Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Željko Rogošić

Vodeći splitski poduzetnici grade 'Čačićeve stanove'

Kerum podiže 'Mali Manhattan' u Splitu za 50 mil. eura

Splitski poduzetnici Željko Kerum, vlasnik lanca supermarketa, i najagilniji građevinski poduzetnik u Dalmaciji Zvonko Kotarac u nekadašnjem srcu splitske industrijske zone, na prostoru nekadašnje 'Jugoplastike', gradit će kompleks društveno poticane stanogradnje nazvan 'Mali Manhattan' koji će uz 500 stanova imati i velike zelene površine, 1000 parkirnih mjesta i poslovne prostore

Splitski poduzetnik Željko Kerum, vlasnik lanca supermarketaSplitski poduzetnik Željko Kerum, vlasnik lanca supermarketaIzgradnju cijelog malog grada na splitskom predjelu Brodarica, u sklopu poticane stambene izgradnje (POS), zajednički vode dvije najuspješnije dalmatinske tvrtke – Kerum i Dal-kon ing. Vlasnik velikog trgovačkog lanca Željko Kerum i Zvonko Kotarac, prvo ime na području stanogradnje u priobalnoj Hrvatskoj, skupa grade 500 tzv. Čačićevih stanova. To nije samo projekt težak 50 milijuna eura, koji ih je novim poslovnim i investicijskim modelom približio ministru Čačiću, nego i potpuno nov urbanistički pristup i arhitektonska revalorizacija značajnog gradskog područja – istočnog ulazau središte Splita. Na golemom prostoru, na kojem su se dosad uzdizala socrealistička zdanja tvornice konfekcije i galanterije Jugoplastika – 90-ih Diocoma – nići će prema projektu poznatih splitskih arhitekata Emila Šverka i Nene Kezića cijeli grad u malom. Autori su ga zbog koncepcijskih sličnosti, velikih zelenih površina, brojnih društvenih sadržaja, visoko uzdignutih stambenih vertikala i niskog stupnja izgrađenosti nazvali “Little Manhattan”. Tako će Kerum i Dal-kon ing, najavljujući zavidni stupanj kvalitete stanova i humanizacije prostora i urbanih potreba novih stanovnika, pokazati da izgradnja tzv. Čačićevih stanova u Hrvatskoj nije, ili barem ne mora biti, socijalna kategorija, odnosno nekvalitetna izgradnja namijenjena siromašnijim društvenim slojevima. Umjesto nekadašnjih 8000 radnica i radnika, te 4000 automobila koji su tijekom tri smjene svakodnevno dolazili na Brodaricu, priliku za novi početak kupnjom stana iz programa društveno poticane stanogradnje dobit će oko 1.800 Splićana, odnosno 500 splitskih podstanarskih obitelji. Uz tristotinjak uposlenih u predviđenim poslovnim prostorima, gustoća stanovništva na ovom će području biti čak četiri puta manja od splitskog prosjeka. Koliko zanimanje već vlada za stanovanje u nekadašnjem srcu splitske industrijske zone, govori da zahtjev za kupnju stana već preuzelo četiri tisuće splitskih obitelji koje nemaju riješen stambeni problem. Tako jedan, očigledno poslovni potez dvojice uspješnih splitskih poduzetnika, ima svoju pozitivnu urbanističku, arhitektonsku, socijalnu i političku poruku.

NISKE RATE ZA ELITNO STANOVANJE Mjesečna rata kredita za stanove u 'Malom Manhattanu' od 289 eura za stan od 80 četvornih metara bit će manja od cijene podstanarstva u Splitu Projekt mini grada na 20.000 četvornih metara na Brodarici, čiju izgradnju neće financirati država nego 'Kerum' i 'Dal-kon ing', zajednički je rad arhitekata Emila Šverka i Nene Kezića Zapravo je Željko Kerum bio najbrži. Tijekom stečajnog postupka splitskog Diocoma pred Trgovačkim sudom u Splitu tvrtka Kerum kupila je nakon nadmetanja tvorničke objekte i građevinsko zemljište za 6 milijuna eura. “Na to je trebalo platiti porez na promet nekretninama od 5 posto, dakle još 300.000 eura”, ističe Željko Kerum i dodaje kako se “na kupnju nije odlučio da bi se bavio stanogradnjom, već prvenstveno kako u taj dio grada ne bi došao koji drugi trgovački lanac” i tako ugrozio poslovanje najvećeg Kerumovog trgovačkog centra u Lori. Kerum je ubrzo odustao od gradnje tri velika shopping centra te se dogovorio sa splitskom gradskom upravom i Čačićem za čiji se program poticane stambene izgradnje u Splitu nije uspijevao naći odgovarajući prostor. Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo, Agencija za pravni promet i posjedovanje nekretninama, Kerum i Grad Split potpisali su u veljači 2003. predugovor o izgradnji stanova na Brodarici. Kerum je prihvatio uvjete javnog natječaja APN-a – da po m2 neto stambene površine cijena građenja ne smije biti veća od 700 eura, a cijena zemljišta 70 eura – a bio je spreman platiti i 3 milijuna eura za rušenje Diocomovih tvorničkih hala. Potom se vlasnik trgovačkog lanca s 900 zaposlenih i godišnjim prihodom od više od 800 milijuna kuna udruži s Dal-Kon ingom koji je u novim splitskim naseljima Pazdigradu, Radoševcu i Žnjanu sagradio više od 1100 stanova investirajući oko 110 milijuna eura s godišnjom zaradom većom od sto milijuna kuna.

“Država se javila kao posrednik koji naručuje 500 stotina stanova, osiguravajući građanima najpovoljniju cijenu građenja, nisku kamatnu stopu i rok otplate od 31 godinu”, napominje dipl. inženjer strojarstva Zvonko Kotarac, suvlasnik Dal-kon inga. “Ukupna cijena neto četvornog metra na atraktivnoj lokaciji bit će 907,70 eura, trideset posto niže od tržišne cijene. Ali država ne financira gradnju, već Kerum i Dal-kon ing. Država sudjeluje uz minimalno učešće, subvencioniranom kamatom od dva posto. U strukturi troška država u cijeni zemljišta (70 eura/m2) ubire pet posto poreza, uzima PDV (126 eura/m2), a grad Split naplaćuje komunalije (137,70/m2). Ovim se projektom dakle puni proračun RH, osigurava se novo zapošljavanje slijedećih 18 mjeseci – jer je vrijednost građevinskih radova od 20 milijuna eura ekvivalent 1100 zaposlenih u godini dana – te se na koncu smanjuje problem podstanarstva u Splitu i štete za proračun od najmanje 500.000 eura mjesečno. Po neslužbenim podacima Porezne uprave podstanara u Splitu ima 200, a prema anketama 5000”, kaže Zvonko Kotarac, napominjući kako će mjesečna rata kredita za stan od 80 četvornih metara biti 289 eura, manje od stanarine. Kotarac ističe i da će na Brodarici biti 1000 podzemnih parkirnih mjesta – 1,3 parkinga po stanu. Tako će u Splitu, kojemu ovog trenutka nedostaje 5.000 parking mjesta, s ulice biti sklonjeno 1000 vozila.

Na pozivnom natječaju za izbor idejnog rješenja za minigrad na Brodarici pozornost su privukli radovi arhitekata Jerka Rošina, Ante Kuzmanića i Ante Milasa te zajednički projekt Emila Šverka i Nene Kezića. Taj je zadnji sedmeročlano povjerenstvo na kraju i odabralo. Oni su na 20.000 četvornih metara, kolika je površina parcele u tlocrtu, sve sadržaje “Little Manhattana” smjestili u nekoliko vertikalnih funkcionalnih zona. Pod zemljom su na 2600 četvornih metara garaže, a nad njima javni park površine 3.000 četvornih metara, Kerumov hipermarket površine 3.700 četvornih metara te natkriveni parking. Na trećoj su razini brojni sadržaji društvenog standarda, na površini većoj od 2200 četvornih metara: dječji vrtić od 800 četvornih metara s ogromnim dvorištem, jaslice, javna čitaonica, ambulanta, dječja igrališta i mali trgovi s popratnim sadržajima za odmor i rekreaciju. Predviđeno je čak i mjesto za školu. Na istoj su razini i poslovne zgrade, banka te uredi na 9700 četvornih metara površine. Na slijedećoj su razini zelene površine koje okružuju stambenu zonu, tri nebodera s po 25 katova. Za Šverka i Kezića tri velika nebodera bit će prepoznatljivi orijentir kada se u grad ulazi ulicom Domovinskog rata. Oko njih u mirnoj stambenoj zoni Šverko i Kezić predviđaju koncentraciju zelenila i urbanistički standard bogatiji od onog predviđenog normativima.

Novi projekt omogućuje visok stupanj druženja stanovnika i bogat društveni život. Djeca će se slobodno igrati ispred svojih kuća, sigurna od automobila. Roditelji će ih kroz proreze između pojedinih vertikalnih zona moći kontrolirati s prozora svojih stanova, a kroz prozore čitaonica i igraonica odrasli i djeca uživat će u pogledu na zelenilo i park. Jasno su određene pristupne ceste, pa i pristup za vatrogasna vozila; parkirališta su označena po zonama – ona za stanare odvojena su od parkirališta za posjetitelje hipermarketa.

Šverkovi i Kezićevi neboderi veći su od četiri nebodera s druge strane ulice koje je 60-ih godina projektirao Ivo Radić, no imaju na sebi procjep koji rasterećuje njihovu masu. Ispred prvog nebodera nalazi se i atraktivna kosa poslovna zgrada. I sve su te sadržaje Šverko i Kezić smjestili na samo 56.500 četvornih metara površine: neboderi na Brodarici zauzimaju tek 15 posto parcele, za razliku od trenutne 90-postotne izgrađenosti, iako je kubatura postojeće tvornice (138.000 kubika) skoro jednaka kubaturi budućih objekata.

NAJVEĆA STANOGRADITELJSKA TVRTKA U DALMACIJI
‘Dal-kon ing’ je u novim splitskim naseljima sagradio više od 1100 stanova

Tvrtku Dal-kon ing osnovao je 1993. 47-godišnji dipl. inženjer Zvonko Kotarac. Kotarac je prije toga radio u Dalstroju, tvornici alatnih strojeva, a potom za američku tvrtku Tree machine tools iz Chicaga. Bio je pet godina asistent na katedri mehanike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Danas je s pravnicom Marinom Wallner suvlasnik Dal-kon inga koji je zadnjih godina izrastao u najveću stanograditeljsku tvrtku u Dalmaciji. Osim reprezentativne stambeno-poslovne zgrade Belvedere na Visokoj, Dal-kon ing je u novim splitskim naseljima Pazdigrad, Žnjan i Radoševac sagradio više od 1100 stanova, površine 85.000 četvornih metara, u koje je investirano 71 milijuna eura. Trenutno gradi velike stambene objekte u naselju Trstenik te elegantnu vilu uz more na splitskoj Zenti, ukupno 11.000 četvornih metara površine i vrijednosti 8,5 milijuna eura. Ove će godine osim na Brodarici graditi Žnjanske blizance, stanove za profesore splitskog Sveučilišta, te Gospu od Žnjana, investicije vrijedne 32 milijuna eura, a ukoliko se okonča spor Ministarstva okoliša i Grada Splita, gradit će i hotelsko-stambeni kompleks Dražanac. Kotarac se bavi ronjenjem i igra tenis, a ima i jedrilicu Benetoau 38.

CARSTVO MARKETA ŽELJKA KERUMA
Od trgovine u obiteljskoj kući do 7 supermarketa

Tvrtku Kerum osnovao je 1989. Željko Kerum, otvorivši u obiteljskoj kući trgovinu prehrambenom robom. Kerum je kao strojarski mehaničar nekad bio zaposlen u velikom splitskom građevinskom poduzeću Melioracija, a radio je i na izgradnji vojnih baza u Iraku gdje je stekao i prvi kapital. Prvi veliki trgovački centar na 9.000 četvornih metara otvorio je u Lori. Danas Kerum u pet velikih trgovačkih centara, 29 velikih marketa i dućana te s 900 zaposlenih, ostvaruje godišnji promet od oko 800 milijuna kuna. Trgovačke centre otvorio je u Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Makarskoj i na Visu, a osim splitske Stande koju je prošle godine kupio kupiti i robnu kuću u Šibeniku. Kerum sve više ulaže u turizam. Otvorio je prvi hotel, Nevu u Postrani kraj Splita, kupio je splitski hotel Central na Pjaci, gradi hotel na splitskom Trsteniku, a natjecao se i za kupnju hotela Split. Voli more i jahte, a posjeduje 18-metarsku jahtu Fair Line. Želja mu je kupiti Namu u Ilici i voziti mercedes Maybach.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika