09.05.2011. / 19:10

Autor: Nacional.hr

Izrael će uložiti milijardu dolara u razvoj i proizvodnju obrambenog raketnog sustava

Ovo je prvi sustav ovakve namjene u svijetu i još uvijek se nalazi u eksperimentalnoj fazi

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaGlavni izraelski general major u ministarstvu obrane, Udi Shani, rekao je kako Izrael planira uložiti milijardu dolara u daljnji razvoj i proizvodnju obrambenog raketnog sustava 'Željezna kupola', izvještava breitbart.com.

"Postigli smo znatan napredak u postizanju operacijskog djelovanja prije nego je to bilo očekivano, ali ovaj sustav ne jamči presretanje svake rakete u svakoj situaciji. Govorimo o 10 do 15 raketnih jedinica. Uložit ćemo milijardu dolara. To je cilj, uz 205 milijuna dolara koje je odobrila vlada SAD-a", nastavio je Shani. General major tvrdi kako je već pet svjetskih zemalja zainteresirano za kupnju sustava, koji se pokazao uspješnim u prošlomjesečnom raketnom napadu iz Gaze.

Ovo je prvi sustav ovakve namjene u svijetu i još uvijek se nalazi u eksperimentalnoj fazi. Svrha mu je presretanje raketa i topničkih projektila s udaljenosti od četiri do 70 kilometara. 'Čelična kupola' dio je obrambenog programa zaštite gradova. Drugi projekt tog programa je sustav 'Davidova praćka' ili 'Sustav čarobni štapić' čija zadaća je onesposobljavanje raketa srednjeg dometa i čija se prva primjena očekuje 2012. godine.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika