10.04.2011. / 16:08

Autor: Nacional.hr

Savjetnik bivšeg predsjednika upozorava

Jakić - Hrvatsko gospodarstvo, ali i javnost nisu spremni za EU

"Voditi ekonomsku politiku baziranu na turizmu, uslugama i preprodaji na dugi rok predstavlja samobojstvo", smatra Jakić i pojašnjava kako se samo vlastitim proizvodima i kvalitetnim brandovima može ići na strano tržište, a Hrvatska ima tek nekoliko takvih brandova

Tomislav JakićTomislav JakićSavjetnik za vanjsku politiku bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Tomislav Jakić kritički se osvrnuo na aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, ali i vanjsku politiku koju vodi ova vlada.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju otvoreno je upozorio kako Hrvatska nije spremna za ulazak u Europsku uniju. Jakić ističe kako hrvatsko gospodarstvo nije dobro pripremljeno, a dobar dio javnosti ima izrazito negativan stav prema EU. Smatra kako bi ljudima trebalo otvoreno reći koji su minusi, a koji plusevi ulaska u Europsku uniju.

Dodaje i kako još uvijek nije isključena mogućnost završetka pregovora s EU u lipnju, ali ističe kako je postavljanje datuma kontraproduktivno.

Jakić smatra kako je u posljednjih deset godina najveća boljka hrvatske vanjske politike nepostojanje dugoročnog, zaokruženog koncepta. Konstantno joj je nedostajalo da se odmakne od dva prioritetna cilja - ulaska u NATO i EU.

Kao glavni problem navodi nedostatak interesa za razvijanje političkih veza sa zemljama izvan Europe. Kako najbolji primjer naveo je činjenicu da je još 2002. Emirat Katar želio izgraditi LNG terminal u Hrvatskoj. Devet godina kasnije, Hrvatska i dalje nema LNG terminal, a Katar ga je izgradio u Italiji.

Uz to, ističe propuštene prilike u DužbAdriji i Južnom toku, koje bi Hrvatskoj osigurale opskrbu naftom i plinom, ali i prihod od transporta tih energenata.

"Prema nekim računicama samo na transportu gubimo gotovo milijardu i pol eura godišnje", upozorava Jakić i dodaje kako ne samo da nismo osigurali opskrbu energentima, već smo ruski energent (plin) odlučili kupovati od Talijana.

Kritički se osvrnuo i na ideju prema kojoj bi Hrvatska mogla živjeti samo od turizma.

"Voditi ekonomsku politiku baziranu na turizmu, uslugama i preprodaji na dugi rok predstavlja samobojstvo", smatra Jakić i pojašnjava kako se samo vlastitim proizvodima i kvalitetnim brandovima može ići na strano tržište, a Hrvatska ima tek nekoliko takvih brandova. Podsjeća da je zbog nedostatka političke volje posljdnjeg desetljeća zaboravljeno na kontakte sa zemljama trećeg svijeta. One su i dalje otvorene za suradnju, no u Hrvatskoj i dalje nedostaje političke volje za takvu suradnju.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.04.11. 16:44

Slažem se sa Jakićevim komentarom uz jednu vrlo važnu nadopunu.Hrvatske vlade,sve do sada,jesu pokazale apsolutnu nesposobnost kako Hrvatsku pokrenuti ali.Smatram da zacrtani model Tuđmanove doktrine o odabranima koji će biti nositelji cjelokupnoga hrvatskog kapitala(kao vlasnici) te ostalima koji će za njih raditi,nije dovršen.Još je u tijeku grabež za preostalim bogatstvom(kojega je doduše još malo ostalo ali ga ima).Još se kriminalnim zakonima želi oteti nepripadajuće i usmjeriti u odabrane ruke.A kada se uđe u EU,tada će ti što su sve oteli,zasigurno imati najbolje uvjete za borbu na evropskom(i svjetskom)tržištu.Naravno da to nije moguće i naravno da je najveće bogatstvo dopalo u ruke onih koji nisu sposobni za takve velike utakmice.Dakle,propadaju oni ali i svi koji su za njih trebali raditi.I tako postajemo članovi "dužničkih robova"u Evropi.Poanta je u izboru i favoriziranju podobnika a ne sposobnih i dokazanih sposobnjaka.Takva odabrana selekcija od strane politike,nikada nikome nije donijela ništa dobro.Neće ni nama.Nećemo umrijeti od gladi ali ćemo debelo zaostajati i morati raditi za dugove i "eksere".Isto je posvuda.I u sportu i u ekonomiji.Izabranici po podobnosti nisu i najbolji igrači.A samo najbolji pobjeđuju.Mi definitivno gubimo na svim razinama.


registracija
30/10/09

euspiegel, 10.04.11. 17:06

sve je to OK, ali gledajući realno ne stanje javnosti i gospodarstva u Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj ili Portugalu, nego u nekim starijim članicama, ne vidim razloga da HR treba čekati utopističku idealizaciju stanja za pristup. HR je zrela za ulazak, ali to ne znači da je omogućila blagostanje i sigurnost svoim građanima, jer će biti dosta toga za uraditi i nakon ulaska, samo će puno toga biti lakše kao članici kluba, nego kao aspirantici...


registracija
4/1/09

miroljubiv, 10.04.11. 17:27

Upravo "Hrvati" Hrvate najviše koče u prosperitetu i razvoju nas samih kao društva u cjelini.da u Emiratu znaju koja je razina korupcije,bi li i danas HDZ-u nudili izgradnju LNG terminala bez plaćene provizije? Druga je propuštena činjenica koju g.Jakić nije ni rječju spomenuo,a to se tiče nas kao jedinstvenog naroda koji je tek dao znake života pomalo u ratu,da bi to jedinstvo poslije zauvijek nestalo.tako obezglavljen narod bez ikakvog identiteta prema samome sebi i drugima,u mnoštvu drugih samo će trajno izgubiti svaki smisao što hrvatsko i hrvatstvo danas kome znači u kojoj mjeri.idealizirati Europsku Uniju danas je jednako kao čeznuti za propalim Jugoslavenstvom koje u startu nije oplemenilo nas iznutra,pa neće niti izmišljena EU.


registracija
21/2/11

skyway, 10.04.11. 19:28

MIslim da je Jakic posve u pravu - Hrvatska nije zrela za Europsku uniju! On je iznio valjane argumente i necu ih ponavljati, a dio nasih nevolja spominje i "fluid", sto sve potvrdjuje, da nazalost kad smo ovako temeljito pokradeni i devastirani, mjesto nam je tu gdje jest.
Nasa Vlada kakva god jest se trudi i "trza" ne bi li dohvatila "cimu" koja bi nas odvela u ljepsi i bolji svijet, ali nemamo mi osnove i to mora biti svakome jasno. To je isto kao kad renoviras kucu, pa pocinjes od poda, a krov ti prokisnjava...
P.S.
@miroljubiv
i tvoje razmisljanje ima puno smisla i to je dodatni aspekt na gomoli nevolja pred zalupanim (za nas) vratima Europe,,,


registracija
7/1/11

djani, 10.04.11. 19:46

jakić je također već BIVŠI kao i njegov predsjednik.
sad ili nikad u EU,IONAKO MI NEĆEMO GOSPODARSTVO OŽIVJETI PREKO NIĆI


registracija
23/8/09

xaron, 10.04.11. 21:06

Ovo je jedina do sada realna procjena situacije u
trokutu : EU, RH, Vlada. Mi stvarno nismo spremni
za EU iz prostog razloga sto mi nemamo NISTA ponuditi na tom trzistu. Clanstvo u EU ce nas kostati i to mnogo. Za novce koje dajemo u EU nemamo kontrole, a za novce koje primamo imacemo rigoroznu EU kontrolu. Osim toga, EU novci ce biti usmjereni u pravcima EU interesa, a ne interesa RH. Dobro je procjenjena greska (glupost,nesposobnost...) vlade u igranju na jednu kartu (EU-NATO), a zapostavljanje svega ostalog.
Vlada jednostavno NESMIJE da izadje pred gradjane sa cistom racunicon : sto dobivamo a sto gubimo sa EU. Koliko ce sav taj EU cirkus da nas kosta.


registracija
7/1/11

djani, 10.04.11. 22:16

MI SMO ZA EU,ALI MESIĆ I JAKIĆ NISU ,NEKA ONI IDU U ŠUMU I NEKA NE ZABORAVE TROBOJKE KAPE


registracija
11/10/10

agaSovulj, 10.04.11. 23:10

iako nismo spremni za ulazak u EU, pravila igre ce pomoc da se sredimo kao drustvo, a to nam je itekako potrebno, jer sa trenutnim pravilima igre nema buducnosti. Medutim po pravilima igre EU, da bi nam bilo bolje kao cjelini, trebat ce proc kroz tesko razdoblje, teze nego sto je sad. No, to je cijena koju moramo platiti, prvenstveno iz razloga koje je naveo fluid.


registracija
9/11/09

superhik, 11.04.11. 03:58

Treba samo zamisliti kromanjonce tipa Kerum, Bandic, Mamic, Stimac, itd. kako konkuriraju europskim brandovima kao Nokia, Daimler-Benz , BMW, Rolls-Royce, Siemens, Volvo, Philips, Renault, Ferrari itd. I najzatucanijima ce biti vise nego jasno da ovakva korumpirana I prezaduzena balkanska provincija nema sto traziti u Europi.


registracija
29/12/09

natasasi, 11.04.11. 04:24

Ja isto mislim da, dok sami ne sredimo gospodarstvo i riješimo se korupcije, nemamo što tražiti u EU. Na žalost, ne znam dali kod nas uopće ima dovoljno sposobnih i hrabrih ljudi za tako nešto, a možda je već i prekasno... EU nas neće spasiti već to moramo napraviti sami jer ovako dolazimo spuštenih gaća, a zna se kaj onda slijedi...


registracija
25/6/10

vidra, 11.04.11. 05:27

Povijest se ponavlja i to se sada najbolje vidi na našem primjeru.Hrvati su osuđeni da budu prirepak drugima i bez svog dostojanstva.Služinčad drugima.


registracija
5/3/10

starimudrac, 11.04.11. 07:57

djani, ne postoje kape trobojke.


registracija
8/8/09

tovar62, 11.04.11. 12:22

Jakic Jugoslavencina,ima zelju da udemo sa Srbadijom skupa,daj vise ih izolirajte od javnih istupa,,,sve te stare fosile,,


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.04.11. 18:59

Pa gdje si ti biseru Jakiću bio dok si primao masnu plaću iz proračuna, stolujući na Pantovčaku?
Sad se praviš pametan? Pa, tko iole malo zna o ekonomiji, zna i da društvo koje je krenulo prema nekoj tržnoj ekonomiji prije 20-ak godina nema tu konkurentsku niti uravnoteženost parirati društvima kapitala koja se razvijaju od drugog svjetskog rata! Mi u EU ulazimo kada oni hoće, a ne kada mi hoćemo! Žalosno je što se u cijeloj pro/kontra kampanji oko EU nije iskristalizirao neki 3. put. Sada imamo one koji pod svaku cijenu ulaskom u EU želi pobjeći od nekih balkanskih asocijacija, a oni drugi, podmećući ovim prvima, odgodom ulaska čvršće žele vezati Hrvatsku u Jugosferu te time ostvariti vječiti san o "bratstvu i jedinstvu" južnih Slavena.
Dokaz da narod nema inteligenciju ovaj bogomdan prostor i ljude usmjeriti na švicarski put. Treba samo naći komparativne prednosti, a one traže pogled unaprijed. Naši političari samo znaju, ili vući u prošlost ili bježati od iste!


registracija
8/7/10

Maroje, 12.04.11. 15:20

Ne soli pamet. Zbog takvih kao štio si ti Hrvatska nazaduje...tvoje je prohujalo, mlađi su pametniji


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika