03.05.2011. / 17:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Češljanje obilne dokumentacije

CIA analizira zaplijenjene Bin Ladenove dokumente o novim napadima

Osama bin Laden živio je pet do šest godina u vili u Pakistanu gdje su ga ubili američki specijalci, rekao je u utorak John Brennan, savjetnik za borbu protiv terorizma američkog predsjednika Baracka Obame.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Nakon što je u pretresu Bin Ladenove kuće pronađena zasad nepoznata količina dokumenata, američki obavještajci u njima pokušavaju pronaći tragove koji bi ih mogli odvesti do drugih vođa Al Qaide, ali i otkriti planirane terorističke napade, donosi CNN.

Savjetnik Bijele kuće za protuterorizam John Brennan rekao je da su američki komandosi iz kuće Bin Ladena na sjeveru Pakistana uzeli sve materijale koji bi mogli biti od pomoći. Navodno zaplijenjena oprema sadrži brojne CD-e i DVD-e, čiji je sadržaj mnogo veći nego se očekivalo, ako se uzme u obzir da Osama nije imao ni telefon ni internet. Američki mediji javljaju kako CIA radi na formiranju operativne grupe koja će detaljno pročešljati sve zaplijenjene materijale.

Pet godina nije komunicirao ni s kim

Osama bin Laden živio je pet do šest godina u vili u Pakistanu gdje su ga ubili američki specijalci, rekao je u utorak John Brennan, savjetnik za borbu protiv terorizma američkog predsjednika Baracka Obame.

"Posljednje informacije govore da je u vili živio posljednjih pet do šest godina i doslovce nije komunicirao ni s kim izvan vile. No, čini se da je tamo bio jako aktivan", rekao je Brennan televiziji CBS.

"I znamo da je on objavljivao video i audio snimke. Znamo da je bio u kontaktu s nekim visokim dužnosnicima Al Kaide", dodao je.

"Ono što sada pokušavamo utvrditi je u što je sve bio uključen posljednjih nekoliko godina, iskoristiti sve moguće informacije do kojih smo došli te nastaviti s naporima da uništimo Al Kaidu", istaknuo je Brennan.

Činjenica da je Bin Laden tako dugo živio u svojoj pakistanskoj vili navela je neke američke kongresnike da zatraže reviziju pomoći koju SAD daje Pakistanu za borbu protiv talibanske pobune.

Brennan je također naveo da SAD još razmatra hoće li objaviti fotografije i video snimke tijeka akcije u kojoj je ubijen vođa Al Kaide.

Upitan jesu li u operaciji zaplijenjeni kompjutori ili bilo kakvi dokumenti, Brennan je rekao da američke vlasti analiziraju materijale.

Bin Ladenova oporuka: Moja djeca ne smiju krenuti mojim stopama

Bin Ladenova navodna oporuka (Foto: www.alanba.com.kw)Bin Ladenova navodna oporuka (Foto: www.alanba.com.kw)Kuvajtski list Al-Anbaa objavio je dijelove bin Ladenove oporuke koja je navodno napisana još 2001. godine.

Dokument koji se sastoji od četiri strane napisan je na računalu, a potpisao ga je "vaš brat Abu Abdullah Osama Muhammad Bin Laden". Iako kuvajtski list nije naveo kako je došao do oporuke ili kako je provjerio da li je ona autentična, prema svemu sudeći mogla bi biti važeća.

Naime, u oporuci bin Laden kao svoju posljednju želju navodi da se njegove supruge ne udaju nakon njegove smrti i da se njegova djeca ne pridruže al Qaedi. Također, ističe svoje žaljenje što zbog "svetog poziva na džihad" nije proveo više vremena sa svojom djecom.

"Ja sam izabrao put pun opasnosti i trpio poteškoće i nedostatke i izdaje. Oprostite mi jer ovo malo vremena što sam imao, posvetio sam borbi za džihad", napisao je bin Laden u svojoj oporuci.

U dokumentu su navedeni i njegovi "uspjesi" otkako je osnovao al-Qaedu - od napada na američke marince u Libanonu 1983. pa sve do napada na New York 2001. godine.

Zanimljivo je da je naveo kako će umrijeti jer će ga izdati netko od njegovih "bližnjih".

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 03.05.11. 16:42

Ha ha ha ha ha,koja propaganda, to ni moje kokoši doma ne vjeruju,....ofarbani je skroz poludio


registracija
8/7/09

bankar, 03.05.11. 17:13

pa vidš da smo pod okupaciojom predsjedink SAD-a dobiva nobelovu nagradu za mir u hr jedina novinaraka koja studira i još k tome radi u americi dobiva u hrvatskj nagradu za najbolju... josipović je jednom u kampanji samo spomenuo da možda nije pravedno to što nobeluvu nagradu dobiva obama ali je kasnije proguto knedlu i 5x puta se opravdavao i objašnjavao svoju izjavu.
mi smo pod terorom i okupaciom a što je najsmješnije od svega to ljudi ne vide neko samo robuju i dalje i uvjerava ih se u nešto sasvim 15to


registracija
3/3/11

bljesak4, 03.05.11. 19:24

''ofarbani''?
to ni kokoške,
u tvojoj glavi
ne vjeruju !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika