Objavljeno u Nacionalu br. 392, 2003-05-20

Autor: Berislav Jelinić

Čovjek koji će kontrolirati 30 mil. kuna TZ Zagreb

Velnić je dvije godine robijao u Lepoglavi zbog pronevjere

Zagrebački HNS i dio SDP-a uskoro će preispitati odluku Milana Bandića o imenovanju Vladimira Velnića, čovjeka od najvećeg povjerenja zagrebačkog dogradonačelnika, za šefa TZ-a, preko kojeg bi Bandić kontrolirao znatne tokove zagrebačkog proračunskog novca

Vladimir VelnićVladimir VelnićDio zagrebačkog SDP-a i kompletna zastupnička garnitura HNS-a koja sudjeluje u obnašanju vlasti u Zagrebu uskoro namjerava zatražiti preispitivanje odnedavno potpisane odluke zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića da Vladimira Velnića, potpredsjednika Gradske skupštine, postavi na mjesto predsjednika Turističke zajednice grada Zagreba.

Bandić bi kontrolirao godišnji budžet TZ-a od 30 milijuna kuna: Vlasta Pavić je odbila potpisati Velnićevo imenovanje dobivši informaciju da je 18 mjeseci ležao u Lepoglavi zbog pronevjere Nacional je iz krugova bliskih vrhu gradskog poglavarstva doznao da je Milan Bandić tijekom prošlog tjedna potpisao tu odluku nakon što je gradonačelnica Vlasta Pavić to bila odbila učiniti. Njih dvoje su se oko te odluke sukobljavali puna tri mjeseca, a Bandićevo nametanje Velnića na tu funkciju sada prijeti izazivanjem nove velike krize koalicijskih odnosa između SDP-a i HNS-a u Zagrebu.
Tvrdi se da bi sukob Bandića i Vlaste Pavić oko turističke zajednice, koji sada prijeti dodatnim narušavanjem koalicijskih odnosa SDP-a i HNS-a, mogao biti vrlo neugodan za političku karijeru Milana Bandića, ali i sveukupni politički rejting SDP-a.

Cijeli taj sukob otpočeo je nakon što Bandić Vlasti Pavić nije nipošto htio dopustiti da postane nova predsjednica Turističke zajednice grada Zagreba. Bandić je tu funkciju otpočetka bio namijenio SDP-ovu potpredsjedniku Gradske skupštine Vladimiru Velniću koji u zagrebačkom SDP-u slovi kao čovjek od Bandićeva najvećeg povjerenja, i putem kojeg Bandić izravno kontrolira znatne financijske tokove u Zagrebu. Kako je godišnji proračun TZ Zagreba 30 milijuna kuna, Velnić je, tvrde u dijelu SDP-a, trebao biti jamac da će kontrolu trošenja tog novca imati Bandićeva frakcija unutar SDP-a.

Do prije nekoliko dana činilo se da je nakon tromjesečnog internog SDP-ova prepucavanja Bandić tu svoju odluku bio definitivno nametnuo Vlasti Pavić. Međutim, Vlasta Pavić je od prije desetak dana ponovo bila odustala od potpisivanja već usvojene odluke Gradskog poglavarstva po kojoj bi Velnić trebao postati novim predsjednikom TZ Zagreba.

Ona nije htjela potpisati tu odluku zato što joj je prije nekoliko dana potvrđeno da je Velnić, dugogodišnji član SDP-a, 18 mjeseci proveo u zatvoru u Lepoglavi, ali ne kao žrtva nekog političkog delikta.

Prema informacijama iz zatvorske evidencije, Velnić je osuđen na temelju članka 183 tadašnjeg kaznenog zakona, zbog odavanja službene tajne. Međutim, vrh gradskih vlasti obaviješten je da se iza toga zapravo krije pronevjera iz vremena dok je Velnić radio u tvrtki Tuing, koja se bavila izgradnjom hotelsko trgovačkih objekata. Velnić je osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine. Počeo ju je služiti 30. kolovoza 1981., ali je zbog dobra vladanja pušten šest mjeseci prije isteka roka kazne, 6. svibnja 1983.

Velnić je činjenicu da je bio osuđenik u Lepoglavi i osobno priznao sredinom proteklog tjedna. On je bio sazvao tiskovnu konferenciju na kojoj se pokušao predstaviti kao žrtva tajnih medijskih pritisaka s ciljem da se spriječi njegovo imenovanje na funkciju šefa zagrebačke turističke zajednice. Odgovarajući na izravno novinarsko pitanje Velnić je priznao da je bio u zatvoru u Lepoglavi. On je tada odbio govoriti zašto je zapravo služio kaznu i iznio neistinu da je u zatvoru proveo samo godinu dana. Potom je tijekom prošlog tjedna zajedno sa Bandićem počeo vršiti dramatične pritiske na Vlastu Pavić, optužujući je da je ona cijelu priču dostavila novinarima.

Za razliku od Velnića, čiji je prošlotjedni javni istup sugerirao da on u toj činjenici ne vidi nikakvu prepreku za njegovu političku karijeru dužnosnika gradskih vlasti koji kontrolira brojne financijske tijekove, to otkriće je i prije javnog Velnićevog priznanja šokiralo Vlastu Pavić i dobar dio vladajuće koalicije u Zagrebu.

Tvrdi se da je osobito bio šokiran dio zagrebačkog SDP-a koji o tom dijelu Velnićeve biografije nije bio informiran. U dijelu gradskih vlasti tvrde da zbog toga Velnić ne može obnašati nikakvu javnu funkciju, posebice ne onu koja bi mu omogućavala kontrolu znatnih financijskih sredstava. Smatra se i da Velniću nikako ne treba predbacivati kazneno djelo za koje je kaznu odslužio, posebice zato što nakon toga nije imao problema sa zakonom. Međutim, tvrdi se da činjenica o njegovu zatvorskom stažu u Lepoglavi u političkom smislu jednako teško šteti i ugledu SDP-a i ugledu vladajuće koalicije u Zagrebu.

U dijelu gradskih vlasti vjeruje se da će ovo otkriće u političkom smislu biti najneugodnije za Bandića, jer se Velnićev zatvorski staž neočekivano otkrio nakon što se počelo neformalno istraživati zašto je Bandić s velikim žarom zagovarao imenovanje Velnića na čelo TZ Zagreba, kao i genezu njihovih međusobnih odnosa.

Sukob Bandića i Vlaste Pavić oko prevlasti u TZ Zagreb počeo je na početku godine. Neki bliski suradnici Vlaste Pavić Nacionalu su potvrdili kako je ona vrlo zainteresirana da svojim političkim angažmanom pojača djelovanje zagrebačke turističke zajednice i toj instituciji da na važnosti, čime bi se snažno naglasilo i opredjeljenje gradskih vlasti za turističko profiliranje Zagreba. Zato se ona u siječnju, ne smatrajući da je za to bilo potrebno ikakvo stranačko dogovaranje unutar SDP-a, kao gradonačelnica bila dogovorila s predstavnicima HNS-a za prijedlog novog čelništva TZ Zagreba, jer je starom čelništvu mandat istjecao u ožujku.

Tajniku Gradskog poglavarstva Vidoji Bulumu tako je uskoro bio dostavljen prijedlog po komu bi nova predsjednica te institucije bila Vlasta Pavić, dva člana Turističkog vijeća bili bi Stipe Tojčić, HNS-ov zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo, te on sam, a u Nadzorni odbor bio bi predložen Bandiću blizak SDP-ovac Slavko Kojić.

Krugovi bliski SDP-u Nacionalu su izjavili kako je Bandić Vlasti Pavić zamjerio to što se ona doista ponaša kao samostalna gradonačelnica. Isti krugovi tvrde kako je upravo taj slučaj ponovno pokazao da se on s njenom formalnom nadređenosti na razini obnašanja gradskih vlasti osobno nikada nije pomirio, posebice zato što mu je ona u političkom smislu unutar zagrebačkog SDP-a podređena.

Bandićevi oponenti tvrde kako ga je taj potez Vlaste Pavić pogodio samo zato što godišnji budžet TZ Zagreba iznosi 30 milijuna kuna. Za Bandićevu ideju po kojoj bi šef turističke zajednice trebao postati Velnić Vlasta Pavić doznala je nekoliko dana nakon što je ona svoj prijedlog novih šefova turističke zajednice bila proslijedila Bulumu. Bulum je nedugo potom Vlasti Pavić rekao da je Bandić poludio kad je čuo za taj prijedlog, te je poručio kako to neće proći. Ona je tada doznala da je Bandić početkom veljače na sjednici predsjedništva zagrebačkog SDP-a iznenada na dnevni red ubacio izglasavanje o prihvaćanju prijedloga za novo vodstvo TZ Zagreba. Vlasta Pavić toj sjednici nije prisustvovala, ali je poslije doznala da se izglasalo da bi Velnić trebao preuzeti funkciju predsjednika te ustanove, a da bi članovi Turističkog vijeća trebali postati Slavko Kojić i Ljiljana Kuhta.

Vlasta Pavić odlučila se suprotstaviti toj odluci, jer je smatrala da se o tomu ne treba odlučivati na stranačkoj razini unutar SDP-a, nego da je to stvar koalicijskog dogovora na razini gradskih vlasti. Zato je u dogovoru s nekim svojim stranačkim kolegama i kolegama iz HNS-a napravila drugi prijedlog. Po njemu je ona opet trebala biti predsjednica te institucije, a uz nju bi ondje trebali biti imenovani Stipe Tojčić iz HNS-a, te Ladislav Prežigalo i Slavko Kojić. Tojčić je u ime HNS-a i pismeno podržao taj prijedlog.

Prilično sigurna u to da će taj prijedlog dospjeti na izglasavanje u Gradskom poglavarstvu, Vlasta Pavić predložila ga je na dnevni red sjednice dogovorene za kraj travnja. Međutim, kada je Bandić to doznao, poručio je svim članovima SDP-a unutar gradskih vlasti da moraju poštovati odluke stranke, a ne gradonačelnice. Dio članova Bandića u tomu nije podržao, ali su oni zajedno s Vlastom Pavić ostali u manjini.

Kako bi izbjegla javni razdor unutar SDP-a zbog tog pitanja, Vlasta Pavić odlučila je prihvatiti prijedlog da Velnić preuzme TZ Zagreba. Međutim, članovi HNS-a na toj sjednici Gradskog poglavarstva nisu glasovali za taj prijedlog, nego su bili suzdržani.

Zbog svega toga dio gradskih vlasti počeo se zanimati i za samog Velnića, te su vrlo brzo došli i do neočekivanog otkrića da je aktualni potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine bio u zatvoru.

Stoga su u velikom dijelu gradske vladajuće koalicije SDP-a i HNS-a vjerovali da će se odluka o Velnićevom izboru na tu funkciju iznova preispitati, iako je mandat dosadašnjeg vodstva turističke zajednice već okončan.

Sa zanimanjem se očekuje i kako će Bandić svojoj stranci obrazložiti na čemu bazira toliko povjerenje u Velnića, kojega je prije dvije godine doslovce iz mirovine angažirao da profesionalno obavlja funkciju potpredsjednika Gradske skupštine i više drugih odgovornih funkcija na razini gradskih vlasti.

U Velnićevoj biografiji dostupnoj na Internet stranici zagrebačkog gradskog poglavarstva piše da je on ekonomist koji je radio u Gavriloviću u Petrinji, te dulje od osam godina u Sektoru kapitalne izgradnje u Željezari Sisak. Ondje se nalazi i podatak da je Velnić više od jedanaest godina radio je u Inženjeringu za izgradnju hotelsko-trgovačkih objekata u Zagrebu, te da je 14 godina bio obrtnik u Klanjcu. Podaci iz njegove biografije otkrivaju da je u SDP-u od rujna 1990. Od tada je unutar stranke bio član Gradskog i Izvršnog odbora SDP-a Zagreb, tajnik Odbora za gospodarstvo SDP-a Zagreb, član Predsjedništva Gradske organizacije SDP-a, te predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a. Velnić je samo na osnovi članstva u nadzornim odborima trgovačkih poduzeća u vlasništvu grada Zagreba tijekom 2000. zaradio 65.516,61 kunu.

Vladimir Velnić, poznat i kao najglasniji SDP-ov zagovornik protiv divlje gradnje, optužen je da je bespravno sagradio svoju kuću na adresi Vijenac 10 na zagrebačkom Tuškancu. Njega su za to njegovi susjedi tužili, a spor traje još od 1973. Njemu susjedska obitelj Živković tvrdi da je Velnić svoju kuću sagradio dijelom i na njihovu zemljištu, koje pripada još trojici vlasnika. Živkovići su tužili Velnića i dobili sudski spor, a Velniću je naređeno da mora srušiti kuću. On to nije učinio, nego se žalio na tu presudu. Pokazalo se da su Živkovići i nakon te žalbe bili u pravu, a obećano im je i da će na teren izaći mehanizacija mjerodavnih službi te srušiti kuću. To do danas nije učinjeno, iako se o tom predmetu razgovaralo i na Saborskoj komisiji za zaštitu prava građana. Komentirajući taj sukob za Jutarnji list, Velnić se 11. travnja 2000. branio prozivajući svoga susjeda: “Znate li vi uopće tko je on? Raspitajte se malo o njegovoj zakladi”, izjavio je Velnić neizravno sugerirajući da Živković i sam krši zakon.

Bandićevi oponenti unutar gradskih vlasti tvrde kako 18 funkcija koje Velnić obnaša dodatno potvrđuje da je Bandić omogućio Velniću nadzor nad značajnim financijskim sredstvima unutar grada. No sada se nadaju kako bi otkriće o dijelu Velnićeve prošlosti moglo označiti i početak raspada Bandićeve kadrovske hobotnice uz čiju pomoć on suvereno vlada Zagrebom i sa svoje sadašnje funkcije.

Prema informacijama koje je Nacional dobio od direktora TZ Zagreba Marija Zmajevića, novo vodstvo te ustanove trebalo bi biti izabrano između 26. i 30. svibnja. U velikom dijelu SDP-a i HNS-a očekuju da im Bandić i prije toga odgovori zašto je čak i nakon Velnićeva osobnog priznanja da je bio osuđenik u Lepoglavi ustrajao da preuzme kontrolu nad TZ Zagreba, iako u vladajućoj koaliciji u Zagrebu, kako tvrde, imaju brojne mlade kadrove koji do sada nisu dobili pravu priliku za afirmaciju.

Turistička zajednica grada Zagreba

Glavni zadatak Turističke zajednice grada Zagreba je promidžba Zagreba kao turističkog odredišta u svim segmentima turističke promidžbe (izdavanje svih vrsta promotivnih materijala, promocije kroz medije, prezentacije, nastupi na turističkim sajmovima…). Na te se aktivnosti troši 80 posto godišnjeg proračuna od 30 milijuna kuna, a ostalih 20 posto tog novca troši se na plaće 28 radnika te ustanove. Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja se financira novcem prikupljenim od uplate boravišnih pristojbi, te članarinama uplaćenim turističkim zajednicama.

Sve funkcije Vladimira Velnića

U javnosti se do sada spominjalo ukupno 18 funkcija koje je Velnić obnašao ili obnaša kao član SDP-a, koga su zbog toga po Bandićevu nalogu vratili iz mirovine, nominalno kako bi profesionalno vršio dužnost potpredsjednika Gradske skupštine. To su sljedeće funkcije:
1.predsjednik Odbora za gospodarski razvoj,
2.predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje činjenica o pitanjima koja se odnose na zakonitost rada Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša,
3.član Odbora za komunalno gospodarstvo,
4.član Zajedničkog vijeća grada Zagreba i Zagrebačke županije,
5.predsjednik Povjerenstva za odabir poduzetničkih projekata,
6.voditelj Stručnog povjerenstva za nabavu izrade projekta Strategija stambene politike grada Zagreba,
7.voditelj Stručnog povjerenstva za nabavu roba, usluga i radova građenja negospodarstvenih investicija, građenja športskih kapitalnih objekata i radova iz Programa uređenja grada Zagreba,
8.voditelj Stručnog povjerenstva za provođenje postupka nabave za izvođenje nepredviđenih radova na izgradnji i opremanju crpne stanice za umjetno zasnježenje na Sljemenu,
9.voditelj Stručnog povjerenstva za provođenje postupka nabave za radove na sanaciji objekta i zvonika crkve Svetog Ivana Bosca u Podsusedu,
10.voditelj Stručnog povjerenstva za provođenje postupka nabave nepredviđenih radova na izgradnji nekih objekata u Petruševcu,
11.voditelj Stručnog povjerenstva za provođenje postupka nabave za izvođenje nepredviđenih radova na adaptaciji i unutarnjem uređenju knjižnice “Božidar Adžija”,
12.član Nadzornog odbora Zagrebačkih cesta,
13. predsjednik Povjerenstva za nabavu roba u Robnim terminalima i predsjednik istoimenog povjerenstva u Zagrebačkim cestama,
14.predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Medveščak,
15.predsjednik NO Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva,
16.član Odbora za prostorno uređenje,
17.član Skupštine trgovačkih društava,
18.član gradskog Povjerenstva za davanje stanova u najam.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika