08.05.2011. / 09:26

Autor: Hina

SAD: Bin Ladenova vila bila je zapovjedni centar

Zgrada u gradu Abotabadu u Pakistanu kojoj su američki specijalci u nedjelju smaknuli Osamu bin Ladena bila je "aktivan zapovjedni i kontrolni centar", odakle je vođa Al-Kaide upravljao strateškim, operativnim i taktičkim aktivnostima grupe, izvijestio je u subotu visoki dužnosnik američke tajne službe, koji je želio ostati anoniman.

Bin Ladenovo skrovište bilo je zapovjedni centarBin Ladenovo skrovište bilo je zapovjedni centarZgrada u gradu Abotabadu u Pakistanu kojoj su američki specijalci u nedjelju smaknuli Osamu bin Ladena bila je "aktivan zapovjedni i kontrolni centar", odakle je vođa Al-Kaide upravljao strateškim, operativnim i taktičkim aktivnostima grupe, izvijestio je u subotu visoki dužnosnik američke tajne službe, koji je želio ostati anoniman.

On je kazao kako podaci otkriveni nakon napada na Bin Ladenovo sklonište u Abotabadu predstavljaju do sada najbogatiju 'riznicu' tajnih informacija. "Zgrada u Abotabadu bila je aktivni zapovjedni i kontrolni centar Al-Kaidina glavnog vođe i sada je jasno da on nije bio samo strateški važan za grupi. Naprotiv, bio je aktivan i u operativnom dijelu, planiranju te u provedbi taktički važnih odluka", rekao je dužnosnik.

"Prema materijalu što smo ga pregledali u zadnjih nekoliko dana, jasno je da je Bin Laden ostao i aktivni vođa Al-Kaide, instruirajući članove grupe o strateškim ciljevima, operativnom dijelu zadataka i o taktici. On ni u kojem slučaju nije bio samo simbolična figura. Bio je aktivni 'igrač' te je odlučivao o raznim operacijama", rekao je dužnosnik.

Američki dužnosnici objavili su u subotu na konferenciji za novinare pet video klipova koji prikazuju Osamu bin Ladena kako u svojoj vili gleda televiziju ili snima promidžbene poruke. Sve video-snimke - prikazane bez tona - što ih je Washington odlučio prikazati medijima, pokazuju Bin Ladena "vrlo zaokupljenog vlastitim imidžem".

Prvi prikazani video-klip traje 6 minuta i 34 sekunde, a prikazuje Bin Ladena s dugom sijedom bradom odjevenog u crno kako pozorno prati vlastite snimke. Visoki neimenovani američki dužnosnik koji nije otkrio sadržaj poruke, kazao je kako je riječ o "poruci američkom narodu". Također je otkriveno da je snimka napravljena između 9. listopada i 5 studenoga 2010., no kako je rekao visoki dužnosnik "nije jasno zbog čega nije emitirana".

Nakon napada 11. rujna 2001. vođa Al-Kaide povremeno je u javnost puštao video-poruke, a posljednja među njima emitirana je 2007. "Riječ je o osobi koja je jako vodila računa o svojem javnom imidžu", rekao je za CNN specijalist za Al-Kaidu koji je 1997. intervjuirao Bin Ladena, Peter Bergen.

Ostala tri video-klipa kraća su i neformalnija, jer je evidentno kako Bin Laden ne vodi računa o tomu je li kamerman uključio kameru. Peta video-snimka prikazuje vođu Al-Kaide koji ne želi ostaviti dojam šefa terorističke organizacije.

Vezane vijesti

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

'Novi' video 'ubijenog' drugog čovjeka Al Kaide

Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika