11.04.2011. / 12:10

Autor: Hrvoje Šimičević

Post festum:

Slučaj Cvjetni: Pogled u mrklo lice nadiruće budućnosti

Cinični režimski teror prethodio je kapitalističkom, pa se stoga priča o Cvjetnom - sada kad je okončana - ukazuje ponajprije kao mrklo lice nadiruće budućnosti. To je futur u kojem većinsko stanovništvo neminovno puši

Nadasve poučno bilo je gledati svečano otvaranje šoping centra Cvjetni u vlasništvu tajkuna Tomislava Horvatinčića. Ispred hrama 'novog stila urbanog življenja', kako je glasila zavodljiva reklamna parola što je - nekoliko mjeseci unazad - najavljivala daleko najiščekivaniji ritual omasovljene 'klasne' inicijacije u Zagrebu, stotine 'urbanih' Hrvata uzbuđeno je stajalo u koloni, čekajući da konačno ulete u prostor neslućenih mogućnosti liberalnog kapitalizma.

Doduše, glamurozna ceremonija je nakratko ometena manjim sporadičnim incidentima, jer je državna inspekcija u jednom trenutku ispod svečanog tepiha otkrila štakorsko gnijezdo osrednje veličine, koje je navodno zaostalo iz prethodne deratizacije. No, nakon promptne intervencije, potencijalno neugodna situacija vješto je eliminirana, pa su hipnotizirani konzumenti u ovećoj koloni nastavili nesmetano sliniti na blještave komade odjevnih predmeta što su vrištali sa izloga novoizgrađenog staklenog monstruma.

No, prizor je baš zbog toga bio nadasve poučan, jer je diverzivni element famoznog štakornjaka barem na trenutak pokazao kako je famigliarni odnos između Poduzetnika i Države u međuvremenu doživio znatan progres. Poduzetnik je, naime, primjetno sazrio, pa je dosadašnja zaštitnica u ovoj dirljivoj obiteljskoj štoriji, Republika Hrvatska, shvatila da je njezino čedo spremno na samostalan život.

Majčinski instinkti, kako je poznato, rijetko kad griješe, što je eksplicitno dokazano i u ovom slučaju.

(D)evolucija koja teče

Zaštitari u akciji: Karika koja je nedostajala u devolucijiZaštitari u akciji: Karika koja je nedostajala u devolucijiPrizor u kojem izbrijani zaštitari u elegantnim crnim odijelima ispoljavaju masno plaćene tabadžijske nagone na golorukim prosvjednicima, dok sa strane cjelokupnu situaciju pasivno promatraju oklopljeni pripadnici hrvatske policije - ona je karika socio-političke (d)evolocije koja je nedostajala u višegodišnjoj 'vezi' između Države i Poduzetnika.

Doduše, MUP-ove popularne 'kornjače' u nekoliko su se navrata uključile u konstruktivnu komunikaciju između prosvjednika i Horvatinčićevih uglancanih gorila, ali samo kako bi uz pomoć lisičina što su završile na rukama nevladinih aktivista osigurali da stvar ostane u kontroliranim uvjetima liberalnokapitalističkog dijaloga, gdje sve pršti od tolerancije, građanske decentnosti, 'urbanog' bontona, odvaljenih bubrega i razbijenih gubica...

Ona koja aktivno gleda

'Pretorijanska' uloga režima u takozvanom slučaju Cvjetni, privedena je dakle kraju, jer su stvoreni svi preduvjeti za takav rasplet situacije; otvaranjem spomenutog centra država je postala suvišan element - barem što se tiče njezinog dosadašnjeg aktivnog suučesništva u priči - pozicionirajući se iz uloge one koja vitla palicom, uzurpira javno dobro i pogoduje privatnom kapitalu, u onu koja aktivno gleda... Premda se ova metamorfoza može shvatiti kao svojevrsni teorijski novum u društveno-političkoj stvarnosti na ovim prostorima, koja k tomu još i podlo sugerira poprilično bolesni voajerizam nositelja izvršne vlasti u Hrvatskoj, radi se zapravo o nečemu što odavno postoji u ovoj državi, a odaziva se na ime 'javno-privatni interes'.

Pripadnici MUP-a u nekoliko su se navrata uključili u konstruktivnu komunikaciju na licu mjesta. Problem sa štakorima na koncu je riješenPripadnici MUP-a u nekoliko su se navrata uključili u konstruktivnu komunikaciju na licu mjesta. Problem sa štakorima na koncu je riješenPod firmom te ljupke sintagme, naime, istim su narativnim redosljedom uzgajani i drugi bogovi hrvatske (post) tranzicije, čiji su današnji poduzetnički imperiji podrazumijevali (do)jučerašnje opsežno pripremanje terena. To je bio posao podmazanih administrativnih državnih aparata na svim zamislivim razinama, koji su prilagođavali zakone tekućim potrebama bogataša, i na taj način radili na ozakonjivanju uzurpacije javnih dobara.

Međutim, jednom kad je Država odradila svoj dio posla u 'vezi' s Tajkunom, prostor je bivao prepušten okrupnjenom kapitalu, koji je po definiciji samodostatni organizam, jer, nakon što se jednom zakotrlja, on računa na samooplodnju. Drugi partner u vezi postaje izlišan kao aktivni sudionik, osim u slučaju kad dođe do širenja posla, ili kad treba - kao prošli tjedan - samo gledati.

Svetost privatnog vlasništva

Ono što istinski razlikuje slučaj Cvjetni od ostalih primjera političke zaštite interesa privilegirane manjine na štetu većinskog građanstva, jest dosad neviđeni nasilnički refleks koji je država u nekoliko navrata iskazala na protivnicima ovog projekta. 'Prirođeni' monopol kojeg vlast ima nad uporabom sile, u ovom je slučaju obilno prakticiran, a sve je na koncu završilo privođenjem 150 građana, podizanjem kaznenih prijava protiv njih i preventivno višetjedno budno motrenje progresije radova na gradilištu...

Država bi, jasno, poradi namrgođenih činovnika u Bruxellesu, voljela da se ti prizori nikada nisu odigrali (barem ne pred kamerama i fotoaparatima), ali budući da jesu, tipove poput nadležnog ministra Tomislava Karamarka ništa ne spriječava da se - prenoseći mišljenje svoga nadređenika o cjelokupnoj problematici - naknadno poziva na 'Svetost privatnog vlasništva', jedan od popularnijih ideologema zapadnog kapitalizma, jer se na taj način država uvijek može pravdati da je njihova represivna reakcija nastala kao posljedica zaštite potpuno zakonitog privatnog projekta.

Režimski teror prethodio kapitalističkom

U toj eksplikaciji - inače najomiljenijoj među izvršnim političkim grlima - krije se međutim specifični hrvatski dodatak: sakralnost privatnog, kako rekosmo, u Hrvatskoj je kovanica sa zloslutnim predznakom, jer podrazumijeva prethodno krčmljenje javnog, kao što je to bilo i u ovom slučaju. Podsjetimo da je među ostalim mijenjan Generalni urbanistički plan samo da pogoduje ovom projektu, da bi potom Horvatinčiću bilo 'ustupljeno' 30 metara javnog prostora za građenje privatne prilazne rampe.

Cinični režimski teror, dakle, prethodio je kapitalističkom, pa se stoga priča o Cvjetnom - sada kad je okončana - ukazuje ponajprije kao mrklo lice nadiruće budućnosti. To je futur u kojem većinsko stanovništvo neminovno puši.

Aroma zabranjenosti

Pogled u izlog - stimulacija najvlažnijih snovaPogled u izlog - stimulacija najvlažnijih snovaIpak, valja na koncu kazati kako namjera ovog teksta nikako nije bila pokvariti glamuroznu malograđansku svetkovinu u centru Zagreba. Dapače, slutim kako će ovih par kartica još dodatno doprinijeti povećanju gužve u Cvjetnom i posljedičnom multipliciranju deviza na poduzetničkom kontu.

Naime, kako se moglo vidjeti, u četvrtak je napaljena rulja ekstatično marširala u nešto što više od ičega u državi simbolizira uzurpaciju javnog vlasništva u korist privatnog, što je dovelo situaciju do krajnje pervertiranosti: kontroverznost projekta dala je ovom konzumerističkom vlažnom snu još i aromu zabranjenosti, pa je u standardnu potrošačku fetišiziranost ugrađen i autentični hrvatski štih.

Postoji li, naime, nešto perverznije od podsvjesne spoznaje kupca da 'uniformirana' lica mlate nametnike samo zato da bi on nesmetano mogao uživati u luksuzu?

Prilagodi se ili slijede batine!

Doduše, to je nužno utjecalo i na blagu izmjenu koda u standardnom potrošačkom jeziku, ponajprije kad je riječ o onim zavodljivim reklamnim parolama u kojima sve pršti od 'urbanosti': jednom dekodirana u kontekstu hrvatskih prilika, poruka 'Dobro došli u hram novog stila urbanog življenja', zapravo znači: Prilagodi se ili ćeš dobiti batine! Ukoliko netko od protagonista ove priče nije shvatio poruku iz prve, dovoljno mu je da uzme bilo koju korporativnu tiskovinu u državi. Tamo će vam sve objasniti.

Vezane vijesti

Zvao Karamarka i Bandića zbog Horvatinčića

Zvao Karamarka i Bandića zbog Horvatinčića

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću zbog izazivanja teške pomorske nesreće 16.… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 11.04.11. 13:32

Slažem se sa svime, samo je moderna povijest pokazala kako se protiv neoliberalizma treba boriti na suptilniji način. Mlaćenje s policijom i zaštitarima donosi samo veću popularnost krupnim kapitalistima...


registracija
31/5/09

tvrtko3, 11.04.11. 14:38

E moj Šimičeviću jadna je novina u kojoj ti pišeš. Malo obiđi svjeta,, Beč, Muenchen...nije daleko ili možda nemaš za put? Ali za to ti sigurno "krupni kapital" nije kriv.


registracija
30/6/05

astajcic, 11.04.11. 23:17

@Tvrtko - a što to ima kod germana tako dobro?


registracija
21/2/11

skyway, 12.04.11. 02:10

Svaka cast Hrvoje! Cvijetni je sinonim nasih zabluda, te u svemu, ama bas svemu je slika i prilika sjaja i bijede hrvatskog drustva, gdje mu ovo "sjaja" dodje samo kao metaforicka figura...U biti sve kazuje kako smo za sitni sicar toboznjeg visokog drustva i zubatog kapitalizma, prodali svoj identitet i svoje dostojanstvo. I sad uzivajmo u krpicama s izloga i u tudjoj koristi utkanoj u nasu naivnost.

P.S.
Laka ti vecer, prevarena Hrvatska!


registracija
20/2/08

BeetleBlues, 12.04.11. 08:32

Jos jedan isfrustrirani dotepeni proleterski pizdojalec se nasao dijelit lekcije o kapitalizmu, o kojem nezna nista kao ni vecina sa FF. Kravica je za tebe, Hrvoje, kravica. Al ne da ju jebes nego muzes.


registracija
10/11/09

ruvil, 12.04.11. 18:51

BeetleBlues a kaj je sa tobom decko? Koji je tvoj jadni nivo kad se klanjas otvaranju soping centra vise mi izgleda da ta kravica tebe ceka a ne Hrvoja.


registracija
21/2/11

skyway, 13.04.11. 02:44

@ruvil,
Sto se cudis, pa moras znati da su soping centri raj za "Mall rats", gdje njima pocinje i zavrsava civilizacija. Mogu oni i gladovati, ali samo neka je krpica u izobilju, ono sto se veli, neka im je oko puno, pa kroz to vide sve ljepote kapitalizma koji im tak lepo passe...


registracija
2/1/11

prohujalo, 13.04.11. 09:05

mene bas interesuje sta su oni bolji u Africi od nas u srcu Evrope, njih nitko nesmije da bije odmah skace Amerika, Francuska i Engleska
ali kako je krenulo i kak su nasi politicari divni mozda uskoro zapadne alijanse pocnu bombardovati ove odmetnike-. jer ovo prelazi svaku granicu mislim da su
vlada i "krupni kapitalisti" stvarno ugrozeni od ovih podivljalih hordi- kojima nista nije sveto.
Dobar Hrvat je na poslu, poslije kod kuce sa porodicom, a preko vikenda u crkvi
koji su ovo huligani koji su stalno vani i samo cekaju priliku da se pobiju....mozda Vatikanska tajna sluzba zna.... mozda su nam opet stigli iz susjednih drzava
drugog obrazlozenja nema....jer nama je tak divno, ljepotu zivljenja mogu unistiti samo ovi huligani .....


registracija
16/6/09

Trenk, 14.04.11. 14:15

@tvrtko3
A kaj ste vi Tvrtko, obisli ste svijet ?
Bec & Munchen.
Bas Vam zavidim !,
A zavidim i BeetleBlues-u na kravici, koju vec muze Hrvoje, a ostalo je za g-dina Bluesa, kak samo zna kaj se radi sa kravicama !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika