Objavljeno u Nacionalu br. 419, 2003-11-25

Autor: Melisa Skender

HSU ? NAJVEĆE IZNENAĐENJE IZBORA

Nećemo ulaziti u koalicije, a nitko nas nije ni pozvao

Prvi put u Hrvatskom saboru sjedit će tri zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika: Nacional donosi njihove profile, a predsjednik HSU-a Vladimir Jordan iznosi program te najavljuje kako ovog trenutka neće koalirati sa strankama koje su dosad ignorirale potrebe umirovljenika

Predsjednik stranke tvrdi kako o čvrstoj koaliciji s bilo kojom od stranaka u Saboru ne razmišljaju, a konačan stav o koaliranju zauzet će nakon Središnjeg odbora koji će sazvati vrlo skoro.Predsjednik stranke tvrdi kako o čvrstoj koaliciji s bilo kojom od stranaka u Saboru ne razmišljaju, a konačan stav o koaliranju zauzet će nakon Središnjeg odbora koji će sazvati vrlo skoro.Prvi put u Hrvatskom saboru sjedit će i tri zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika, osnovane 1996. godine. Prema riječima predsjednika Vladimira Jordana, iznimno su zadovoljni ovakvim izbornim rezultatom jer su umirovljenici konačno dobili svoje glasnogovornike. Pitanje koje se HSU nakon izbora najčešće postavlja jest s kime će ući u koaliciju. Međutim, predsjednik stranke tvrdi kako o čvrstoj koaliciji s bilo kojom od stranaka u Saboru ne razmišljaju, a konačan stav o koaliranju zauzet će nakon Središnjeg odbora koji će sazvati vrlo skoro.

“Ni jedna od političkih stranaka nije nam još niti čestitala, a kamoli da bi nas zvali i predlagali koaliranje. Čestitali su nam tek umirovljenici iz Slovenije okupljeni u stranci DESUS, koji već godinama sjede u slovenskom parlamentu. Imaju samo savjetodavnu funkciju, ali Slovenija, za razliku od Hrvatske, nije izbrisali čitavu jednu generaciju iz javnog i političkog života”, rekao je Jordan, objašnjavajući kako će HSU najvjerojatnije ostati pri odluci da ne ulazi u čvrste koalicije već da koalira s pojedinim strankama ovisno o tome na koji način u svojim programima rješavaju konkretna pitanja što će se naći na dnevnom redu budućih saborskih sjednica.

“Pri tom će nam važan biti samo program, a ne to tko je politički orijentiran lijevo, a tko desno. Koalicija koju smo podržali na prošlim izborima, uostalom kao i ostale političke stranke u Hrvatskoj, ignorirale su umirovljenike i sve naše prijedloge, tako da bi se ovo moglo smatrati zasluženom kaznom za takav ignorantski odnos. Uzmimo za primjer samo Zakon o sigurnosti u prometu gdje smo predlagali da dobna granica umjesto 65, bude 75 godina starosti. To stoji već godinu i pol dana i bit će jedno od prvih pitanja koje ćemo u Saboru postaviti”, kaže Jordan, ali upozorava kako je za stranku najvažniji gospodarski program kojemu je cilj ostvarenje stope rasta bruto proizvoda oko 8 posto, a time i smanjivanje stope nezaposlenosti.

“Ova generacija smatra kako jednom treba reći dosta. U pitanju je hrvatski integritet – sve se prodaje, a mi ćemo biti konobari u ovom društvu. Proteklih 12 godina radilo se na tome da se poduzeća prodaju, a radnici otpuste i to se sad pokušava legalizirati i politički amnestirati. HSU neće na to pristati. Ako je HDZ-ov slogan ‘Pokrenimo Hrvatsku’, naš bi mogao biti ‘Sagradimo Hrvatsku’. Samo uz dobar gospodarski program možemo kvalitetno reformirati ostale sektore poput školstva ili zdravstva. To je nemoguće učiniti bez novca. Zato nam je potreban program privatizacije koji bi bio u interesu razvoja Hrvatske. Mi ga sami sigurno ne možemo provesti, ali možemo ga inicirati i pronaći s kime ga je moguće realizirati”, stav je predsjednika HSU Vladimira Jordana. Napominje i kako umirovljenici, mada zaboravljeni, ipak imaju kvalitetnih iskustava koja mogu pomoći mladim ljudima.

”Želimo novi način poimanja politike jer previše se vlada, a premalo služi narodu. Želimo da nam se djeca mogu zaposliti jer onda ćemo i mi stari moći očekivati da dobijemo zasluženu mirovinu”, kaže Jordan.
Vladimir Jordan rođen je 1940. u Zagrebu i magistrirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao gospodarski stručnjak i od 1970. do 1990. bio je jedan od vodećih za pitanja ekonomskih odnosa s inozemstvom. Josip Sudac, zastupnik HSU koji je osvojio mandat u III. izbornoj jedinici, je rođen u Varaždinu 1936. Po struci je pravnik, a doktorirao je ekonomske znanosti. Prije odlaska u mirovinu vodio je sektor trgovine u Privrednoj komori Hrvatske.

Mandat u IV. izbornoj jedinici osvojio je Dragutin Pukleš, diplomirani ekonomist rođen 1936. u Donjem Miholjcu. Prije mirovine radio je kao rukovoditelj financijske službe u ondašnjem SDK, danas FINI. Silvano Hrelja osvojio je mandat u VIII. izbornoj jedinici. Rođen je 1958. u Hreljini i trenutno je zaposlen u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske kao povjerenik za Istarsku županiju.

Vezane vijesti

Radnici su izgubili 17 milijardi kuna zbog neplaćenih doprinosa

Radnici su izgubili 17 milijardi kuna zbog neplaćenih doprinosa

Uplaćivanje poreza i doprinosa u državni proračun problem je s kojim će se aktualna vlada morati ozbiljno pozabaviti. Tako smatra i ministar rada i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika