08.04.2011. / 15:10

Autor: Robert Bajruši

Prekrajanje razuma

Izborni inženjering?: Ne, ovo je predizborni lopovluk!

Usvoji li, ipak, Sabor ovaj prijedlog bit će to legalizacija pokušaja nečuvene izborne pljačke kakva se nije desila čak ni u 90-ima, u vrijeme kada su izbori bili sve samo ne fer i demokratski

Ustraje li na planu promjene izbornih jedinica koji je ovih dana procurio u javnost, vlada Jadranke Kosor mogla bi izazvati ustavnu krizu s, u ovom trenutku, još uvijek nesagledivim posljedicama. Ovdje treba zadržati određenu rezervu jer se još uvijek ne radi o službenom prijedlogu, ali indikativno je kako se nitko u izvršnoj vlasti nije ogradio od plana po kojem se, recimo, dijelovi Grada Zagreba povezuju s nekim općinama u Varaždinskoj županiji. Usvoji li, ipak, Sabor ovaj prijedlog bit će to legalizacija pokušaja nečuvene izborne pljačke kakva se nije desila čak ni u 90-ima, u vrijeme kada su izbori bili sve samo ne fer i demokratski. Ali čak i u to vrijeme, tadašnja vlast je pazila da njezine manipulacije imaju nekakvo logično opravdanje, dok je sadašnji prijedlog HDZ-ove vlade besramni pokušaj muljaže, koji se ne može obraniti nikakvim argumentima.

Dakako, iz Vlade će stići odgovor kako su postupili u skladu s preporukom Ustavnog suda prema kojoj je trebalo smanjiti razlike u broju birača u pojedinim jedinicama na zakonski dopuštenih pet posto ili još manje. I to bi uglavnom bio jedini argument u korist izmjena, jer sve drugo je prijevara kakva se nije desila otkako je u Hrvatskoj uvedeno višestranačje. Izmjene su bile nužne, međutim, to se znalo već dulje vrijeme, a HDZ je cijeli problem ignorirao što ukazuje na pokušaj prijevare. Kada je već sve ostavljeno za zadnji trenutak, onda su izmjene morale ići tako da su se pripajali rubni dijelovi izbornih jedinica, tako da se smanje sadašnje disproporcije u broju birača. Ponovimo: i takav način bio bi upitan, ali barem se ne bi mogao opisati kao pokušaj nemoralne manipulacije. Ovo što se sada nudi – upravo je manipulacija najniže vrste. Zašto?

Vladimir Šeks i Jadranka Kosor: Photo: Sanjin Strukić/PIXSELLVladimir Šeks i Jadranka Kosor: Photo: Sanjin Strukić/PIXSELLZato jer je i površnim poznavateljima političkih procesa i posljednjih izbornih rezultata, jasno kako HDZ nastoji neutralizirati izborne jedinice u kojima većinsku podršku dobija opozicija. Pa tako spaja urbani Zagreb i ruralno Zagorje, pokušava smanjiti prednost oporbe u Međimurju i Varaždinu, kao što su i konzervativnu Liku i dio Dalmatinske zagore odlučili "nalijepiti" uz Kvarner i područja sklonija SDP-u i HNS-u. HDZ-ov cilj je očit, na izborima održanim 2007. pobijedili su u samo četiri izborne jedinice (dvije u Slavoniji i dvije u Dalmaciji) dok su u ostalih šest bili poraženi. Sada namjeravaju zadržati slavonske i dalamatinske birače, a paralelno, i ušićariti poneki mandat spajanjem nespojivog, gradova sa selima udaljenim više od pedeset kilometara.

Slijedom ovakve logike, u HDZ-u mogu razmisliti o još nekim dopunama demokratskog procesa: zašto, recimo, ne bi kao nevažeće proglasili listiće na kojima je zaokružena stranka čiji inicijali počinje sa SD, HN ili ID? S druge strane, zbog kvalitetnog upravljanja državom, glas za HDZ mogao bi se pomnožiti s koeficijentom 1,50, a HSS-u barem s 1,25? Ili u zakon uvesti odredbu "Izbori su demokratski, ali ne smiju se koristiti za promjenu vlasti"? Možda posljednji primjeri karikiraju smisao najavljenih promjena, ali, realno, radi se o karikaturalnim izmjenama koje predstavljaju udar na demokraciju u Hrvatskoj. Protiv muljaže ove vrste mora ustati svatko tko želi živjeti u normalnoj zemlji.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 08.04.11. 15:44

Jedan pravi bojkot na izborima !!!!!!!!!


registracija
31/1/10

STTony, 08.04.11. 16:01

Bojkotiranje izbora odnosno slab odaziv na dosadašnje izbore i je doveo ovu gamad na vlast jer su svakojaki nepismenjaci i primitivci glasali za zna se koga, a normalan svijet je 'bojkotirao' izbore što je u praksi dovelo do toga da su ovi mutanti došli na vlast.

Jedino pravo rješenje je upravo izlazak na izbore i glasanje za oporbu, neovisne ili zaokružiti 3 stranke da je listić nevažeći.

Jedino tako se ne može manipulirati s glasovima, odnosno manipulacija je znatno otežana.


registracija
1/1/70

, 08.04.11. 16:14

Prekrajanje razuma
Izborni inženjering?: Ne, ovo je predizborni lopovluk!

___________________

Ne,ovo je zločin.Jer je mafijašima jedini interes kako ostati ma vlasti i sačuvati opljačkano.-


registracija
8/4/11

rainman, 08.04.11. 16:32

Slažem se da bojkot nije rješenje, nego jedan od uzroka svega ovog. Nije problem u njima, oni samo lijepo koriste ono što im je glupa i nepismena raja dala. Više puta. Problem je u nama i to si trebamo konačno priznati. Svaki narod, više-manje, ima vlast kakvu zaslužuje.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 08.04.11. 16:45

Kako su ti demoni uopće došli na vlast,dok Zoki izigrava finu damu koja ne zna sa sobom kud bi i šta bi,muškarača Jaca drma i lupa kurcem kroz glavu koga stigne,a obično su svi na tapeti.eto tajne svih izbora oduvijek,važno je što si u glavi,a ne među nogama,i koju energiju koristiš da bi dobio ono što planiraš.nema drugog rješenja,nego da svi potpišemo sa SDP-om ugovr i zajedničkom skidanju s vlasti,cijela Hrvatska protiv demona,a zatim kad demoni padnu,ponoviti izbore i od ostataka ostataka,izabrati nekoga tko je ubrojiv prije svega i tko će garantirati svojim životom,imovinom,čašću u imenom da više nikada Hrvatska ne bude shizofrena tamnica za svakog,a vlast državni skrbnik koji će se brinuti za retardirane idiote.


registracija
8/4/11

RenatoCRO, 08.04.11. 18:09

Hrvatska je u stanju sakrivene diktature koja ne vlada silom nego suptilnim metodama. Ali to ne mijenja bit diktature. Institucionalna borba ne daje rezulatata kao što se vidi.
Preostaje izvaninstitucaionalna borba, ne nužno sila jer ni diktatura nije takva nego suptilni udari na nositelje diktature.
Došlo je vrijeme da se prestane sa izborima, peticijama i ostalim uzaludnim akcijama i napokon krene raditi nešto ozbiljno.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 08.04.11. 19:22

Ne vidim ništ loše ak se u prvoj izbornoj jedinici Remetinec, kak dio Zagreba, poveže s Lepoglavom u Varaždinskoj županiji.
Tak i tak v Remetincu i v Lepoglavi pobjeđuju hadezeovci!


registracija
21/2/11

skyway, 08.04.11. 22:37

Sto je sve u stanju HDZ mafija vidi se n svakom koraku. Narode, osvijesti se!


registracija
31/7/09

Seaman, 08.04.11. 22:47

...bez komentara...


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.11. 09:44

Rat protiv Srba smo dobili jer nam je to bio zajednički interes.Svih Hrvata ma gdje bili.Plebiscitarno u iznosu od 99,99 %.HDZ-ovskim inžinjeringom raspodjele hrvatskih dobara,mitom i korupcijom kroz različite oblike kupovine "kritične glasačke mase,nismo više interesno jedinstveni.Potplaćen i podmićen je baš onaj broj glasača potreban da HDZ uvijek iznova "iznenadi"i dobije izbore.Ako malo "zaštekaju"podmićeni glasači,učini se mali "demokratski"napor oko izbornog inžinjeringa i eto opet pobjede HDZ-u.Hrvatski narod nema više zajednički interes i to se zorno vidi na rezultatima izbora. Poslje nacionalne osvješćenosti i ponosa,nastupilo je vrijeme ogoljavanja hrvatskog kršćanskog bića koje se pokazuje u punom sjaju katoličkoga odgoja i prioriteta,morala i interesa.


registracija
23/8/09

xaron, 09.04.11. 23:06

.....dok je sadašnji prijedlog HDZ-ove vlade besramni pokušaj muljaže, koji se ne može obraniti nikakvim argumentima..................
Ovo Robert govori o aktivnostima Vlade na ulasku
u EU, zar ne ?


registracija
2/1/11

prohujalo, 10.04.11. 10:00

HDZ-eovci znaju za sta su se borili, dok su Hrvati ginuli,a u to su ih gurnuli bas oni.....prije no sto neko negira moj odgovor odmah sda odgovorim kako iz bivse SFRJ izadode Slovenija i Makedonija....bez zrtava i hvalospjeva....Srbe imaju i jedna i druga drzava
nama je rat priskrbio nas slavni HDZ-e....
i ko sad da ih skine sa vlasti...pa oni su Bogom dani uz Blagoslov Bozanica ( a mozda i Vatikana) narode zadovolji se mrvicama...
dovodimo Vam ponovo Svetog Oca uzivajte, a nas ostavite na miru da dokusirimo ono sto smo zapoceli..... Bog i HDZ-e,, Hrvati su i onako pucani....


registracija
26/11/09

CH2710, 10.04.11. 11:30

U Hrvatskoj treba ZABRANITI sve stranke... a Vladu i Sabor treba birati direktno narod.

Na takav način bi se izbjegla sva ova silna prepucavanja po Saboru... silno razbacivanje novca na stranke itd... a narod ne bi bio podijeljen na lijeve i desne i kojekakve druge.


registracija
23/8/09

xaron, 10.04.11. 21:33

Izborni inženjering?: Ne, ovo je predizborni lopovluk!
Tocno, ali je to lopovluk nizeg ranga u odnosu na lopovluk zvani ulazak u EU.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 12.04.11. 15:15

Sta drugo i ocekivati od lopovskog pokreta?To oni rade vec od 1990 godine.Jednom smrad uvijek smrad.


registracija
23/4/11

vlatkowalter, 23.04.11. 16:46

Neopravdani napadi na Stipu Mesića, u režiji
Hebranga,idu iz hadezeove kuhinje,a Đakić
je zadužen da bude "glasnolupetalo". Bolje bih
bilo Jadranki Kosor,da ušutka svoga "glasnolupetala",svakako zato što oni
predstavljaju ogromnu manjinu istomišljenika, a
tu kvalifikaciju "Veleizdajnika" za Stipu nikada
neće moći dokazati,.prosto zato što to nije
istina. Stipe i sada i uvjek ima preko 60%
podrške birača,pa ako se kandidira za predstojeće parlamentarne izbore,za SABOR,
trest će se gaće i jaci,hebrangu.đakiću.matošiću,
markovinoviću, kunstu i ostalim glasnolupetalima hdz-a,
koje i tako u HDZ-u smatraju,političkim poluproizvodima,te im služe za jednokratnu upotre
bu,za njih više neće biti mjesta na izbornoj listi,zato
što će mnogo mandata uzeti Stipe Mesić.
Stipe treba da se kandira za SABOR,a od naroda
ima ogromnu podršku,narod zna što je istina,a što je laž.,a lupetala neka lupetaju,prestaće lupetati
kada znaju,ili kada saznaju da su lažovi.
STIPE NEZAVISNI KANDIDAT ZA SABOR,
IMAT ĆE KLUB OD DESETKER ZASTUPNIKA.


registracija
23/4/11

vlatkowalter, 23.04.11. 17:26

Svećenici,na čelu sa Bozanićom,stalno navijaju
za ekstreme,ili u najmanju ruku,za nacionaliste.
Stipe Mesić je dobio dva mandata,ogromnom
podrškom građana,a crkva ga napada i solidalizira se sa otpadnicima i mafijašima koji
Stipu hoće proglasiti "veleizdajnikom",znači da
takva katolička crkva ne poštiva volju većine naroda,stalno je već godinama protiv Stipe.
Ako crkva za nekoga,u izbornoj kampanji navija,
rezultat je kontraproduktivan,slučaj prošlih

predsjedničkih izbora. Svećenstv treba zaboraviti
da je narod ovčice od prije nekoliko stoljeća.

Nisam to prije mislio,ali sve više mislim da između
BOGA MAJKE BOŽIJE I ISUSA KRISTA NEMA



POSREDNIKA;MISLIM DA JE BOG, kada nas
je stvorio to i mislio,znači da su svećenici sami sebe izmislili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika