Objavljeno u Nacionalu br. 406, 2003-08-26

Autor: Eduard Šoštarić

IVICA ROPUŠ VS. VLADO KOLAK

Rat HDZ-ovih akademija

Nakon nepunih godinu dana raskolila se poslovna akademija 'Phoenix' sesvetskog poduzetnika Vlade Kolaka: napustio ga je njen ravnatelj Ivica Ropuš, koji je odmah pokrenuo vlastito učilište 'Experta'; sada se Kolak i Ropuš uzajamno optužuju, a cijeli će slučaj završiti na sudu

Ivica Ropuš trenutačno uređuje prostor vlastite poslovne akademijeIvica Ropuš trenutačno uređuje prostor vlastite poslovne akademijeNepunih godinu dana trajala je idila među HDZ-ovcima, dojučerašnjim prijateljima, poslovnim partnerima i profesorima sa zagrebačkih fakulteta bliskima bivšem HDZ-ovu režimu, okupljenim na projektu poslovne akademije “Phoenix” u Sesvetama u vlasništvu Vlade Kolaka.
Nedavni odlazak bivšeg HDZ-ova glasnogovornika Ivice Ropuša s mjesta ravnatelja, a ubrzo potom pokretanje projekta njegove vlastite poslovne akademije “Experta” na adresi Kneza Mislava 14 u Zagrebu s istovjetnim programskim sadržajem poslovnog i političkog marketinga, na koju je preselio i cjelokupni nastavnički kadar, označio je početak otvorenog rata dviju HDZ-ovih poslovnih akademija kojem se, prema onom što je doznao Nacional od glavnih aktera skandala, nazire i sudski epilog.

LEAD NA KOLAKOVU SLIKU: 'Ropušu sam pomogao kad mu je bilo najteže: pet sam ga mjeseci držao zaposlenog kao direktora marketinga Prigorke' LEAD NA ROPUŠEVU SLIKU: 'Istina je da me Kolak zaposlio u Prigorci, ali držao me na minimalcu, a plaće su kasnile po dva-tri mjeseca'Vlado Kolak, sesvetski tajkun, javnosti poznatiji kao ubojica 70-godišnjeg Ante Pudžaka, kojeg je ustrijelio zbog sukoba oko vlasništva nad zemljištem u Sesvetama, za Nacional izjavljuje, kako je i sam neugodno iznenađen odlukom Ivice Ropuša te otkriva neke druge dosad nepoznate detalje oko Ropuševa angažmana na sesvetskoj poslovnoj akademiji: “Tek sam nedavno doznao kako je Ropuš još prošle godine, samo mjesec dana nakon osnivanja učilišta ‘Phoenix’, kopirao dokumentaciju učilišta i registrirao novo učilište pod nazivom ‘Experta’. Osim toga, Ropuš je osnivanje svog učilišta financirao novcem učilišta ‘Phoenix’, a prema menadžerskom ugovoru jasno je kako Ropušu nije dopušteno osnivati ili obavljati poslove istog sadržaja barem nekoliko godina”, tvrdi Kolak i dodaje kako je za postojanje učilišta “Experta” doznao posredno od polaznika sesvetske poslovne škole: “Pitali su me koliko ima istine u tome da se selimo na novu adresu, a uz to, jedan od predavača dostavio mi je marketinški i promotivni materijal učilišta ‘Experta’, što me zapanjilo. Naime, cjelokupni materijal preslika je promotivnog materijala učilišta ‘Phoenix’ i to ističem stoga što je učilište ‘Phoenix’ zaštićen proizvod u koji sam uložio 300 tisuća eura. Čak su i promidžbene fotografije iste, a pogledajte uvodne Ropuševe riječi, pa cjelokupni tekst je prepisan kao i kod profesora Grudena, dekana učilišta, a da ne govorim o programu.

Naložio sam jednoj revizorskoj tvrtki kompletnu reviziju poslovanja učilišta ‘Phoenix’ i samo mogu dodati da sam Ropušu pomogao kad mu je bilo najteže, pet mjeseci držao ga zaposlenog na mjestu direktora marketinga svoje tvrtke ‘Prigorka’ i pokušao mu i otvaranjem poslovne akademije ‘Phoenix’ pronaći adekvatno mjesto u skladu s njegovim afinitetima”, izjavio je za Nacional vlasnik Prigorke Vlado Kolak.

Ivica Ropuš, koji je ovih dana preuzeo radnu knjižicu s mjesta ravnatelja učilišta “Phoenix”, jer je prema Kolakovim riječima dobio otkaz, trenutačno uređuje prostor vlastite poslovne akademije, a o ratu poslovnih akademija i razlozima napuštanja Vlade Kolaka kaže: “Stvar uopće nije tako dramatična kako se želi prikazati. Razlog za napuštanje učilišta ‘Phoenix’ osobne je i financijske prirode. Učilište ‘Phoenix’ bilo je u sastavu Kolakova poduzeća ‘Prigorka’ koje ne stoji tako dobro i svaka dva-tri mjeseca isplaćuje minimalce. Na minimalcu sam bio sigurno sedam mjeseci i o tome sam razgovarao s Vladom Kolakom koji je verbalno podržavao projekt i obećavao poboljšanje situacije, no bez vidljivih rezultata.

Prije dva mjeseca obavijestio sam ga pismom da moje obaveze prema učilištu završavaju 15. srpnja ove godine, no sve ostalo što se tiče ispitnih rokova za polaznike i nazočnosti profesora na njima bit će ispunjeno u cijelosti kako bi polaznici dobili diplome o završenom programskom usavršavanju”, tvrdi ravnatelj učilišta “Experta” i bivši ravnatelj učilišta “Phoenix” Ivica Ropuš.

“Projekt učilišta ‘Phoenix’ ’ i dolazak profesora sa zagrebačkog sveučilišta bila je moja ideja i prijedlog Kolaku kako bi se mogao iskoristiti prostor u istoimenom hotelu u kojem su se već održavali pojedini seminari. Naime, nakon izbora 2000. ostao sam bez posla i našao se u nimalo ugodnoj situaciji. Dvije godine trajalo je traženje adekvatnog zaposlenja i na kraju sam uz pomoć prijatelja upoznao i Vladu Kolaka koji me zaposlio kao direktora marketinga u tvrtki ‘Prigorka’ d.d.

Nakon nekoliko mjeseci konzultacija, ispipavanja tržišta i pregovora sa sveučilišnim profesorima odlučili smo pokrenuti projekt učilišta ‘Phoenix’. Mogu samo reći da, za razliku od mog lošeg materijalnog statusa na učilištu, honorari za profesore bili su isplaćivani redovito ili barem približno tako i tu nije bilo problema”, tvrdi Ropuš, a na pitanje koliko je zapravo bilo potrebno investirati u učilište “Phoenix” kaže ? približno pola milijuna kuna, što je daleko od 300 tisuća eura koliko je spomenuo Kolak.

“S učilištem ‘Experta’ ušao sam u poslovni i financijski rizik jer sam novac za početak poslovanja djelomice pozajmio. Zasad sam zadovoljan upisom 70 polaznika, a u rujnu u drugom upisnom roku očekujem veću zainteresiranost i popunjenost od 150 polaznika. Težište je na političkom marketingu gdje ćemo prvi put u Hrvatskoj nastojati obrazovati ljude koji će na stručan način voditi izborne kampanje političkih stranaka. Uveli smo usavršavanje polaznika za radijske i televizijske voditelje, a kao predavači pojavit će se cjelokupna HTV-ova škola za jezik i govor”, bio je optimističan u svojim najavama ravnatelj “Experte” Ivica Ropuš.

Ivica Ropuš javnosti je poznatiji kao bivši HSLS-ovac, koji se iz prodavača lubenica na novaljskoj tržnici u vrijeme Franje Tuđmana prometnuo u glasnogovornika HDZ-a. Uz njegovo ime spominjala se afera ?Paška rebra? oko prodaje turističkog zemljišta na otoku Pagu, jer je Ropuš kao bivši dogradonačelnik Novalje osobito često viđan u društvu Želimira Doddera vlasnika zagrebačke tvrtke ?Eurošped?, koja je kupila 50 hektara zemljišta na Pagu vrijednog nekoliko desetaka milijuna njemačkih maraka za samo 5,4 milijuna DEM.

Jedna od Dodderovih tvrtki platila je i račun za Ropušev BMW s dodatnom M opremom, a u društvu s obojicom viđen je i Ivić Pašalić kojem je Ropuš nedavno došao i na prvu osnivačku skupštinu Hrvatskog bloka.

Uoči izbora 2000. Ropuš se proslavio po izjavi vezanoj uz čelnike IDS-a kako će: ?možda će Ivan Jakovčić, koji je pod sumnjivim okolnostima kupio jedno selo u Istri, nakon izbora završiti u tom selu zajedno s Dinom Debeljuhom otvorivši neku komunu ili se posvetiti transcedentalnoj medicini?.

Ropuševi predavači šaroliko su društvo. Dekan Ropuševog učilišta ?Experta? Vladimir Gruden, predstojnik Klinike za psihološku medicinu KBC Rebro, bio je član Počasnog odbora glavnog izbornog stožera HDZ-a. Poznat je po tome što u javnosti zastupa tezu da su homoseksualci bolesnici koje treba liječiti, što je stajalište koje je medicina napustila u pretprošlom stoljeću. Osobito je u javnosti ostao poznat kao čovjek od povjerenja državnog vrha, jer je imenovan članom liječničkog konzilija koji je zbog ?duševnih tegoba? ratnog zločinca Tute Naletilića morao voditi brigu o njegovom psihičkom stanju, a zapravo kao i drugi liječnici po nalogu HDZ-ovog vrha, opstruirati Naletilićevo izručenje Haagu.

Istaknuto mjesto kao predavač u poslovnoj školi ?Experta? dobio je prof.dr. Marko Sapunar, pročelnik studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koji je za shodno našao u predavanja iz Povijesti novinarstva kao važnu za hrvatsko novinarstvo uvrstiti biografiju Marinka Božića urednika ?Slobodnog tjednika?. Sapunar je mnogim Zagrepčanima ostao u sramotnom sjećanju kada je kao član Povjerenstva za koncesiju 25. studenog 1996., htio uništiti nezavisnu radio postaju ?Radio 101? oduzimajući joj koncesiju za emitiranje programa. Na taj način htio se suprotstaviti milijunskoj volji građana grada Zagreba koji su zbog takve odluke izašli na ulice i spasili stojedinicu od HDZ-ove diktature i gušenja slobode medija. Kolegama iz struke Sapunar je možda poznatiji po besmislicama i nesuvislim konstrukcijama koje redovito objavljuje u knjigama koje svojim studentima za skupe novce prodaje kao ispitnu literaturu.

Na ?Experti? će predavati i bivša HTV-ova ekipa bliska desnici koja je za HDZ u predizborna vremena odrađivala iznošenje političke prljavštine u javnost, Miljenko Manjkas i Mirjana Hrga. Predavač će biti i HTV-ov urednik i voditelj Goran Milić. U najistaknutijem krugu predavača nalazi se nekada prvi obavještajac Hrvatske i sin pokojnog predsjednika, danas čelnik jedne od niza marginalnih stranaka s desnice koje broje manje članova od slova u kratici naziva, Miroslav Tuđman. Tu je i diplomirana pravnica Marina Štancl, inače nekadašnja zamjenica pročelnice Kabinata predsjednika Tuđmana, Želimir Kramarić predsjednik Uprave hotela Opera u Zagrebu, nekadašnji veleposlanik i predavač na Diplomatskoj akademiji i Pero Jurković neladašnji Guverner Narodne banke Hrvatske.

Nacionalovi sugovornici koje smo pitali za mišljenje o poslovnoj školi u osnivanju, pomalo su sumnjičavi prema projektu, jer tvrde kako je cijena od 20 tisuća kuna za jednog polaznika pretjerana, a osim toga, u formalnom smislu upitno je što se zapravo s diplomom škole može dobiti u stvarnom životu. Slični programski sadržaji prisutni su u svim otvorenim učilištima u Hrvatskoj, ali je cijena po nekoliko puta manja, tvrde Nacionalovi izvori.

Očito je, kažu, riječ o cijeni koja se plaća za razvikana imena predavača koja su medijsku pozornost zaslužili u najvećem broju slučajeva zbog svoje bliskosti s bivšim režimom.

I dok se Ropuševo učilište priprema za početak školovanja prve generacije polaznika, u Sesvetama ništa ne prepuštaju slučaju, naprotiv, Vlado Kolak je imenovao Tonija Kolaka za ravnatelja učilišta ?Phoenix? i bez obzira na novonastalu situaciju tvrdi kako učilište ?Phoenix? i dalje ostaje u funkciji i nastavlja s radom.

Nesuđeni sesvetski kralj Vlado Kolak, kojem nekadašnji stranački prijatelji očito okreću leđa, svoj je poslovni uspon i imperij pod tvrtkom “Prigorka” d.d., u kojem se nalaze hotel “Phoenix” u Sesvetama, tržni centar “Millenium” u Sesvetama, tvornica građevnog materijala “Ciglana”, tvornica crijepa “Croaton”, poliklinika “Medicus”, interesni klub za odabrane “Gold Privilege Club” te otvoreno učilište “Phoenix”, stvorio u doba HDZ-ova režima.

Kolak je bio i blizak prijatelj ubijenog kralja poker-automata Vjeke Sliška, koji je pomagao prijateljskim tvrtkama da izbjegnu plaćanje poreza i riješe se poreznih inspekcija. Jedno od poduzeća koje je Porezna uprava na Sliškov zahtjev spašavala od porezne inspekcije bila je Kolakova “Prigorka”, i to prema tvrdnjama poreznog službenika Igora Trajbara kojeg je Vjeko Sliško u kafiću “Lui” u Dubravi prvi put angažirao kao svog kurira koji je prenosio poruke zagrebačkoj poreznoj upravi.

Njegova prva poruka zagrebačkim poreznim inspektorima bila je da “Prigorku” puste na miru. Sliškov je nalog Trajbar proslijedio Poreznoj upravi i na kraju ne zna kako je izgledalo izvješće o “Prigorkinim poreznim knjigama”. Trajbar je izjavio da je Kolak ujedno i vlasnik tržnog centra “Millenium” u Sesvetama gdje se, među ostalim, plasira konfekcija s krivotvorenim markicama iz Novog Pazara.

Kolakov hotel “Phoenix” sjedište je i medicinske poliklinike “Medicus” na drugom katu koju vodi njegov brat Toni Kolak, sadašnji ravnatelj učilišta “Phoenix” umjesto Ivice Ropuša.

Osim toga, Vlado Kolak je 1999. osnovao interesni klub “Gold Privilege Club”, neku vrstu lobističkog centra za odabrane, također u hotelu “Phoenix”. Predsjednica kluba je Kolakova suradnica Andreja Gazdek koja je i članica Upravnog vijeća Otvorenog učilišta. Članovi kluba mogu biti samo utjecajne osobe iz gospodarstva i političkog života spremne na razmjenu iskustava i utjecaja, na međusobnu pomoć i lobiranje za ciljeve ostalih članova kluba.

Godišnja mu je članarina 500 eura. Vlado Kolak je apsolutni vladar kluba, jer je statut kluba učinio primjerenom samom sebi.

Naime, predsjednik “Prigorke” d.d. je osnivač i vlasnik kluba, utvrđuje temeljna načela djelovanja kluba “Phoenix”, donosi program kluba “Phoenix”, statut, bira predsjednika kluba, bira i razrješuje članove predsjedništva.
Kolak je najavio Nacionalu da će sa svim detaljima oko bivšeg angažmana Ivice Ropuša u ?Phoenixu? i njegova odlaska u konkurenzsku školu, javnost i medije obavijestiti nakon nalaza rezultata kompletnog poslovanja učilišta ?Phoenix? od strane jedne revizorske kuće i nakon konzultacija oko sadržaja menadžerskih ugovora sa svojim pravnicima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika