11.05.2011. / 17:19

Autor: Nacional.hr

Sedam izložaka ukradeno je iz kineskog Zabranjenog grada u Pekingu

Predmeti su posuđeni muzeju, pripadali su privatnoj kolekciji iz Hong Konga, nisu bili osigurani, a ovo je prva krađa u muzeju nakon 20 godina

Muzej palače u Zabranjenom gradu (Wikipedia)Muzej palače u Zabranjenom gradu (Wikipedia)Sedam izložaka ukradeno je iz kineskog Muzeja palače unutar bivše kraljevske palače u centru Pekinga, izvještava BBC.

Predmeti su posuđeni muzeju, pripadali su privatnoj kolekciji iz Hong Konga, nisu bili osigurani, a ovo je prva krađa u muzeju nakon 20 godina. Izlošci datiraju s početka prošlog stoljeća, među njima je ženska torbica i kutije za kozmetiku, vrijedni su milijune dolara i neki su ukrašeni dragim kamenjem.

Započela je istraga koja će poboljšati sigurnost u muzeju, provjerava se da li je još što ukradeno. Policija traži 27-godišnjeg muškarca za kojeg se sumnja da je počinio krađu. Mediji izvještavaju da je provalnik, ili provalnici, ušao u muzej probušivši rupu u zidu. "Sigurno, možemo okriviti samo naš rad, koji nije bio dovoljan kada se nešto ovakvo dogodi", rekao je dužnosnik muzeja.

Zabranjeni grad bio je dom kraljeva tijekom Ming i Qing dinastija, u sklopu se nalaze dvorišta, palače i vrtovi. Zabranjeni grad postao je muzej 1921. godine, deset godina nakon pada vladara Puyia.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika