22.04.2011. / 10:29

Autor: Deutsche Welle

Stižu Patrioti: Američka pomoć i bez američkih vojnika

Washington se sve više upliće u sukob u Libiji. Tako je odlučeno nad Libiju poslati bespilotne letjelice, a pobunjenicima stiže i visoki gost iz Amerike: republikanski senator John McCain, bivši Obamin protukandidat.

John McCainJohn McCainNakon što se pokazalo kako i napadi zrakoplova NATO-snaga ne mogu zaustaviti krvoproliće i napredovanje Gadafijevih jedinica, američki predsjednik Barack Obama je odobrio misije naoružanih bespilotnih letjelica nad Libijom. Kako je izvijestio američki ministar obrane Robet Gates, predsjednik je to odlučio iz "humanitarnih razloga". Američki general James Cartwright je uvjeren kako će to saveznicima dati mogućnost da napadaju i ciljeve koji su skriveni u naseljenim područjima, ali i kako će te letjelice opremljene vrhunskom optikom, pomoći lokalizirati Gadafijeve snage koje napadaju pobunjenička uporišta. Američki "Predatori" su već trebali poletjeti ovog četvrtka, ali je misija odgođena zbog lošeg vremena.

Senator možda i važniji od letjelica

Libijski pobunjenici su vrlo zadovoljni ovom vrstom pomoći Washingtona jer te letjelice već dugo služe američkim snagama u Afganistanu za napade na ciljeve u toj zemlji, ali i u susjednom Pakistanu. Osim ove tehničke pomoći, pobunjenicima stiže i jedan važan američki gost: senator John McCain, najviši predstavnik republikanaca u Povjerenstvu za oružane snage Senata i gorljivi zagovornik vojne intervencije u Libiji. Kako je izvijestila senatorova povjerenica za medije Brooke Buchanan, McCain bi već ovog petka trebao stići u Bengazi, najznačajnije pobunjeničko uporište u Libiji.

Svojedobni republikanski protukandidat Obami za položaj predsjednika i veteran Vijetnamskog rata, McCain je već u Povjerenstvu podržao zračne napade američkih snaga mada je to bio prijedlog demokratskog predsjednika. Štoviše, McCain je nezadovoljan što su se američki zrakoplovi povukli iz ciklusa u kojem avioni NATO-a djeluju u Libiji. On se pak zalagao za punu vojnu intervenciju u Libiji još i prije nego što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo zračne napade i uspostavu zone zabrane leta nad Gadafijevom diktaturom.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika