19.04.2011. / 17:21

Autor: Hina

Vijeće pozdravlja napredak RH i traži nastavak reformi u ključnim područjima

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje EU-Hrvatska pozdravilo je u utorak dosadašnji napredak u pristupnim pregovorima i pozvalo Zagreb da nastavi s reformskim naporima, posebice u pravosuđu, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, procesuiranja ratnih zločina te na stvaranju uvjerljive evidencije rezultata u tim područjima.

Gordan Jandroković i Štefan FueleGordan Jandroković i Štefan FueleVijeće za stabilizaciju i pridruživanje EU-Hrvatska pozdravilo je u utorak dosadašnji napredak u pristupnim pregovorima i pozvalo Zagreb da nastavi s reformskim naporima, posebice u pravosuđu, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, procesuiranja ratnih zločina te na stvaranju uvjerljive evidencije rezultata u tim područjima.

"Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je znatan napredak koji je Hrvatska napravila u ovoj završnoj fazi pristupnih pregovora. U tom pogledu, Vijeće je pohvalilo Hrvatsku za znatne napore koje je učinila tijekom prošle godine i za dobar napredak, posebice u ispunjavanju mjerila", kaže se u priopćenju koje je objavljeno nakon završetka 7. sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje. Riječ je o zajedničkom tijelu EU-a i Hrvatske, koje nadzire provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatsko izaslanstvo je na ovom sastanku predvodio ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a EU mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

U priopćenju se Hrvaska podsjeća da treba nastaviti s "reformskim naporima, posebice u ključnim područjima poput pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, procesuiranja ratnih zločina te stvaranju uvjerljive evidencije rezultata u tim područjima i u daljnjim gospodarskim reformama".

Glede suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj, Vijeće za SSP bilježi da je "Hrvatska napravila napredak u uspostavi evidencije rezultata nepristranog vođenja sudskih predmeta te da je Hrvatska primjenila svoj akcijski plan za reviziju suđenja u odsutnosti".

Vijeće međutim ističe da je potrebno i dalje posveti "pozornost pitanju nekažnjivosti, budući da se određeni broj ratnih zločina u Hrvatskoj mora istražiti i procesuirati".

U vezi s povratkom izbjeglica navodi se da Hrvatska provodi svoj akcijski plan za provedbu programa stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskih prava. U priopćenju se kaže da je ispunjen plan iz tog programa za 2008. godinu i Hrvatsku se poziva da ubrza napore na ispunjavanju ciljeva za 2009. godinu.

Vijeće ponavlja ocjenu da je "završetak pregovora na dohvatu" i dodaje da Hrvatska treba "pojačati napore na ispunjavanju preostalih mjerila".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika