Objavljeno u Nacionalu br. 390, 2003-05-06

Autor: Mladen Pleše

PREDIZBORNI PAKT SDP-a I HSS-a

Račan i Tomčić postigli dogovor: Izbori krajem veljače ili u ožujku 2004.

Po mnogim je ocjenama odustanje za što skorijim izborima Zlatka Tomčića protivno interesima HSS-a, ali HSS nema izbora, tj. drugog ozbiljnijeg potencijalnog koalicijskog partnera osim SDP-a

Zlatko Tomčić i Ivica Račan dogovorili su se oko izboraZlatko Tomčić i Ivica Račan dogovorili su se oko izboraPremda je sve upućivalo da će datum parlamentarnih izbora biti razlogom za nove svađe unutar vladajuće koalicije, Nacional je saznao da su SDP i HSS postignuli konačan dogovor da se izbori održe krajem veljače ili tijekom ožujka 2004. Iako je Zlatko Tomčić ocijenio nedavni zahtjev Ivice Račana – da izbore valja odgoditi do početka sljedeće godine – kao ozbiljno kršenje koalicijskog dogovora, nakon razgovora u četiri oka u petak 2. svibnja, poslije pogreba generala Janka Bobetka, svi su nesporazumi između predsjednika SDP-a i HSS-a riješeni u svega tridesetak minuta.

U političkim se krugovima u Zagrebu Tomčićevi potezi tumače samo na jedan način: smatra se da on nikada ne bi pristao na novo odgađanje izbora da Račan nije bogato nagradio njegovu kooperativnost“HSS neće praviti probleme ako stranke vladajuće koalicije odluče raspisati izbore početkom 2004. Držimo da bi bilo bolje da se parlamentarni izbori održe do kraja godine, no ako naši koalicijski partneri procjenjuju da je pravo vrijeme veljača ili ožujak sljedeće godine, mi ćemo tu odluku poduprijeti”, izjavio je za Nacional u ponedjeljak 5. svibnja jedan od vodećih političara HSS-a.

Takvo stajalište HSS-a izazvalo je opće iznenađenje: Tomčić je time zapravo dao zeleno svjetlo koaliciji da odgodi izbore gotovo do proljeća sljedeće godine. A to je, po mnogim ocjenama, protivno interesima HSS-a. Procjenjuje se, naime, da HSS-u i HNS-u odgovara da se izbori održe što prije: istraživanja javnog mijenja pokazuju da će oni, u slučaju da vladajuća koalicija sačuva vlast, dobiti znatno više saborskih mandata i ministarskih funkcija nego li je to bio slučaj do sada. U SDP-u, LS-u i Libri svjesni su pak da će nakon izbora izgubiti znatan dio političkog utjecaja: sve, naime, upućuje da ni izdaleka neće ponoviti uspjeh s izbora 2000. Stoga se njima ne žuri s raspisivanjem izbora.

Tolika kooperativnost HSS-a bila je posve neočekivana i zbog toga što je Zlatko Tomčić dugo razmišljao da se na izbore ide čak i prije ljeta. No u HSS-u je tada procijenjeno da bi izazivanje koalicijske krize i rušenje vlade Ivice Račana moglo izazvati negativne reakcije u javnosti. Stoga je Tomčić odustao od te ideje, ali pod uvjetom da se na izbore ide u ranu jesen. Sve su to bili razlozi zbog kojih se očekivalo da Zlatko Tomčić neće praviti nove ustupke te da će ustrajati na zahtjevu da se izbori održe odmah nakon ljetnih odmora. Jedan visoki dužnosnik HSS-a nedavno je objasnio zašto njegova stranka inzistira na što skorijim izborima.

“HSS je nezadovoljan svojom pozicijom unutar Vlade i zbog toga želimo da što prije dođe do promjene odnosa snaga unutar vladajuće koalicije. A do toga može doći samo nakon izbora. Stoga mi tražimo da se oni održe što je prije moguće. Naši ljudi imaju u Vladi manje-više sporedne funkcije. Jedina istaknutija dužnost je mjesto potpredsjednika Vlade, no Ante Simonić nema na raspolaganju nikakvih sredstava i instrumenata vlasti, što pokazuje da on zapravo obnaša jednu posve impotentnu funkciju. Stoga HSS više ne može trpjeti takvu marginalnu poziciju. SDP je u međuvremenu prigrabio svu vlast: u svojim rukama drži ministarstva vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova, kontrolira ministarstvo financija i rada i socijalne skrbi, pod njegovim su nadzorom gospodarski resori. Za razliku od SDP-a HSS ne može provoditi svoju politiku, pa je stoga nužno da se što prije ide na izbore”, zaključio je Nacionalov sugovornik iz vrha HSS-a.

U HSS-u ističu da se, pri ovakvom omjeru snaga, teško dogovarati s SDP-om, pa je i to jedan od razloga zašto je Tomčić požurivao s izborima. Jedan od bliskih stranačkih suradnika Zlatka Tomčića objasnio je Nacionalu da će Ivica Račan i SDP pristati na sve što se od njih traži, ali da dogovore nikada neće poštivati. Na pitanje zašto HSS tolerira takvo ponašanje SDP-a, Nacionalov sugovornik iz vrha HSS-a je odgovorio:

“Nemamo izbora: HSS nema drugog ozbiljnijeg potencijalnog koalicijskog partnera osim SDP-a. To je strašno frustrirajuće, ali je nažalost tako. Za koaliranje s HDZ-om još je prerano, valja pričekati još jedan izborni ciklus da se stabiliziraju odnosi u toj stranci te da u njoj definitivno prevladaju reformske i demokratske snage. HSLS više nije respektabilna stranka, a Tomčić nema baš najboljih iskustava u suradnji s Draženom Budišom. Granićev DC tek se treba potvrditi kao parlamentarna stranka, dok je suradnja sa strankama radikalne desnice kao što su HSP, HIP, HB i HKDU neprihvatljiva. HSS doduše može koalirati s HNS-om, Librom i LS-om, ali samo posredno, preko SDP-a, a ne izravno. Kao što vidite, HSS nema praktički nikakva izbora i zbog toga pristajemo raditi u uvjetima na koje u normalnim okolnostima nikada ne bismo pristali”, istakao je Nacionalov sugovornik.

Zbog svega toga, nagli obrat i odustajanje od zahtjeva za što skorijim izborima, u političkim se krugovima u Zagrebu tumači samo na jedan način: Tomčić nikada ne bi pristao na novo odgađanje izbora da Račan nije bogato nagradio njegovu kooperativnost. I odmah je pronađen razlog Tomčićeve popustljivosti: socijaldemokrati su prihvatili HSS-ov model sanacija poljoprivrednih kombinata u Slavoniji te prepustili Tomčiću i njegovim suradnicima da dovrše posao privatizacije. Cijena tog deala SDP-a i HSS-a je enormna: samo za sanaciju IPK Osijek porezni obveznici platit će više od 400 milijuna kuna. No to će omogućiti HSS-u da se pod njegovim nadzorom seljacima podijeli više od 10 tisuća hektara zemljišta IPK Osijek. Ne treba ni spominjati da je riječ uglavnom o glasačima HSS-a.

U SDP-u i HSS-u računaju da su novom odgodom izbora izigrali HDZ i ostale oporbene stranke čije su se predizborne kampanje već dobrano zahuktale. Sada će morati obustaviti sve propagandne aktivnosti i čekati kraj godine za obnovu predizborne kampanje.

Nisu međutim u vladajućoj koaliciji svi zadovoljni s datumom izbora u veljači ili ožujku. Dio političara SDP-a, HNS-a, Libre i LS-a upozorava da je vrijeme nakon božićnih, novogodišnjih i zimskih praznika krajnje nepovoljno za izbore za stranke na vlasti budući da je u to doba svaka obitelj pogođena besparicom, da vlada prilično sumorna i deprimantna atmosfera. U vladajućoj koaliciji svjesni su tih opasnosti, ali računaju da tijekom siječnja i veljače HDZ i oporbene stranke neće moći zbog zime i vremenskih uvjeta organizirati velike predizborne mitinge te da će njihova kampanja biti svedena na zatvorene prostore. Uz to očekuju da će do početka sljedeće godine stići i konkretniji, ohrabrujući signali Europske unije da će hrvatska molba za prijem u EU biti pozitivno riješena. Nadaju se kako će prije izbora EU objaviti da će, ako vladajuća koalicija ostane na vlasti, već na svibanjskom zasjedanju predsjednika država i vlada EU u Dublinu biti objavljeno da je Hrvatska primljena u status kandidata za člana Europske unije. To bi onda trebao biti jezičac na vagi koji će osigurati izbornu pobjedu SDP-a, HSS-a i HNS-a.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika