Objavljeno u Nacionalu br. 808, 2011-05-10

Autor: Hrvoje Šimičević

Kako se 'dilalo' dokumentima

Privatizirani državni papiri - HDZ-ovci otuđili stotine Tuđmanovih transkripata

RADI SE O GOTOVO 400 transkripata koji su odlukom tadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika i člana komisije za raspoređivanje dokumenata Ivice Kostovića kvalificirani kao ”osobna zaostavština” i ”stranačko naslijeđe”, pa su kao takvi završili u rukama Šeksa i Miroslava Tuđmana

VLADIMIR ŠEKS i Miroslav Tuđman su u ime stranke i obitelji Tuđman
preuzeli veći dio transkripataVLADIMIR ŠEKS i Miroslav Tuđman su u ime stranke i obitelji Tuđman preuzeli veći dio transkripataUkoliko hrvatska Vlada doista sprovede najavljeno raščišćavanje okolnosti pod kojima su famozni Tuđmanovi transkripti odnošeni iz ureda prvog hrvatskog predsjednika, nadležna državna tijela imat će uvjerljivo najlakši posao po pitanju lociranja i eventualnog vraćanja dokumentacije koja je službeno kvalificirana kao ”privatna” građa. Naime, već je duže vrijeme u javnosti prisutan dokument na kojemu se nalaze detaljno popisani transkripti i bilješke Tuđmanovih privatnih razgovora, a koji su koncem 1999. predani Tuđmanovu starijem sinu Miroslavu i tadašnjem v. d. predsjednika HDZ-a Vladimiru Šeksu.

TJEDNIK NACIONAL još je početkom 2001. došao do dokumenata koji sadrže točan broj spornih transkripata, i to u jeku neslužbenih najava kako će tadašnja vlada lijeve koalicije od HDZ-a i Tuđmanovih zatražiti povrat ove arhivske građe. Tada je, naime, u političkom vrhu pokrenuta rasprava o opravdanosti predaje ove dokumentacije jer se radi o službenim državnim papirima koji su završili u privatnim rukama, ali i zato jer je u pitanje doveden način na koji su sporni dokumenti razvrstavani.

RADI SE O GOTOVO 400 transkripata koji su odlukom tadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika i člana komisije za raspoređivanje dokumenata Ivice Kostovića kvalificirani kao ”osobna zaostavština” i ”stranačko naslijeđe”, pa su kao takvi završili u rukama Šeksa i Miroslava Tuđmana. Na nekoliko dokumenata, na kojima su razgovori popisani, detaljno su zabilježeni datumi i imena svih pojedinaca koji su sa tadašnjim predsjednikom vodili ”privatne razgovore”. Prvi razgovor zabilježen je s Ivanom Jarnjakom 25. siječnja 1994., a posljednji 8. listopada 1999. s Tuđmanovim intimusom Zlatkom Canjugom. Broj snimljenih susreta između Tuđmana i njegovih najbližih suradnika naglo se povećao tijekom 1998. i 1999., nedugo prije nego što će HDZ izgubiti vlast u državi.

NA KONCU, više od 200 spornih transkripata, koje je Kostović klasificirao kao ”zapise osobnih razgovora”, završili su u obiteljskoj kući pokojnog Franje Tuđmana. Mada obilježeni kao privatni, gotovo svi zapisi odnose se na Tuđmanove razgovore s tada najmoćnijim pojedincima u državi: radi se o razgovorima s Ivanom Jarnjakom, bivšim ministrom unutarnjih poslova i predstojnikom UNS-a, Markicom Rebićem, bivšim šefom SIS-a i savjetnikom za nacionalnu sigurnost, Pavlom Miljavićem, bivšim ministrom obrane, Ljubom Ćesićem Rojsom, bivšim zapovjednikom vojne inženjerije, Zlatkom Canjugom, nekadašnjim šefom zagrebačkog HDZ-a, Miroslavom Šeparovićem, bivšim ravnateljem HIS-a, i na koncu, s Ivićem Pašalićem, savjetnikom predsjednika Tuđmana za unutarnju politiku.

S druge pak strane, delegaciji HDZ-a predvođenoj Vladimirom Šeksom i tadašnjim članom predsjedništva HDZ-a Ivom Sanaderom predano je ukupno 170 zapisnika sa sjednica stranačkog predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora, te šezdesetak transkripata Tuđmanovih sastanaka s Dragom Krpinom, Markicom Rebićem, Miroslavom Šeparovićem, Zlatkom Canjugom, Gojkom Šuškom te Ivićem Pašalićem. Unatoč najavama Račanove vlade da će početkom 2001. nadopuniti odluku o selidbi Tuđmanovih materijala u Hrvatski državni arhiv i ozakoniti zahtjev za povratom ”privatnih transkripata” koji su završili u rukama HDZ-a i Tuđmanove obitelji, to se nije dogodilo. Štoviše, slučaj gotovo da se i nije spominjao sve donedavno, kada je bivši predsjednik Stjepan Mesić demantirao izjave iz HDZ-a prema kojima je na početku prvog mandata preuzeo svu dokumentaciju Franje Tuđmana.

POZNAVATELJI TADAŠNJIH političkih prilika uvjereni su, međutim, kako bi ovi dokumenti - sudeći prema osobama s kojima je Franjo Tuđman vodio ”privatne” dijaloge - mogli sadržavati po javnost znatno zanimljiviji materijal nego što ga prikazuje vladajuća stranka. Gledajući iz današnje perspektive, privatizirani transkripti vjerojatno bi bili dosta korisni i kao materijalni uvid u metode s kojima je HDZ vladao državom od polovice 90-ih pa sve do Tuđmanove smrti, smatraju naši sugovornici.

Vezane vijesti

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Ovih dana televizija tzv. Republike Srpske svakodnevno emitira dokumentarce i emisije u kojima se slave „velike pobjede“ srpske vojske u Bosanskoj… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 10.05.11. 04:37

Za to otudivanje dokumentacije koja je "slučajno" pala u ruke Tuđman Miroslavu i šeks vladimiru krivi su Mesic i najviše Racan. Usput su krivi i jedno 3,5 miliona Hrvata sto uopće postoje u Hrvatskoj jer bandi bi milion Hrvata skoro bilo previše da se mogu konačno malkice rastegnuti jebem li im sve po spisku.


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 10.05.11. 05:46

Da, krivi su Mesic i Racan jer su pobjedili na izborima, kao i prije toga iznenadna smrt Tudjmanova, sto je HDZ bagri pomrsilo konce...


registracija
2/1/11

prohujalo, 10.05.11. 07:09

Sve vlasti svijeta kriju neke stvari, ali sta nasi kriju mislim da su jaci od svih politicara svijeta.
Kad zagusti-pusti patku narodu-narod je uvijek kriv
Istina osobno sam protiv ubistva-ali u ovakvim situacijama-tocno treba biti i primitivan. Mislim da bi za sevap Boga bilo dosta nasih budaletina trebalo pobiti, ali prije toga ih svezane provozati cijelom zemljom da ih sav narod vidi- da pogledaju istom tom narodu u oci
Vjerujem da to njima nebi bilo tesko, jer po njima nista nisu slagali sve sto su radili radili su za dobrobit gradana....?????


registracija
1/1/70

, 10.05.11. 07:12

ADZe zločince treba uništiti svim dozvoljenim....zarad budućnosti naše djece i unuka.


registracija
1/12/10

kibidabi, 10.05.11. 07:14

Gledali ste sinoć "puls hrvatske"Branimira Bilića,sve je jasno tko je zločinac.Većih zločinaca od HDZea nije bilo u povijesti Rvatstva.Oni su daleko veće ZLO i od samih četnika.


registracija
1/1/70

, 10.05.11. 07:27

Ova dva zločinca sa slike u prdekanu za vazda.


registracija
1/12/10

tavan, 10.05.11. 07:39

Ne zaboravti nikad da ADZe zločinci nebi mogli ovoliko opustošiti zemlju da je SDPe i ostatak oporbe radili svoj posao i dan danas.Zašto SDPe 2000 godine kad je imao dvotrećinsku većinu u saboru nije pohapsil SVE ADZe zločince? Nije zato što je pao dogovor,kraditi vi,a i mi ćemo. Tad su mogli raditi šta su htjeli...mogli su mijenjati ustav...poništiti zločinačku pretvorbu....smijeniti mnoge suce....uvesti red u drzavi...nisu htjeli ....šta reći o Liniću,Bandiću...?isti zločinci kao i ADZenjare.Fuj!!!


registracija
1/1/70

, 10.05.11. 08:27

Dokle ćemo više trpiti laži,obmane...HDZe kriminalaca? em što opljačkaše...zadužiše...rasprodaše...izmisliše 300.000 lažnih branitelja..izručiše SVE HR generale hagu...ustoličiše kriminal...štite zločince...još nam takvi pametuju..?Je...im pas .......


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 10.05.11. 08:28

tavan,

nisu mogli pohapsiti HDZ-ovce i suditi im, jer su Europa i svijet zaprijetili SDP-u da ne rade revansizam, jer su im HDZ-ovci kuknjavom rekli da je to vrlo moguce.

Ta poruka svijeta nas je kostala svega ovoga, jer se svijet sada pravi da nema nista s tim, a HDZ-ovci su tu poruku shvatili zdravo za gotovo i sve popljackali, jer znaju da drugi put nece imati sanse...


registracija
1/1/70

, 10.05.11. 08:46

Hr je raj za zločince...sve je počelo s sranjom tuđmanom...nastavio Sanader...potpomogao Račan...produžila Jaca nacionale.Užas !!!


registracija
1/1/70

, 10.05.11. 08:46

Hr je raj za zločince...sve je počelo s sranjom tuđmanom...nastavio Sanader...potpomogao Račan...produžila Jaca nacionale.Užas !!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.05.11. 09:18

Mesić je Pukija toliko zadužio da će Nacional, a barem sljedećih 100 godina dokazivati, da je Haag presudu Tuđmanu i trojci temeljio na transkriptima koje je Kostovićeva komisija raspodijelila. Na temelju istih bude i Tuđman sa šestorkom osuđen.
Jednostavan recept. Ajmo sad mutiti. Svi su krivi, ali Mesić nikada. On nije kriv za 666 transkripata koje je mimo zakonom propisane procedure preko Williama Tomljanovicha (haškog eksperta) dostavio haškom tužitelju. Nije ni kriv što je Račanova vlada propisala još 2001. god. da sav materijal dostavi u državni arhiv, a on je odbijao postupiti po vladinoj odluci sve do 2006. Nije kriv niti što je haške istražitelje smjestio u hotel u Samoboru i dopustio im uz čuvanje specijalaca da pregledavaju materijale, baš kao što svaki drugi predsjednik čereči svog prethodnika. Sjetimo se samo kako je Obama predao ostavštinu svog prethodnika Busha!
Gdje je u cijeloj toj priči uzrečica "nek institucije rade svoj posao"? Zašto zakoni moraju vrijediti za sve osim za Mesića?

Ovi prostori nisu vidjeli većeg gada od Mesića! Prvo je obećavao milijarde vratiti u Hrvatsku. Nije uspio milijarde, ali je milijune. Pa je kupio stanove. Naravno sebi. Obećavao je otići sa Pantovčaka, uzrećicom "privremena adresa" pa osta Meske još 10 godina na brdu. Nakon izlaska informacije u javnost da je svojevoljno ponudio usluge svjedočenja u Haagu u predmetu Blaškić na strani tužitelja je sve zanijekao, da nije istina. Na pritisak javnosti, ipak priznaje. Gdje su transkripti tih razgovora, koji čak jedno vrijeme nisu ni vođeni? Obećavao je sve popljačkano i ukradeno vratiti, no vrlo brzo se i sam uključio u unosan posao trgovine naftom. Sa Dragičevićem i Inom dogovara plaćanje provizije od 0,15 USD austrijskoj firmi po barelu kupljene (provizije se plaćaju inače na prodaju a ne na kupnju) nafte od Gadafija. Otuda valjda treba razumijeti zašto je branio Gadafija, kada nitko to u svijetu nije! Gdje su transkripti razgovora u kojima se preko obitelji Osmana dogovara financiranje Mesićeve kampanje? Malo je pjevao ustaške pjesme i vagao srpsku zemlju na srpskim opancima, pa malo nije. Na kraju je zapjevao partizansku.

Za Europu nema dvojbe tko je bio Tito! Kod nas je Tuđman trebao znati za svaki ispaljeni metak dok je maršal nevin i za pokolj nekoliko stotina tisuća civila i razvojačenih vojnika. Svi pobijeni nakon rata, uz pravedno olovno suđenje.

Možeš o Meskeu do sudnjeg dana! U šta Bog dušu uvali?!?


registracija
14/11/07

laufer, 10.05.11. 10:31

Cijela ideja snimanja razgovora je potpuno šizofrena i pokazuje koliko je Tuđman patio od manije veličine.
Kad je već i snimao razgovore, onda su SVI razgovori državno vlasništvo, kakvo "osobno" ili "stranačko" vlasništvo?
Čim se to društvo toliko pjeni oko tih transkripata, jasno je da na njima ima puno "nezgodnih" i komprimitirajućih stvari.
A što tek reći o kretenima koji pljuju po Mesiću jer je (ako je) dostavio transkripte, a ne smeta im ono što transkripti pokazuju.
Krasnu poruku šalju: zločinac i izdajnik je onaj tko je ukazao na zločin, a ne onaj tko je ubijao i pljačkao.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 10.05.11. 12:46

Kakv kretenizam vlada kod pojedinih zatrovanih komentatora ovog i sličnih članaka. Ako je suradnja prihvaćena šta se tu onda ima taktizirati? Nema tu cice-mice, skidaj gaće do kraja. Pazi stoke, ovo ćemo dati, ovo ćemo, sakriti, ovo ću ja uzeti, a ovo uzmi ti. Privatna prcija od države u kojoj ima sva sreća sve manje debila koji misle kako onaj ko te guzi, guzi jer samo tako možeš živjeti. Ako pocnes misliti svojom glavom odma si protiv hrvatskih lopovskih heroja, protiv svega hrvatskog i naravno Racanov SDP -ovac


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.05.11. 14:10

Vidimo da Nacional opet ima krticu u sustavu koja im dostavlja dokumente. Oni pak podižu tiražu a proviziju plaćaju uslužniku. Svojevremeno je to bio Mesić.

Ako su tako ažurni, pa su došli do spiska Kostovićeve komisije, znači vljda se neka procedura poštovala, neka pokušaju naći i protokol kojim je Mesić dao 666 transkripata Williamu Tomljanovichu, novinarima BBC-a, MI6-ovcima, protokol o češljanju haško-samoborske skupine. Gdje je tu poštivanje zakona i procedura? Gdje je tu slavni usklik "nek institucije rade svoj posao"?

I tu postoji interes javnosti! Umjesto da je čovijek u prdekani zbog sramote i štete koju je nanio državi i narodu, mi još uvijek plaćamo iz proračune zaštitu i njegove bolesne avanture u liku i djelu "doživotnog bivšeg predsjednika". Uskoro će nam trebati cijelo elitno naselje za sve te zaslužnike. Ljudi vole poživjeti. Ako se ubaci na svog ratnog druga Manolića, koštat će nas kao i Sanaderovi marifetluci.
No, dok ovaj tek treba iskašljati za svoje, ovaj uživa i to po zakonu. Kako čovijek voli zakone koji mu jamče vilu, vozača, auto, zrakoplovne karte, hotele, ručkove, tajnicu i bla-bla šta sve već ne, a kada treba narodu objasniti tijek novca, pardon transkripata, onda je Miro najveći diler.

Klasično odvraćanje pažnje! Inače to koriste "mađioničari". Ja mislio da je on profesionalni lažov, a ono, Mesić mađioničar!! Vidi čuda!


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.05.11. 15:01

Evo kako jedan Kadijević govori o Mesiću:

http://www.youtube.com/watch?v=EQnI63bhAq4&feature=related


registracija
12/1/11

siziff, 10.05.11. 18:36

Da su oni prisvojili samo te papire, sreče do nebesah,.....

Oni su prisvojili jaš puno vrednije i ŠUŠKAVIJE
papire (sa Šuškom i bez Šuška) i to u neizmjernoj količini.
To je ono od čega i zbog čega će kronično pušiti iduča pokoljenja, nadolazečih, žalosnih dvesto godinica !


registracija
8/7/10

Maroje, 11.05.11. 09:54

Tko je iole zdrave pameti zna da Miro Tuđman ne bi išao na štetu svom ocu Franji. Zna se da je Mesić iz dna duše mrzio pokojnog predsjednika i svim silama ga nastojao ocrniti ,odnosno zemlju detuđmanizirati.Dok se ova zemlja moralno ne očisti od partizanskih zločina nema napretka.


registracija
12/12/10

Klarens, 12.05.11. 06:08

SVI
Ama ljudi , SVI
Koji se dochepashe PAPIROLOGIJE
SU SLUGE PARTIJE
To jest KPJ
Stevo i Krivousti su se razilazli SAMO u
Mishljenju koji je guzobris mekshi
Uzdanice KPJ su samo prividno bile u sukobu
Jer tu bi se poneki naivac otkrio kao takav
I onda BAJ , BAJ GOLUBE !!!


registracija
12/12/10

Klarens, 12.05.11. 06:10

A kakva je to pripizdina od drzhave
Da degeni mogu krasti
DRZHAVNE DOKUMENTE ????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika