10.05.2011. / 15:32

Autor: Nacional.hr

Krevetom do zdravlja: Položaj spavanja može pomoći kod zdravstvenih tegoba

Položaj u kojem spavamo ima svoje dobre i loše strane, uzrokuje ili pomaže kod nekih zdravstvenih tegoba, donosimo popis nekih položaja sa svojim dobrim i lošim utjecajima na zdravlje

Položaj fetusa dobar je za bolove u leđima i kralježniciPoložaj fetusa dobar je za bolove u leđima i kralježniciLjudi u prosjeku prespavaju oko jednu trećinu života i za dobro zdravlje je potrebno dovoljno sna, no nije samo količina i kvaliteta spavanja bitna za zdravlje, nego i položaj u kojem spavamo. Svaki položaj ima svoje dobre i loše strane, uzrokuje ili pomaže kod neke zdravstvene tegobe, prenosi Daily Mail.

Položaj oporavka

Kod ovog položaja se spava na boku s nogama lagano skvrčenim i rukama ispruženim ispred sebe, a zove se poza oporavka jer se tako obično namještaju ozlijeđeni ili onesviješteni, kako bi se spriječilo da se uguše sa sadržajem svog želuca. Ovaj položaj je dobar ako imate problema sa podizanjem kiseline iz želuca, koja kroz jednjaka može doći sve do usta. Negativne posljedice ove poze su bore. Ovakvo spavanje stvara pritisak na dio lica koji se proteže od kutova nosa do kutova usta, pa spavanje na boku može stvarati jače izražene bore, jer se lice pri takvom položaju "gužva" pritisnuto na jastuk.

Liječnici za ove probleme preporučuju da se gornji dio tijela još više podigne jastucima prilikom spavanja u ovoj pozi, kako bi se postigao još bolji učinak kod problema sa želučanom kiselinom, a kako bi se spriječio nastanak bora, neki preporučuju svileni jastuk.

Položaj trupla

Ovo je položaj spavanja na leđima i dobar je za one koji pate od artritisa i bolova u zglobovima, jer se ovim položajem težina tijela ravnomjerno raspoređuje po tijelu, bez opterećenja samo pojedinih dijelova tijela. No, ova poza je poznata i po tome što uzrokuje hrkanje jer se mišići vilice i jezika opuste i padnu pod utjecaj gravitacije. Zbog ovoga se grlo suzi, što dovodi do nepravilnog strujanja zraka koje stvara vibracije i hrkanje. Ovo je posebno izraženo kod pretilih jer masnoća iz prednjeg dijela vrata jače pritišće grlo. Od hrkanja je opasnija apneja kod koje se grlo potpuno zatvara pa se stvaraju pauze u kojima se ne diše i koje mogu trajati i do 10 sekundi i više. Kod ove poze se smanjuje i razina kisika u krvi što nije dobro za srčane i plućne bolesnike.

Za one kojima ovaj položaj stvara probleme liječnici preporučuju da stave tvrđi jastuk pod gornji dio leđa, zbog čega će spavanje na leđima biti neudobno pa će tijekom spavanja promijeniti položaj tijela na stranu ili na trbuh.

Položaj fetusa

Ovo je položaj ležanja na boku sa nogama skvrčenim prema prsima. Ovaj položaj je dobar za bolove u leđima i kralježnici jer spavanje u ovoj poziciji "otvara" leđa smanjujući pritisak na diskove kralježnice. No ova poza može uzrokovati bolove u vratu jer ako je vrat previsoko ili prenisko u usporedbi sa kralježnicom može doći do istezanja vratnih mišića i živaca što može uzrokovati bol u vratu i glavobolje.

Liječnici preporučuju postavljanje jastuka koji će ispuniti prazninu između ramena i vrata i tako spriječiti istezanje vrata, bolove u vratu i glavobolje. Također može pomoći i jastuk među koljenima. Bitno je da kralježnica bude poravnata sa vratom i bokovima.

U zagrljaju

Riječ je o položaju kad dve osobe leže na boku i jedna zagrli drugu dok joj je druga osoba okrenuta leđima. Ovaj položaj je dobar za stres, jer fizički dodir, čak i tijekom sna, smanjuje stres i kod muškaraca i kod žena. Nedostatak ovakvog spavanje je što se može pojaviti bol u leđima, ramenima ili vratu.

Preporuka je da si pronađete ugodan položaj prije nego vas partner zagrli, makar tako bili i malo udaljeni jedno od drugog.

Položaj za sunčanje

Radi se o položaju spavanje na trbuhu, koje je idealno riješenje problema hrkanja jer nema pritiska na grlo, no loš je ako imate problema sa škrgutanjem zubi tijekom spavanja. Kod ovog položaja donja vilica je gurnuta naprijed više nego obično, što kod osoba koje škrguću zubima stvara dodatan pritisak na donje zube. A premalo ili previše jastuka može vrat i kralježnicu staviti u nejednak položaj što može dovesti do pritisaka na živce i bolove i tupost u rukama i prstima, pogotovo kod starijih osoba.

Liječnici za ovo preporučuju madrace od pjene koji će se prilagoditi položaju tijela, a neće biti kruti kao normalni madraci sa federima. Može pomoći i stavljanje jastuka pod tijelo po dužini od trbuha do ramena.

Vezane vijesti

ATP Kitzbühel: Ljubičić odustao zbog bolova u leđima, Veić nastavlja prekinuti...

ATP Kitzbühel: Ljubičić odustao zbog bolova u leđima, Veić nastavlja prekinuti meč

Hrvatski tenisač Ivan Ljubičić ima od ranije problema s bolovima u leđima koji se povremeno pojavljuju, a baš je zbog toga morao odustati od nastupa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika