Objavljeno u Nacionalu br. 413, 2003-10-14

Autor: Mladen Pleše

PUTUJUĆI TEATAR SDP-a

Ležerni estradni nastup Račanove ekipe

Članovi Predsjedništva SDP-a predvođeni predsjednikom stranke Ivicom Račanom pokazali su se kao poslušni učenici i dobro uigrana ekipa: istrčali su na pozornicu, mahali gledateljima i poput članova košarkaške momčadi međusobno se pozdravljali udarcima ruku dlanom o dlan

U SDP-u opovrgavaju optužbe da su tim talk showovima, koje će održati u svih deset izbornih jedinica, započeli predizbornu kampanju.U SDP-u opovrgavaju optužbe da su tim talk showovima, koje će održati u svih deset izbornih jedinica, započeli predizbornu kampanju.“Zašto kasne?”, upitao je nervozno jedan postariji posjetitelj zadarskog kina Gotham koji je u subotu 11. listopada došao sudjelovati u predizbornom talk showu SDP-a. “Sigurno se Ingrid šminka”, odgovorio je njegov vršnjak i dodao:”Ima pravo, ipak je ona SDP-ova estetska uzdanica”. No nije se šminkala i dotjerivala samo “zadarska božica pravde” kako je Ingrid Antičević-Marinović nazvao voditelj SDP-ove priredbe. I svim ostalim članovima predsjedništva SDP-a, koji su još nastupili u petak 10. listopada u Splitu i u nedjelju 12. listopada u Rijeci, šminkerice su pomno dotjerivale frizure i puderale im lice. Vodeći SDP-ovci spremno su izvršavali naredbe marketinških savjetnika, a dok su se uređivali saborski zastupnik Nenad Stazić davao im je posljednje upute: kako izaći na pozornicu i kako pozdraviti publiku. Članovi Predsjedništva SDP-a predvođeni predsjednikom stranke Ivicom Račanom pokazali su se kao poslušni učenici i dobro uigrana ekipa: istrčali su na pozornicu, mahali gledateljima i poput članova košarkaške momčadi međusobno se pozdravljali udarcima ruku dlanom o dlan. Na pozornici su se ponašali kao iskusne estradne zvijezde, znali su biti duhoviti, a za šarm ekipe pobrinule su se članice Predsjedništva Željka Antunović, Ingrid Antičević Marinović, Gordana Sobol i Milanka Opačić koje su na pozornici doista izgledale odlično. Nije stoga čudno što je oko dvije tisuće fanova, koliko je pratilo SDP-ove skupove u Splitu, Zadru i Rijeci, bilo iznimno zadovoljno njihovim nastupima: ispratili su ih velikim pljeskom i odobravanjem.

Opći je zaključak: ljutili su nas, nismo bili zadovoljni, ali ova je ekipa ipak uspjela i mnogo toga napraviti. Stoga ćemo opet glasovati za njih, pogotovu stoga što su neusporedivo bolji od HDZ-a i ostalih oporbenih stranaka.

U SDP-u opovrgavaju optužbe da su tim talk showovima, koje će održati u svih deset izbornih jedinica, započeli predizbornu kampanju. Time, kažu, premijer i ministri samo žele čuti mišljenja građana i odgovoriti na njihovih pitanja. Pravi predizborni skupovi, na otvorenom i u sportskim dvoranama, SDP će početi održavati tek kad predizborna kampanja službeno započne. I tek tada će se, uvjereni su u SDP-u, vidjeti prava snaga njihove stranke.

I doista atmosfera na sva tri skupa u Splitu, Zadru i Rijeci, osim po ikonografiji, nije podsjećala na predizborne skupove. Premda su dvorane bile potpuno ispunjene nije bilo povišenih tonova, neprijatelja, negativnog naboja i emocija, euforije, zastava, parola…. Postavljeno je više od stotinjak pitanja, a ni jedno se nije odnosilo na velike nacionalne teme, daljnju i bližu prošlost, nije bilo riječi o drugim strankama ni provokacija koje su uobičajene na takvim skupovima. Nitko nije postavio pitanje o generalu Anti Gotovini ili gospodarskoj zoni. Riječju, građane je isključivo zanimalo kada će im se popraviti standard, kako Vlada misli riješiti problem nezaposlenosti, mirovina, obrazovanja, kulture, stanogradnje, cestogradnje… U gledalištu su dominirali stariji građani i građanke, bilo je doduše i ponešto mladih ljudi, dok je predstavnika srednje generacije bilo najmanje.

Sva tri skupa potvrdila su da je najveća zvijezda SDP-a predsjednik stranke Ivica Račan. Njemu je bilo upućeno najviše pitanja i oko njega, nakon završetka tribine, okupljalo se najviše posjetitelja. Svi su se željeli fotografirati s njim, dobiti autogram… Račan se u toj ulozi dobro snalazio, bio je vidljivo zadovoljan pažnjom koja mu se ukazivala. Račan je dominirao i na pozornici: kad se nije znalo komu je upućeno pitanje, Račan je određivao tko će odgovarati, a nekoliko puta je intervenirao te se, kao primjerice na skupu u Zadru, odmah ogradio od pitanja u kojemu se na uvredljiv način govorilo o političkim suparnicima koje je jedan od nazočnih proglasilo teroristima. Poentirao je i kad je u Rijeci kontrirao potpredsjedniku HDZ-a Andriji Hebrangu koji je izjavio da je Ivo Sanader vođa kojemu se ostali članovi stranke moraju podrediti. Račan je uz odobravanje publike odmah na početku razgovora kazao da SDP-u ne trebaju vođe zbog kojega će se ostali članovi stranke morati žrtvovati. Najviše pitanja bilo je upućeno Ingrid Antičević-Marinović, Davorku Vidoviću, Mati Crkvencu, Slavku Liniću, dok je jedino ministrica obrane Željka Antunović odgovarala i na pitanja koja nisu iz njene domene: time je pokazala da u stranačkoj hijerarhiji želi imati posebno mjesto.

Premda je objavljeno da su članovi Predsjedništva SDP-a dolazili na skupove Vladinim automobilima svi, osim premijera Račana, stizali su privatnim vozilima, a više njih kombijem. Kao štićena osoba premijer Račan obvezan je imati posebnu automobilsku pratnju i kada ide na stranačke skupove. Tonino Picula, Željka Antunović i Ingrid Antičević-Marinović bili su, kao i premijer Račan, pak pod stalnim nadzorom tjelohranitelja koji im pripadaju po funkcijama.

Među najvišim dužnosnicima SDP-a nije se osjetila nervoza koja je itekako uočljiva među SDP-ovim zastupnicima u Saboru i među stranačkim čelnicima na terenu. Vodeći političari SDP-a očito su sigurni da će predsjednik stranke za njih naći primjerena mjesta na listama. Stoga ih ne muči neizvjesnost kao više i srednje rangirane stranačke dužnosnika. Svi oni opterećeni su pitanjem hoće li se naći na izbornim listama i ako se nađu, na kojemu mjestu. Kako pokazuju istraživanja javnog mijenja s lista će u Sabor između tri, četiri i samo ponegdje po pet predstavnika SDP-a. A to znači da onaj tko želi u Sabor mora biti na samom vrhu liste, inače mu prijeti politička marginalizacija. Strah pojačava najava Ivice Račana da se na listama mora naći mjesta za žene i mlade, nestranačke ličnosti, ali i za predstavnike Libre. Upravo ta odluka izaziva najveće nezadovoljstvo: mnoge je strah da će im vodeći članovi Libre preoteti najizglednija mjesta na listama. Zbog toga ne dolazi u obzir, kako je najavio dio medija, koalicija s Liberalnom strankom. Na još jednu konkurenciju na listama vodeći SDP-ovci ni pod koju cijenu ne bi pristali.

Koliko je žestoka konkurencija vidi se, primjerice, u IX. izbornoj jedinici gdje SDP stoji najslabije i gdje će, kako pokazuju istraživanja javnog mijenja, ući samo dvoje s liste SDP-a. Na toj će listi biti Šime Lučin, Ingrid Antičević-Marinović, Ivan Ninić i Milan Arnautović koji je, tvrdi se, da bi se našao na izbornoj listi dao ostavku na mjesto šibenskog gradonačelnika.

Za razliku od Milana Arnautovića koji se vjerojatno odlučio, zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić ne zna što učiniti nakon što je Račan odredio da župani, gradonačelnici te čelnici u lokalnoj upravi ne mogu na izborne liste. Ta je odluka, tvrde, upućena upravo protiv zagrebačkog dogradonačelnika Bandića. Njemu Račan nije ostavio nikakav manevarski prostor: ako se odrekne mjesta dogradonačelnika i ode na parlamentarne izbore, Bandić je definitivno izgubio kontrolu nad Zagrebom. No izgubiti će je i ako ne ide na izbornu listu i sačuva mjesto dogradonačelnika: tada će Račan pobijediti bez njega pa će to biti krunski argument Bandićevih protivnika da glasove zagrebačkoj organizaciji SDP-a donosi Račan, a ne Bandić. A to će onda dati pravo Račanu da napokon sredi situaciju u najvećoj organizaciji SDP-a koja mu je do sada bila potpuno izvan kontrole.

Jedno je sigurno: Račan neće žuriti s odlukama premda je nedavno kazao kako je u sebi razriješio sve izborne dvojbe. Na taj način Račan disciplinira članove stranke i još ih više čini ovisnim o sebi. Uz to ih prisiljava da što duže budu maksimalno angažirani u izbornoj kampanji, a ujedno do posljednjeg trenutka izbjegava sukobe i nezadovoljstva u stranci. To je razlogom zašto je Račan tek ovih dana zatražio od organizacija na terenu da pošalju imena svojih kandidata. Dok stignu njihovi prijedlozi, proći će dosta vremena. A onda će proći još dosta dana dok Račan tim imenima pridodati one SDP-ovce koji su, po istraživanju javnog mijenja koje je dala napraviti stranka, dobili najviše glasova u svojim izbornim jedinicama. Tek tada, u posljednji trenutak, Račan će vodstvu stranke predložiti nositelje i redoslijed na listama.

Najintrigantnije je to što najveći broj članova Predsjedništva SDP-a nije vidio rezultate istraživanja javnog mijenja premda Račan tvrdi da će one biti odlučujuće za plasman na listama. Među članovima Glavnog odbora SDP-a pročulo se ovih dana da je Račan razgovarao s članovima Predsjedništva stranke, zanimao se za njihove ambicije i želje, njihove procjene tko bi trebao nositi liste i biti na njima. Međutim, nekoliko članova Predsjedništva SDP-a opovrglo je te informacije tvrdeći da s njima Račan nije razgovarao. Doduše, nisu ni isključili mogućnost da je Račan ipak razgovarao odabranim članovima Predsjedništva. No, to je malo vjerojatno. Svi koji se prisjećaju kako su se slagale izborne liste na prošlim izborima znaju da Račan do posljednjeg trenutka nikome, pa ni najbližim suradnicima, neće otkriti izborne adute.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika