09.05.2011. / 14:33

Autor: Hina

Oslobođeni Marinac, Šestak i Šket zbog "Podravkina" kredita "Slozi"

Bivši "Podravkini" čelnici Darko Marinac, Zdravko Šestak te bivši predsjednik uprave društva "Sloge" Darko Šket danas su na Općinskom sudu u Koprivnici nepravomoćno oslobođeni optužaba u aferi "Kredit".

Darko Marinac, Zdravko Šestak i Darko ŠketDarko Marinac, Zdravko Šestak i Darko ŠketBivši "Podravkini" čelnici Darko Marinac, Zdravko Šestak te bivši predsjednik uprave društva "Sloge" Darko Šket danas su na Općinskom sudu u Koprivnici nepravomoćno oslobođeni optužaba u aferi "Kredit".

Šestak i Marinac optuženi su za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i nesavjesno gospodarsko poslovanje zbog zajma od pet milijuna kuna koje je "Podravka" isplatila "Slozi" znajući da je ta tvornica pred stečajem. Oni su sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na "Slogine" nekretnine.

Početkom travnja 2009. Šket kao predsjednik uprave društva "Sloga" d.d. (sada u stečaju), a Šestak kao predsjednik "Podravkine" uprave i član NO-a "Sloge", znajući da je ona pred stečajem i da će svako opterećenje imovine smanjiti mogućnost namirenja njezinih vjerovnika, kako bi naknadno osigurali povrat pet milijuna kuna zajma, sklopili su sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnoga prava na "Slogine" nekretnine. Time je umanjena vrijednost stečajne mase.

U obrazloženju presude sutkinja Vesna Piškorec-Kuzmić je kazala kako je iz svjedočenja te uvidom u spise bilo vidljivo da se prijeporni zajam mogao, po tadašnjem "Podravkinu" pravilniku, odobriti bez službene odluke uprave. Također je rečeno kako se u vrijeme odobrenja pozajmice nije moglo znati hoće li u "Slozi" biti proglašen stečaj pa stoga nije bilo moguće presudu temeljiti na predviđanjima onoga što se možda trebalo dogoditi nakon poslovne odluke o izdavanju zajma.

Sutkinja je pri izricanju presude uputila "Podravku" da za odštetu pokrene imovinskopravni zahtjev.

Darko Šket je nakon izricanja presude kazao kako suđenja nije ni trebalo biti, a Zdravko Šestak da se nakon svega osjeća jadno.

"Koju pravnu sigurnost ima čovjek kad je optužen jer je potpisao pismo namjere. Potpisao sam približno stotinu pisma namjere kad sam bio na čelu 'Podravke'. Pitam se zašto zbog tog jednoga 'Podravka' protiv mene pokreće imovinskopravni postupak te zašto ne pokrene takav postupak i zbog preostalih 99 pisama", rekao je Šestak. Također je kazao kako je on čovjek protiv koga je podignuto najviše optužnica za gospodarski kriminal u povijesti "Podravke"..

Darko Marinac presudu nije želio komentirati, a odvjetnik optuženih Krunoslav Kunštić je rekao kako je sud prihvatio obrazloženje obrane po kojem Šket, Marinac i Šestak nisu "ulazili u izdavanje kredita s kriminalnom namjerom".

Nakon izricanja presude v. d. općinska državna odvjetnica Sunčica Dolenec-Kovačić izjavila je kako će odvjetništvo uložiti žalbu, a temeljit će se na tome što je u vrijeme izdavanja zajma bilo vidljivo da je "Sloga" bila u nezavidnoj poslovnoj situaciji, odnosno da nije uplaćivala svoje obveze u državni proračun.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.05.11. 14:51

Bravo sutkinja.Čemu onda posudba novca ako ne zbog problema.Tvrtke inače,ako normalno posluju,uzimaju kredit od banke,je li?Usto,ni Podravka tada nije baš briljirala poslovnim rezultatima.Zašto nisam iznenađen?


registracija
2/12/09

gromco, 09.05.11. 15:46

da drzavno odvjetnishtvo nije u raljama vladimira shexa odnosno hadezejove mafijashqe organizacije nebi niti postojala afera podrafka. gowna hadezenjarska napravili show za europu pa im se opet obilo u glavu. faqat su tupeglavi.
bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika