02.05.2011. / 12:33

Autor: Hina , Nacional.hr

'Arapske pobune su pogubnije za Al-Kaidu od Bin Ladenove smrti'

Al-Kaida je i dalje prijetnja, iako je njezina jezgra i njezino vodstvo oslabljeno američkim napadima bespilotnim letjelicama na Pakistan, kazali su analitičari za Reuters

ReutersReutersBin Ladenovo ubojstvo psihološki je težak udarac za Al Kaidu, ali taktički neće naštetiti toj ionako decentraliziranoj mreži terorističkih skupina koje godinama djeluju bez njega, no ideološki su za nju opasne arapske pobune i samo bi čudo moglo obnoviti njezinu prijašnju snagu, kažu analitičari.

Od terorističkih napada na New York 11. rujna 2001. godine, Al-Kaida je decentralizirana u mrežu autonomnih terorističkih skupina, a njezin utemljitelj Bin Laden, koji se krio u uporištima na granici Pakistana i Afganistana, svima je služio kao nadahnuće, ideal i uzor.

Tako fragmentiranoj mreži, koja se neprestance mijenja, danas se teže suprostaviti nego dok je djelovala kao centralizirana teroristička organizacija. Al-Kaida je i dalje prijetnja, iako je njezina jezgra i njezino vodstvo oslabljeno američkim napadima bespilotnim letjelicama na Pakistan, kazali su analitičari za Reuters.

"Operativno Al-Kaidino zapovjedništvo desetkovano je, njezini najviše pozicionirani lideri ubijeni su ili uhićeni", napominje Favaz Gerges, stručnjak za Al-Kaidu u Londonskoj školi ekonomije i podsjeća da na Zapadu organizacija nije izvela uspješan napad od bombaških napada na London 2005. godine, kada je ubijeno 52 ljudi.

Međutim, ideološki udarac Al-Kaidi zadale su arapske pobune koje se šire Bliskim istokom, smatraju analitičari. "Nedavni događaji u Egiptu i Tunisu promijenili su sposobnosti zavođenja muslimanskih masa globalnom neodžihadističkom terorističkom ideologijom", kaže američki psihijatar Marc Sageman za agenciju AFP.

Sageman, bivši agent CIA-e i autor djela "Leaderless Jihad", (Džihad bez vođa), ističe da je "sekularna, mirna, prodemokratska moblilizacija uspjela srušiti dva tvrda režima (Tunis, Egipat) na Bliskom istoku u mjesec dana, što svjetskom džihadizmu nije uspjelo u 23 zadnje godine", unatoč svim pozivima da se pristupi svetom ratu.

Bin Ladenova smrt "važna" je pobjeda za SAD, no "više je simbolička nego konkretna", kaže Favaz Gerges te ističe: "Ono što je važnije jest da je Al-Kaida izgubila bitku za srca i mozgove u arapskom svijetu i drugdje i teško privlači sljedbenike i uvježbane novake za napade".

Zanimljivo je da je Al-Kaida novake indoktrinirala putem interentskih sranica i foruma, a upravo je internet bio presudan u mobilizaciji arapskih prodemokratskih pokreta.

Snimke Waela Gonima, mladog egipatskog šefa marketinkga Googlea za Bliski istok u kairskom zatvoru pogledali su milijuni mladih na Bliskome istoku.

"Modeli identifikacije igraju veliku ulogu u procesu novačenja Al-Kaide", no "mladi egipatski revolucionar s kairskog trga Tahrira mogao bi biti ozbiljna konkurencija" bradatim ratnicima iz pakistanskih gudura, objašnjava Petter Nesser, koji proučava islamističku radikalizaciju u Norveškom obrambenom centru.

Na forumima džihadista Bin Laden će i dalje biti uzor, "simbol, izvor ideologije i nastavit će igrati te uloge mrtav, kao i živ", napominje Paul Pillar, dužnosnik američke obavještajne službe.

No dugoročno, bin Ladenova smrt pridonijet će slabljenju mreže, jer "Bin laden je bio simbol Al-Kaidine dugovječnosti i prkosa prema Zapadu, a sada je taj simbol nestao", predviđa Thomas Hegghammer, stručnjak Norveškog istraživačkog obrambenog centra.

Da bi se ideološki i operativno oporavila od Bin Ladenove smrti, Al-Kaidi je potrebno "čudo", zaključuje Gerges.

Vezane vijesti

Nove barikade na sjeveru Kosova

Nove barikade na sjeveru Kosova

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika