Objavljeno u Nacionalu br. 398, 2003-07-02

Autor: Berislav Jelinić

BITKA ZA EUROPSKI POKRET

Sramotan plan za Čučićev spas

Ovog tjedna u Europski pokret Hrvatska učlanit će se grupa istaknutih hrvatskih političarki, čiji je cilj spriječiti da aktualni predsjednik te organizacije Vlatko Silobrčić uz pomoć zaštitara i manjine članova te udruge zadrži u stalnom radnom odnosu obiteljskog nasilnika Ljubomira Čučića

Ingrid Antičević-Marinović i Željka AntunovićIngrid Antičević-Marinović i Željka AntunovićOvog tjedna u Europski pokret Hrvatska i Europski dom u Zagrebu namjeravaju se učlaniti Vesna Pusić, predsjednica HNS-a, zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković-Gruden, Milanka Opačić, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, Željka Antunović, ministrica obrane, te Ingrid Antičević-Marinović, ministrica pravosuđa. One time žele iskazati svoj stav da odnos vodstva tih organizacija spram ženskih pitanja treba biti bitno drugačiji, te osuditi ono što je njihovo vodstvo pokušalo učiniti kako bi zaštitilo svog donedavnog čelnika Ljubomira Čučića. To je za Nacional dodatno obrazložila Morana Paliković-Gruden koja je izjavila da je sa svojim kolegicama aktivnim u politici sa zanimanjem pratila kako će Europski pokret i Europski dom u Zagrebu reagirati na saznanje da je njihov čelnik Ljubomir Čučić pretukao svoju suprugu.

“Nakon saznanja o tom incidentu održano je više sjednica njihovih rukovodećih tijela i na njima se njihovo članstvo ponijelo vrlo neodlučno. Prvo se nisu mogli sastati u dovoljnom broju, zatim su bili neodlučni, a potom su se mogle čuti i izjave da se te organizacije ne žele miješati u bračne svađe jednog para. Ne radi se tu o bračnoj svađi, nego o nasilništvu prema jednoj ženi, a to se mora javno osuditi. Osoba koja se nasilno ponaša prema svojoj supruzi ne može biti članom tih organizacija. Osobno znam da Magali Boers Čučić nije jedina žena koju je Ljubomir Čučić pretukao. On je to radio i nekim drugim ženama. Zato se čudim svim članovima tih organizacija koji se ne žele suočiti s tim činjenicama, te koji govore da su svi nemoćni dok sud ne donese pravomoćnu odluku”, kaže Morana Paliković-Gruden.

Najavom svog učlanjivanja u te organizacije grupa istaknutih hrvatskih političarki koje pripadaju različitim političkim strankama neizravno će nastojati spriječiti da aktualni predsjednik te organizacije Vlatko Silobrčić 3. srpnja 2003. zadrži Čučića u stalnom radnom odnosu u toj organizaciji, a možda čak i na funkciji njenog glavnog tajnika. Silobrčić to namjerava učiniti na izvanrednoj skupštini Europskog pokreta, uz pomoć zaštitarske službe Sokol Marić iz Zagreba i mimo volje većine članstva te organizacije.

Veliki broj članova Europskog pokreta Hrvatska Nacionalu je potvrdio da su sramotni scenarij, po kojem bi Čučić i dalje trebao nastaviti kontrolirati većinu financijskih prihoda te organizacije, osmislili Vlatko Silobrčić, Asim Kurjak i Ljubomir Čučić. Oni su to počeli planirati nakon što je Siniša Grgić, zagrebački poduzetnik koji se namjerava kandidirati za Čučićeva nasljednika, 13. lipnja uspio skupiti potpise 16 od 28 članova Središnjeg odbora te organizacije (jedan više od 15 koliko je po statutu organizacije potrebno) za sazivanje izvanredne skupštine Europskog pokreta. Grgić je tako spriječio Silobrčića da odgodi Čučićevu smjenu sve do jeseni, što je postalo očito nakon sjednice Središnjeg odbora Europskog pokreta i Upravnog savjeta Europskog doma održane 28. svibnja 2003. Nakon te sjednice Silobrčić je za Hinu izjavio kako su ta dva tijela prihvatila Čučićevu ostavku kao “visoko častan, moralan i odgovoran čin”. On je tada bio izjavio i kako će Čučić nastaviti profesionalno raditi u tim organizacijama, te da će biti smijenjen tek na redovitoj skupštini te organizacije, koja se treba održati tek na jesen. Istoga dana kada je Grgić uspio skupiti potpise koji su omogućili da se Čučića razriješi dužnosti već početkom srpnja, Silobrčić je za 17. lipnja sazvao novu sjednicu središnjeg odbora Europskog pokreta Hrvatska.

Prema tvrdnjama sudionika tog sastanka, Silobrčić je po svaku cijenu pokušao odgoditi datum održavanja skupštine. Potom je rekao da se između 5. i 10. lipnja 2003. u Europski pokret Hrvatska bilo upisalo 129 novih članova, čime se članstvo gotovo udvostručilo. Tada je izjavio kako je to sumnjivo pa je predsjedništvo Europskog pokreta 16. lipnja sve te članove izbacilo i naredilo da se provjeri zašto se žele učlaniti. Silobrčić je tada optužio Demokratski centar da želi preuzeti političku kontrolu nad tom organizacijom, te da je većina novih članova zapravo članstvo DC-a ili je riječ o članovima njihovih obitelji.

“Apsurdne su optužbe da netko pokušava politički kontrolirati te organizacije”, izjavila je za Nacional Morana Paliković Gruden. Predsjednik DC-a Mate Granić te je optužbe također nazvao apsurdnim: “Nakon događanja oko Ljubomira Čučića, DC je kao kolektivni član EPH smatrao da treba pomoći da se kriza u toj organizaciji prevlada. Na sjednici predsjedništva DC-a odlučeno je da nitko od članova DC-a koji su se nedavno uključili neće sudjelovati u radu ove skupštine, a ja osobno dao sam neopozivu ostavku na mjesto člana središnjeg odbora, na koju sam bio izabran na prijedlog EPH i Ljubomira Čučića, s kojim nikada nisam imao nikakvih konflikata, vjerojatno samo zato što sam predsjednik odbora za europske integracije unutar Sabora. Nitko od članova DC-a ne želi se kandidirati ni za kakvu funkciju unutar te organizacije, ali nije nam svejedno što će biti s Europskim pokretom, te zato želimo da se čim prije vrati kredibilitet toj organizaciji. Osobno smatram da je osim hitnog imenovanja v.d. glavnog tajnika potrebno putem natječaja izabrati novog glavnog tajnika, ali i ponovno izabrati sva druga tijela. Samo novi ljudi mogu povratiti kredibilitet tim organizacijama.”

Čučićevi protivnici unutar Europskog pokreta tvrde da je predsjedništvo izbacilo nove članove da pokuša zaštititi Čučića i njegove malobrojne zaštitnike predvođene Silobrčićem. Na sjednici predsjedništva bila su četiri od sedam članova: Vlatko Silobrčić, Zvonimir Baletić i Naima Balić, a Asim Kurjak javio se telefonom iz Španjolske. Čučić je sjednici prisustvovao kao promatrač. Njih četvero zapravo su donijeli tu odluku.

Nakon uvodnog Silobrčićeva govora, poništena je odluka o isključenju novih članova. Neki sudionici sastanka čak tvrde da su i Naima Balić i Kurjak bili izjavili da više ne stoje iza odluke o isključenju novih članova. Više je sudionika sastanka izjavilo i da je Čučić morao podnijeti neopozivu ostavku.

“Na sjednici središnjeg odbora rekla sam da se u ovakvim slučajevima u civiliziranom svijetu podnose neopozive ostavke, a potom se čeka da pravosuđe da konačni odgovor o nečijoj krivnji, posebice ako se radi o ozbiljnim optužbama kao u slučaju Čučić”, izjavila je za Nacional Zrinka Vrabec-Mojzeš, članica središnjeg odbora Europskog pokreta.

O svemu o čemu se razgovaralo na sastanku bio je sastavljen i zapisnik. Nakon završetka sjednice, oko 22 sata, Silobrčić je sazvao novu sjednicu predsjedništva koja se održala u Čučićevoj sobi. Nakon tog sastanka pojavio se novi zapisnik sa sjednice za koji više članova te organizacije tvrdi da je falsifikat. Taj su zapisnik zajedno potpisali Silobrčić i Kurjak. U njemu nigdje ne stoji kako je središnji odbor poništio odluku predsjedništva o isključivanju novih članova. “Predsjedništvo je konstatiralo da novi članovi mahom dolaze iz DC-a, njezina tajništva i predsjedništva, te da su među njima i članovi njihovih obitelji. Predsjedništvo Europskog pokreta je donijelo odluku o njihovom isključenju iz članstva zbog osnovane sumnje da u Europski pokret ulazi stranački interes. Predsjedništvo Europskog pokreta kao autonomno tijelo također donosi zaključak da se svi novi pojedinačni i skupni članovi podvrgnu provjeri zbog istih razloga”, stoji u toj verziji zapisnika.

“Mislim da je to posve neprimjereno, te da je to izdaja osnovnih načela za koje se ti pokreti u Europi zalažu”, izjavila je za Nacional Morana Paliković-Gruden. Slično razmišlja i član središnjeg odbora Europskog pokreta Mladen Vedriš: “Ja sam malo zakasnio na početak sjednice tako da ne znam o čemu se na početku razgovaralo. No u onom dijelu kojem sam prisustvovao nije bilo govora o isključivanju novih članova iz organizacije. Tek je bilo rečeno da će se formalno provjeriti da li svi članovi koji trebaju biti pozvani na skupštinu po statutu organizacije zadovoljavaju uvjete da budu pozvani, a Kurjak je preuzeo odgovornost da sve bude proceduralno u redu.”

U novom zapisniku stoji da će na izvanrednu skupštinu biti pozvani samo dosadašnji članovi organizacije, te da Čučić ostaje u radnom odnosu u Europskom pokretu na poslovima koji odgovaraju njegovoj stručnosti. Čučićevi protivnici time su ogorčeni, jer smatraju da takvom formom zapisnika Silobrčić i Kurjak unaprijed žele zaštititi Čučića od doslovnog progona iz organizacije, što po ocjenama velikog broja članstva on zapravo zaslužuje. U zapisniku se također konstatira da pozive za izvanrednu skupštinu šalje Kurjak, kao predsjednik skupštine. Kurjak je nekolicini članova Europskog pokreta izjavio da je osobno potpisao oko 180 poziva za skupštinu. Čučićevi protivnici tvrde kako su doznali da je, nakon što ih je Kurjak potpisao, pozive zapravo slao Čučić osobno. Zato sumnjaju da će na skupštini biti više od nekoliko desetaka ljudi, a pretpostavljaju da je pozive slao uglavnom onima od kojih očekuje podršku na skupštini.

Čučićevi protivnici tvrde kako on i njegovi zaštitnici na istoj sjednici namjeravaju za njegova privremenog nasljednika nominirati nekog od dosadašnjih zaposlenika te organizacije, koga bi Čučić posve kontrolirao. Zaštitari tvrtke Sokol Marić iz Zagreba istodobno bi trebali fizički spriječiti da na izvanrednu skupštinu pristupi gotovo polovica članstva te organizacije, među kojima je najveći dio onih koji za Čučićeva nasljednika namjeravaju kandidirati i podržati Grgića. Grgić bi po uvjerenju većine članova organizacije mogao pridonijeti da se Europskom pokretu povrati bar dio ugleda koji su mu svojim ponašanjem posljednjih nekoliko tjedana vjerojatno trajno uništili Čučić, Silobrčić i njihovi malobrojni istomišljenici.

Više članova Europskog pokreta Hrvatska tvrdi da je teško predvidjeti hoće li se izvanredna skupština toga dana uopće formalno i održati. Oni vjeruju da će zaštitari pokušati fizički spriječiti da dio članstva koji želi smijeniti Čučića, ali i kompletno aktualno rukovodstvo uđe na skupštinu. To bi pak odgodilo izvanrednu skupštinu, ali i Čučićevu smjenu.

Brojni Čučićevi protivnici unutar Europskog pokreta tvrde kako im je teško shvatiti zašto Silobrčić toliko gorljivo brani Čučića, čak i nakon što je Doris Pack, predsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu i počasna članica Međunarodne federacije Europskih kuća (FIME), za Nacional nedavno izjavila da je Čučić svojim ponašanjem izdao načela djelovanja te organizacije. Dio članstva tvrdi kako je moguće da Silobrčić to čini kako bi se spasio od mogućih sumnji za nezakonitosti unutar tih organizacija u kojima je navodno sudjelovao s Čučićem. U Nacionalovoj redakciji pojavila se u ponedjeljak anonimna kaznena prijava u kojoj su Čučić i Silobrčić osumnjičeni za nezakonitosti. No budući da nije potpisana, teško je ocijeniti jesu li njeni navodi vjerodostojni. Međutim, Dejan Helmih, jedan od novih članova Europskog pokreta, za Nacional je 30. lipnja izjavio kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv Silobrčića zbog uvrede i prekoračenja njegovih ovlasti: “Tužit ću Silobrčića zato što me u ponedjeljak izvrijeđao, nazvavši me nasilnikom, nakon što sam u Europskom pokretu pokušao saznati zašto me odbija pozvati na izvanrednu skupštinu organizacije. Mislim da je tim svojim postupkom prekoračio svoje ovlasti. Svemu što mi se u ponedjeljak događalo u prostorijama Europskog pokreta može posvjedočiti i policajac koji je to gledao. Broj njegove službene značke je 07012. Ja sam ratni vojni invalid i u tu organizaciju došao sam se učlaniti kako bih protestirao protiv ponašanja Silobrčića i još nekih članova koji neprimjereno štite nasilnika Čučića. Oni u cijeloj priči pokušavaju zamijeniti teze, ali vjerujem da neće uspjeti.”

Zbog neprimjerenih povlastica koje su te udruge imale, a ponajviše zbog skandaloznog ponašanja Čučića i Silobrčića, Vlasta Pavić Nacionalu je već bila izjavila da će inicirati postupke u kojima bi se trebalo odlučiti je li opravdano da grad Zagreb tim organizacijama uplaćuje minimalno 500 tisuća kuna godišnje, kao i je li opravdano da te nominalno neprofitne organizacije mogu komercijalno iznajmljivati elitne prostorije u zagrebačkom središtu u kojima se nalaze. Nakon svega što su u posljednjih nekoliko dana učinili Silobrčić i Čučić treba se nadati da će gradonačelnica Vlasta Pavić ozbiljno ustrajati u svojim najavama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika