15.04.2011. / 14:11

Autor: Totalsport

NATO neće prekinuti vojno djelovanje sve dok Gadafi ne ode s vlasti

Samo neke od 28 država članica NATO-a, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Kanadu, Belgiju, Norvešku i Dansku, su dobile dozvolu u parlamentima za vojno djelovanje

Fotografija s današnjeg sastanka NATO-a u Berlinu (Reuters)Fotografija s današnjeg sastanka NATO-a u Berlinu (Reuters)Barack Obama, David Cameron i Nicolas Sarkozy pozvali su u zajedničkoj izjavi da NATO mora nastaviti vojne operacije u službi zaštite civila u Libiji i da međunarodna zajednica mora nastaviti vršiti pritisak na Muamera Gadafija rekavši kako tamo neće biti mira dok je on na vlasti, izvještava Guardian.

Nastavljaju kako Libijci u gradovima, a ponajprije u Misrati i Ajdabiji, nastavljaju trpiti 'grozne strahote od Gadafijeve strane'. Pišu kako kako bi dozvoljavanje ostanka Gadafija na vlasti bila 'izdaja' libijskog naroda.

Podijeljenost unutar NATO-a se nastavlja, dok se traže dodatni borbeni zrakoplovi za vojna djelovanja. Samo su neke od 28 država članica NATO-a, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Kanadu, Belgiju, Norvešku i Dansku, dobile dozvolu u parlamentima za vojno djelovanje. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je kako uskoro očekuje potporu po tom pitanju, ali je dodao kako još nije dobio nikakva obećanja. Kao buduća saveznica u vojnoj akciji ističe se Italija. Francuski ministar obrane Gerard Longuet rekao je kako bi protjerivanje Gadafija bilo izvan okvira rezolucije UN-a i po tom bi pitanju Sigurnosno vijeće UN-a trebalo ponovo glasati. Dodaje kako Francuska i Britanija radije žele proširiti vojno djelovanje protiv Gadafijevih snaga, nego opskrbiti pobunjenike oružjem, jer ako se želi izbjeći građanski rat mora se neutralizirati druga strana.

Iz Human Rights Watcha (HRW) izjavili su kako je najmanje 15 novinara, od toga devet stranih i šest libijskih, nestalo ili su ih uhitile Gadafijeve snage. Traži se njihovo hitno puštanje na slobodu. Zamjenik vođe Al Kaide, Ajman al-Zavahri, pozvao je svoju muslimansku braću u Libiji, Tunisu, Alžiru i ostalim muslimanskim zemljama na borbu protiv Gadafijevih plaćenika i NATO-a.

Nastavlja se Gadafijeva opsada gradova Ajdabije i Misrate. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je kako NATO mora hitno djelovati kako bi se spriječio 'masakr' u Misrati. Međunarodne zračne snage djelovale su oko Tripolija, NATO-vi projektili pogodili su raketnu bateriju na tlu i još dva cilja, o kojima nisu dani nikakvi detalji.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika