Objavljeno u Nacionalu br. 414, 2003-10-21

Autor: Berislav Jelinić

Predizborni rat zagrebačkih koalicijskih partnera

HNS u panici jer zbog Bandića gubi popularnost

Brojnim zloporabama ovlasti i željom da isprovocira prijevremene izbore u Zagrebu, SDP-ov dogradonačelnik Milan Bandić prouzročio je nove nesuglasice u HNS-u: dok zagrebačka organizacija želi prekinuti suradnju s SDP-om, što bi izazvalo krizu vlasti, čelništvo stranke to ne dopušta

Bandić je prouzročio nove nesuglasice u HNS-u jer zbog osobnih ambicija želi pošto-poto prouzročiti krizu vlasti u Zagrebu.Bandić je prouzročio nove nesuglasice u HNS-u jer zbog osobnih ambicija želi pošto-poto prouzročiti krizu vlasti u Zagrebu.HNS, LS i Libra posljednjih su dana pojačali pritisak na Ivicu Račana tražeći da SDP sklopi s njihovim strankama sporazum o koaliciji lijevih stranaka. Zbog opasnosti da će vladajuća koalicija izgubiti vlast, u HNS-u, LS-u i Libri procjenjuju da je jedini način da se to spriječi stvaranje čvrstog koalicijskog saveza stranaka ljevice. Samo zato, tvrde upućeni, Vesna Pusić nije prošlog tjedna dopustila HNS-ovim članovima zagrebačke gradske skupštine da istupe iz koalicije s SDP-om u Zagrebu i isprovociraju prijevremene izbore, što je htio postići SDP-ov dogradonačelnik Milan Bandić. Vesna Pusić, naime, očekuje da će ovaj tjedan razgovarati s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom o mogućem zajedničkom izlasku na izbore u izbornim jedinicama gdje ni SDP ni HNS ne stoje previše sjajno. U HNS-u smatraju da se može razgovarati o zajedničkom koalicijskom nastupu u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Vesna Pusić zabranila zagrebačkom HNS-u istupanje iz koalicije jer se nada izbornoj koaliciji s SDP-om U tim izbornim jedinicama i SDP-u i HNS-u nedostaje relativno malo glasova da izbore još neko zastupničko mjesto pa u HNS-u smatraju da bi zajednički izlazak na izbore mogao donijeti upravo te, presudne glasove. Međutim, u SDP-u zasad ne gledaju blagonaklono na tu inicijativu jer smatraju da im koaliranje s HNS-om, Librom i LS-om neće donijeti previše glasova, a izazvat će uznemirenje u stranci jer bi tada mnogi istaknuti SDP-ovci morali ustupiti svoja mjesta kandidatima iz drugih stranaka.

Vrh SDP-a Nacionalu je krajem tjedna potvrdio da bi oni zasad eventualno bili spremni na suradnju s HNS-om u dvije slavonske izborne jedinice, a iz Libre bi eventualno uzeli na svoje liste tek nekolicinu najistaknutijih stranačkih čelnika.

Neizvjesnost oko tih međustranačkih pregovora mogla bi se u međuvremenu najviše negativno odraziti na HNS, gdje unatoč početku kampanje trenutačno traju brojne nesuglasice koje je prošlog tjedna samo dodatno pojačao zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić. Dio čelnika HNS-a u Zagrebu nedavno je rekao Vesni Pusić da bi za HNS bilo najpametnije napustiti gradsku vlast ako Bandić ustraje u svojim namjerama da SDP bez koalicijskog dogovora preglasa HNS u četiri sporne točke na prošlotjednoj sjednici Gradskog poglavarstva. Vesna Pusić odgovorila im je da bi raspad vladajuće koalicije u Zagrebu uoči izbora 23. studenoga mogao biti poguban za imidž obiju stranaka.

Bandić je prouzročio nove nesuglasice u HNS-u jer zbog osobnih ambicija želi pošto-poto prouzročiti krizu vlasti u Zagrebu. Zato je na sjednici Gradskog poglavarstva SDP preglasavanjem svog nominalnog koalicijskog partnera HNS-a po Bandićevim naputcima isforsirao usvajanje nekoliko odluka na štetu zagrebačkih poreznih obveznika. Izglasano je poništenje već drugog raspisanog javnog natječaja za prodaju građevinskog zemljišta za poslovnu zonu u Podbrežju. Prema HNS-ovu uvjerenju, to je učinjeno samo zato što je Bandić obećao izravnom pogodbom jeftino osigurati prodaju tog zemljišta slovenskom trgovačkom lancu Mercator. Budući da se to otkrilo, ipak su bili raspisani javni natječaji, koji su prema uvjerenju HNS-a poništavani samo zato što ih Mercator nije dobio, odnosno jer nije dao najbolju ponudu.

Izglasana je i odluka da se Stjepanu Maroviću, direktoru tvrtke Marimpex, da zamjenska lokacija za gradnju benzinske crpke koju je on trebao graditi na Horvaćanskoj cesti u Zagrebu. Marović je to zemljište kupio prije nekoliko godina. Riječ je o parceli od 1150 četvornih metara u 3. zoni, koju je Marović 1996. platio 417.000 kuna. Oko te lokacije punih se deset godina nižu administrativni problemi. Marović je na kraju ishodio sve potrebne dokumente kako bi počeo graditi benzinsku crpku, no kad ju je počeo graditi, građani su prosvjedovati jer benzinska crpka na toj lokaciji navodno dramatično narušava okoliš.

U zagrebačkom HNS-u smatraju da građanski prosvjedi imaju drukčiju pozadinu, da su ih organizirali Jurica Meić, Dan Špicer i Ladislava Soldat iz zagrebačkog SDP-a. Prosvjeduje se navodno zato što je preko puta sporne lokacije drugo zemljište uz Bandićevu pomoć kupio Bandićev znanac iz Imotskoga. To se zemljište nalazilo u zelenoj zoni. U HNS-u su uvjereni da je Bandić tada, u zamjenu za neku uslugu, Miroslava Rožića iz HSP-a zamolio da on zatraži da se ta zona iz zelene prenamijeni u građevinsku. Rožić je to učinio, a njegov je prijedlog, tvrde u HNS-u, zagrebački SDP jednoglasno prihvatio. Kad je ta operacija dovršena, novi vlasnik građevinske parcele zaključio je da bi to zemljište na tržištu vrijedilo mnogo više kad preko puta njega ne bi bila izgrađena benzinska crpka. Zato je, smatraju u HNS-u, Bandić inicirao “spontane” prosvjede građana kako bi se spriječila izgradnja te crpke. U HNS-u upozoravaju da je sam Bandić više puta govorio kako se glas naroda ne smije zanemariti, iako je, upravo dok je on bio gradonačelnik, Marović dobio građevinsku dozvolu za benzinsku crpku. Potom se počelo pregovarati o zamjenskoj lokaciji. Te pregovore koordinirao je Bandić, iako on po svojoj funkciji (dogradonačelnik za društvene djelatnosti) za to nije bio mjerodavan pa je, smatraju u HNS-u, tako uzurpirao vlast u Zagrebu. Na kraju je odlučeno da Zagreb ponudi Maroviću zamjensku lokaciju blizu Hrvatske televizije na Slavonskoj aveniji, koja vrijedi kudikamo više od one koju je Marović kupio na Horvaćanskoj cesti. Osim toga, ako je Marović prihvati, grad se obvezao da će mu izraditi urbanističko-tehničku dokumentaciju potrebnu za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole, te da će mu priznati troškove komunalnog doprinosa i drugih davanja. Posebno je zanimljivo da se Grad obvezao snositi troškove osposobljavanja zamjenske lokacije.

U HNS-u tvrde da to znači izgradnju novog prilaznog puta za uključivanje u promet na Slavonsku aveniju. Riječ je o vrlo skupom zahvatu, jer se radi o dijelu Slavonske avenije blizu podvožnjaka koji se križa s cestom koja vodi u Novi Zagreb. Na kraju, u HNS-u tvrde da bi zbog strukture parcele koja je ponuđena Maroviću bila uništena parcela od 2500 četvornih metara između njegove crpke i HTV-a, kojom bi se Marović također besplatno koristio jer nju grad više ne bi imao komu prodati. U HNS-u tvrde da bi sve te radnje oštetile građane Zagreba za najmanje 3 milijuna eura, samo zato da se okoristi Bandićev prijatelj koji je s njim u dogovoru kupio zemljište blizu sporne lokacije, a dodaju da je to samo zadnja u nizu Bandićevih zloupotreba vlasti te da će nakon prve sljedeće oni izići iz gradske vlade jer smatraju da si više ne smiju priuštiti sudjelovanje u takvoj vlasti. To bi, vele, trajno uništilo imidž HNS-a.

“Istraživanja, nažalost, pokazuju da Bandić unatoč svemu ne gubi popularnost u Zagrebu, dok HNS gubi popularnost najvjerojatnije stoga što nam naše biračko tijelo zamjera koaliranje s po svemu sudeći korumpiranim Bandićem. Dio nas smatra da bismo što prije trebali raskinuti koaliciju s SDP-om, ali u središnjici stranke upozoravaju nas na negativne posljedice tog poteza uoči izbora 23. studenoga”, izjavio je za Nacional sugovornik iz HNS-a.

Dio zagrebačkog HNS-a upozorio je stranačku središnjicu da Račanu odgovara postojeća situacija u kojoj HNS zahvaljujući Bandiću gubi popularnost u Zagrebu. Oni tvrde da je imidž HNS-a u Zagrebu ključan za cjelokupnu poziciju HNS-a u državi pa ističu da se odnosi između dviju stranaka u Zagrebu moraju riješiti što prije. Ako se odnosi uskoro ne riješe, smatraju u dijelu zagrebačkog HNS-a, Račan bi uskoro mogao uvidjeti da ništa ne bi dobio ni zajedničkim izlaskom na izbore s HNS-om u IV., V. i X. izbornoj jedinici.

Da je te njihove sugestije, po svemu sudeći, ozbiljno shvatila i Vesna Pusić daje naslutiti njezina izjava za Jutarnji list 19. listopada 2003.: “Mala je vjerojatnost prijevremenih izbora u Zagrebu, no situacija se mora smiriti. Ako pobijedi koalicija, stranke će ovisiti jedna o drugoj, a podmetanja na gradskoj razini morat će riješiti i smiriti SDP, jer očito je otkud problemi.”

Od postojeće situacije trenutačno najviše koristi ima upravo Bandić. Ne smiri li se uskoro situacija u Zagrebu, na prijevremenim izborima Zagrepčani bi ga mogli izabrati za gradonačelnika. U tome bi ga mogao eventualno spriječiti premijer Račan, ako bi nakon izbora 23. studenoga Bandića odlučio iz zagrebačke gradske vlasti otjerati u Sabor.

4 TOČKE ZADNJEG RAZILAŽENJA BANDIĆA I HNS-a

1. nastavak sukoba oko sumnjivog Bandićeva poslovnog aranžmana s Mercatorom u Podbrežju
2. prijedlog zamjenskog zemljišta za izgradnju benzinske crpke na Horvaćanskoj cesti na štetu poreznih obveznika
3. prijedlog za povećanje proračuna gradskih četvrti, što HNS smatra jeftinim populizmom, jer još nije potrošen ni novac od lanjskog proračuna
4. prijedlog da se svakoj rodilji jednokratno dodijeli 100 kuna, što u HNS-u smatraju neizbalansiranim jer nekim obiteljima taj novac ne treba pa smatraju da bi korigiranjem odluke socijalno ugrožene obitelji mogle dobiti i više novca

AFERA MERCATOR
SDP je izglasao poništenje već drugog raspisanog javnog natječaja za prodaju građevinskog zemljišta predviđenog za poslovnu zonu u Podbrežju. HNS vjeruje da je to učinjeno samo zato što je Bandić obećao izravnom pogodbom jeftino osigurati prodaju tog zemljišta slovenskom trgovačkom lancu Mercator. Kako se to otkrilo, ipak su bili raspisani javni natječaji za prodaju tog zemljišta. Na dva javna natječaja Mercator je poražen zbog boljih ponuda. SDP je prošlog četvrtka opet poništio javni natječaj za prodaju tog zemljišta.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika