17.05.2011. / 17:37

Autor: Hina

Više nije nepobjediv: Berlusconi stradao na lokalnim izborima

Poraz na lokalnim izborima narušio je talijanskom premijeru Siviju Berlusconiju imidž nepobjediva političara i možda je znak početka političke nestabilnosti u toj zemlji, piše u utorak Reuters.

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiPoraz na lokalnim izborima narušio je talijanskom premijeru Siviju Berlusconiju imidž nepobjediva političara i možda je znak početka političke nestabilnosti u toj zemlji, piše u utorak Reuters.

Berlusconi je u utorak nakon glasovanja bio sasvim netipično tih, ali pomoćnici kažu kako je "iznenađen i tužan" zbog rezultata koji prvi put u 14 godina odvode njegov blok desnoga centra u drugi krug glasovanja u njegovu uporištu Milanu.

Berlusconi koji je trenutačno zauzet seksualnim skandalom, a čekaju ga i tri suđenja za korupciju, u kampanji se veoma trudio lokalne izbore pretvoriti u glasovanje o sebi i svojoj državnoj politici, ali mu se ta strategija obila o glavu.

I Berlusconijeva stranka PDL i saveznici iz Sjeverne lige loše su prošli u nedjelju i ponedjeljak u prvome krugu glasovanja u 1210 gradova i 11 pokrajina. Ti izbori, piše Reuters, smatraju se testom za premijera u sredini trećega mandata.

Analitičari kažu da iako se u drugome krugu za dva tjedna desni centar može oporaviti, već je i dosadašnje glasovanje potkopalo Berlusconijev ugled kao dominantne političke snage u Italiji, i to prvi put otkako je 1994. došao na vlast.

Oni predviđaju političku nestabilnost zbog toga što je poraz naudio savezu s protuimigrantskom Sjevernom ligom, a o tom savezu ovisi vlada.

Vezane vijesti

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Berlusconi predlaže predsjednički sustav za Italiju

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u petak predložio da Italija usvoji predsjednički sustav vlasti, nalik na francuski, i nije isključio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika