09.05.2011. / 11:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Za starije osobe tjelesna kondicija predstavlja slobodu

Ističući da je fokus na funkcionalnosti, ravnoteži i pokretljivosti, Pire preporuča aktivnosti poput joge, Tai Chija ili pilatesa, prilagođene životnoj dobi i podsjeća da znanstvene sudije dokazuju kako fizička aktivnost potiče mentalno zdravlje

IlustracijaIlustracijaSuočeni s više od 70 milijuna osoba rođenih poslije Drugog svjetskog rata koje ulaze u dob za mirovinu, američki stručnjaci upozoravaju da za osobe stare 65 ili više godina zadržavanje tjelesne kondicije može značiti razliku između ovisnosti i slobode.

"Sve je u kretanju", kaže Neal Pire, fiziolog i glasnogovornik Američkog koledža sportske medicine.

Nema fizioloških razloga za značajan gubitak mišićne mase, snage i pokretljivosti u starosti, osim što smo skloniji manjem kretanju, tvrdi Pire. Međutim, dobra je vijest, kako ističe, što nikad nije prekasno pokrenuti tijelo.

"80 pa čak i 90 godina stare osobe pokazale su da su vježbanjem u stanju steći mišićnu masu i povećati snagu i ravnotežu", kaže Pire. "Najvažnije je početi sa svrsishodnim vježbama i polako napredovati."

Ističući da je fokus na funkcionalnosti, ravnoteži i pokretljivosti, Pire preporuča aktivnosti poput joge, Tai Chija ili pilatesa, prilagođene životnoj dobi i podsjeća da znanstvene sudije dokazuju kako fizička aktivnost potiče mentalno zdravlje.

Vezane vijesti

Marihuana s državnim pečatom

Marihuana s državnim pečatom

Urugvajska vlada objavila je prijedlog zakona kojim želi ozakoniti i nadzirati tržište marihuane, ocjenjujući da je ta droga manje opasna od crnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika