19.04.2011. / 15:13

Autor: Nacional.hr

Počelo ispumpavanje vode iz podruma reaktora japanske nuklearke Fukushima

Procijenjuje se kako ima 70 000 tona vode koju treba iscrpsti te kako će taj proces trajati 'nekoliko mjeseci'

Roboti snimaju mjesto nesreće i mjere radijaciju (Reuters)Roboti snimaju mjesto nesreće i mjere radijaciju (Reuters)Radnici u japanskoj, oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukushima počeli su ispumpavati radioaktivnu vodu iz podruma elektrane u spremišta sagrađena u blizini, izvještava BBC.

Crpljenje 25 000 tona vode omogućilo bi stručnjacima neometan rad na daljnjem popravku sistema za hlađenje. Tvrtka Tepco, koja upravlja nuklearkom izjavila je kako će nastojati riješiti situaciju do kraja godine. Iz Japanske nuklearne i industrijske sigurnosne agencije (Nisa) su izjavili kako će voda biti postupno ispumpavana. Procijenjuje se kako ima 70 000 tona vode koju treba iscrpsti te kako će taj proces trajati 'nekoliko mjeseci'. U početku se blago kontaminirana voda ispumpavala u ocean kako bi bilo mjesta za jače radioaktivnu vodu. Tepco se nada kako će ispumpanu vodu koristiti za hlađenje reaktora. Iz agencija kažu kako se voda više neće ispumpavati u more.

Podsjetimo kako su u nedjelju poslani specijalni roboti 'Packboti' u zgrade reaktora 1 i 3 te kako je tamo razina zračenja previsoka za rad stručnjaka na dulje vrijeme. U ponedjeljak poslani su u reaktor 2, gdje je zabilježena mnogo niža radijacija.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika