08.04.2011. / 13:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Svjedok u suđenju 'Pumama': Korade naredio strijeljanje zapovjednika

Svjedok Davor Pajtak rekao je da je ratni zapovjednik "Puma" Korade naredio da se zarobljenike izvede iz štale u kojoj su ih čuvali te da ih se strijelja

Osumnjičeni Emil Crnčec, Tihomir Šarović, Antun Novačić, Robert Precehtjel, Nenad Jurinec, Goran Gaća i Robert Berak u sudnici. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL (arhiva)Osumnjičeni Emil Crnčec, Tihomir Šarović, Antun Novačić, Robert Precehtjel, Nenad Jurinec, Goran Gaća i Robert Berak u sudnici. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL (arhiva)Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade "Pume", optuženima da su u akciji "Maestral" 1995. strijeljali srpske zarobljenike, danas su svjedočila trojica hrvatskih vojnika iz postrojbe koja je zarobljenike čuvala, a jedan od njih je izjavio da je strijeljanje zapovjedio general Ivan Korade.

Svjedok Davor Pajtak rekao je da je ratni zapovjednik "Puma" Korade naredio da se zarobljenike izvede iz štale u kojoj su ih čuvali te da ih se strijelja.

U istrazi je rekao i da je jednog od zarobljenika koji je po činu bio potporučnik prije grupnog strijeljanja, također na Koradinu zapovijed, pištoljem ubio drugooptuženi Tihomir Šavorić. No, danas nije ostao pri tom iskazu te je rekao da mu je Šavorićevo ime "nametnuto u policiji".

Tvrdi da je vidio kad je potporučnik pao, ali ne može sigurno reći tko ga je ubio. Ostali zarobljenici odvedeni su i ubijeni desetak metara dalje, rekao je svjedok, dodajući da je vojnicima koji su ih prije čuvali Korade naredio da se maknu.

Svjedok Kristijan Čižmak također je rekao kako ne zna tko je pucao u zarobljenike pošto je Korade naredio likvidaciju. Ratnog zapovjednika "Puma" opisao je kao beskompromisnog zapovjednika čije su se zapovijedi "bez pogovora izvršavale".

Za ubojstvo zarobljenika u Mliništima i Halapićima, mjestima u blizini Glamoča u Bosni i Hercegovini, optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.

Tužiteljstvo tvrdi da su u Mliništima i Halapićima hicima iz automatskih pušaka ubijeni zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 11. travnja ispitivanjem novih svjedoka.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 08.04.11. 17:16

Barbarstvo


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika