12.04.2011. / 15:33

Autor: Hina

Hodorkovski usporedio Putina i Staljina

Nekadašnji milijarder i protivnik ruske vlasti, Mihail Hodorkovski optužuje premijera Vladimira Putina da mu je stalo do nezavisnosti pravosuđa koliko i nekada Staljinu, u intervjuu objavljenom u izvadcima na njegovoj internetskoj stranici u utorak.

Mihail HodorovskiMihail HodorovskiNekadašnji milijarder i protivnik ruske vlasti, Mihail Hodorkovski optužuje premijera Vladimira Putina da mu je stalo do nezavisnosti pravosuđa koliko i nekada Staljinu, u intervjuu objavljenom u izvadcima na njegovoj internetskoj stranici u utorak.

"Pravnik Putin i bandit Staljin na isti način shvaćaju neovisnost pravosuđa", rekao je Hodorkovski njemačkom dnevniku Die Weltu.

Hodorkovski je u zatvoru od 2003. godine, a ostat će u njemu najmanje do 2017.

"Lopovu je mjesto u zatvoru", javno je izjavio Putin, uoči donošenja presude na drugom suđenju Hodorkovskom u prosincu.

To drugo suđenje brojni su promatrači vidjeli kao nastavak političkog obračuna vlasti i biznismena koji se suprotstavio Kremlju i financirao oporbu. Presudu su kritizirale brojne zapadne zemlje.

"Čitao sam kako je Staljin pisao naredbe - sudi pa strijeljaj. A sada sam čuo kako Putin, prije presude, objašnjava zašto moram ostati u zatvoru. Očito je da je on ipak mnogo humaniji", sarkastično je izjavio Hodorkovski.

Bivši vlasnik naftne kompanije Jukosa i njegov glavni partner Platon Lebedev, od 2003. služili su kaznu od osam godina zatvora zbog prijevare i utaje poreza, a zatim im je na drugom suđenju, uoči isteka prve kazne, ona produljena do 30. prosinca 2017. zbog krađe i pranja novca.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika