nikad nije prekidao čvrste veze s Rusijom. Kupio i crpilište nafte Bijele noći o kojem se vodi istraga. Sada proširuje utjecaj svoje tvrtke na područje bivše Jugoslavije. U privatizacijskim poslovima u Hrvatskoj udružio se s Josipom Radeljakom. Izgubivši posao oko Sisačke željezare, Štern ponovno odlazi u Rusiju na šest mjeseci.

30. Braco Radovanović – 20,5 mil. eura (25)
Vlasnik Eurolinea, generalnog zastupnika DeimlerChryslera za Hrvatsku i BiH, počevši 1994. od nule, tvrtku je doveo na sam vrh hrvatskih prodavača automobila. Otvorio je novi centar u Kovinskoj ulici u Zagrebu vrijedan 17,5 milijuna eura. Vrijednost tvrtke od 1994. do danas porasla je desetak puta. Ima i razvijen posao promocije u Njemačkoj. Uskoro proširuje Mercedesov centar u Jankomiru.

31. Milan Artuković – 19,5 milijuna eura (-)
Dugogodišnji šef Francka uspješno je vodio i razvijao tu tvrtku, što je dovelo do povećanja vrijednosti njegova udjela na 19,5 milijuna eura. Nedavno je obilježio vrijedan jubilej ? 30 godina na čelu tvrtke. Povučen je i rijetko komunicira s medijima.

32. Franjo Tomić – 19 milijuna eura (27)
Vlasnik Tomić & Co., generalnog zastupnika BMW-a i Land Rovera za Hrvatsku i BiH, počeo je u Njemačkoj poslovima klimatizacije. Tvrtka svake godine povećava promet, ima moderni centar u Folnegovićevu naselju u Zagrebu. Kupuje još zemljišta oko salona i ubrzo će proširiti centar. I dalje uspješno vodi tvrtku za klimatizacijske sustave u Munchenu.

33. Josip Gucić – 18 milijuna eura (26)
Izvukao se zahvaljujući lobiranju odvjetnika bliskih HSLS-u. Zbog zdravstvenih tegoba poslove preko sinova vodi iz bolesničke postelje u Njemačkoj. Neto imovinu teško je procijeniti. Morao je mnogo platiti odvjetnicama i “savjetnicama” koji su ga izvukle iz zatvora. Unatoč propasti gotovo svih svojih tvrtki, siromah ipak nije postao.

34. Vladimir Smolec – 17 milijuna eura (-)
Jedan od većih dioničara u marketinškoj agenciji Digitel, koja je lani ostvarila promet od 60 milijuna eura. Njegov udjel procjenjuje se na 17 milijuna eura. Uz pomoć supruge Jasne proširio je posao. Lani je pogriješio pokušavajući osvojiti Novu TV. Ozbiljan je kandidat za koncesiju 3. programa, početkom 90-ih producirao je Z3.

35. Zvonimir Boban – 16 milijuna eura (29)
Nakon završetka karijere posvetio se studiranju. Zasad se drži po strani u hrvatskom nogometu. Zbog pada tržišta kapitala bogatstvo mu se lanie smanjilo za 4,5 milijuna eura.

36. Hrvoje Petrač – 15 milijuna eura (34)
Zbog optužbi državnog odjvetnika Radovana Ortynskog i pojedinih medija njegov je posao pretrpio golemu štetu. Više nije diler Volva a 25 posto osiguranja morao je prodati izraelskim partnerima. Dio gubitka kompenzirao je većom proizvodnjom vina i ugostiteljstvom.

37. Branko Parag – 15,5 milijuna eura (-)
Većinski vlasnik Oktal Pharme, zastupnika stranih farmaceutskih tvrtki, koji je lani ostvario promet od 120 milijuna eura, ima 52 posto dionica vrijednih 15,5 milijuna eura. Tvrtka mu je iznimno perpektivna.

38. Davor Šuker – 15 milijuna eura (30)
Hrvatski nogometaš na zalazu karijere ima smisla za posao i vrlo je štedljiv. Razvija svoju nogometne akademije S9. Zbog tih ulaganja i krize tržišta kapitala bogatstvo mu se smanjilo za 4 milijuna eura.

39. Zdravko Mamić – 14 milijuna eura (31)
Drvnoprerađivačko poduzeće Česma iz Bjelovara po njegovim mu riječima nije dosad donijelo ni kunu dividende. Najveća mu je vrijednost 80-ak igrača s kojima ima ugovor a najvažniji su mu oni u NK Dinamu. Ako dođe novi vlasnik u klub, njegovi igrači više neće imati povlašten položaj. Ima potencijalno veliko bogatstvo, ali može izgubiti sve, pa se grčevito bori za kontrolu nad maksimirskim klubom.

40. Hrvoje Vojvoda – 13 milijuna eura (32)
Bivši gradonačelnik Varaždina, lukavi hadezeovac “s mnogo putra na glavi”, u Tuđmanovo doba razgranao je poslove, kojima stabilno upravlja i danas. Nekadašnji tajni Pašalićev igrač za specijalne zadaće mogao bi dodatno financijski jačati ako se “njegovi” vrate na vlast.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika