18.05.2011. / 15:24

Autor: Nacional.hr

4 opasne činjenice o pranju ruku antibakterijskim sapunima

Triclosan, sastojak većine antibakterijskih sapuna, osim bakterija, ubija i ljudske stanice,a osim loših, ubija i dobre bakterije

IlustracijaIlustracijaSve je više upozorenja koji preporučaju izbjegavanje korištenja antibakterijskih sapuna i ostalih antibakterijskih proizvoda, jer doprinose razvoju bakterija otpornih na antibiotike. No, to nije jedina loša posljedica korištenja antibakterijskih sapuna. Postoje četiri opasne činjenice vezane za pranje ruku antibakterijskim sapunima, prenosi Aol News.

Antibakterijski sapun ne štiti bolje od zaraze od običnog sapuna

Pranje ruku je prva linija obrane od zaraznih bolesti, no za to je dovoljan običan, ne antibakterijski sapun. Nekoliko studija, poput one iz 2007.objavljene u časopisu Clinical Infectious Diseases, je otkrilo da antibakterijski sapuni ne doprinose zaštiti od zaraza više od običnih sapuna.

Ispravna tehnika pranja ruku

Dobro je znati temeljito i na pravi način oprati ruke. Ruke je potrebno prati toplom vodom i oko 20 sekundi sapunati sve do zglobova. Nasapunati treba cijelu površinu ruku, uključujući područje između prstiju, sa gornje strane ruku i oko noktiju. Nakon pranja ruke treba dobro isprati i osušiti.

Ruke je potrebno prati prije pripremanja hrane, pogotovo ako rukujete sa mesom i prije jela, zatim prije i nakon diranja otvorenih rana ili diranja bolesnih ili ozlijeđenih osoba, prije stavljanja kontaktnih leća, odlaska na wc, diranja smeća i životinja i brisanja nosa.

Nuspojave pretjerane upotrebe antibakterijskih sapuna

Jedna od loših nuspojava je što pretjerana upotreba antibakterijskih proizvoda pridonosi razvoju novih, otpornijih bakterija.

Triclosan, sastojak većine antibakterijskih sapuna, osim bakterija, ubija i ljudske stanice,a osim loših, ubija i dobre bakterije.

Djeca odrasla u okolišu u kojem nema nikakvih bakterija neće razviti jak imunosni sustav i bit će bojažljivija kad odrastu.

Antibakterijski sapun je loša kombinacija sa kloriranom vodom

Kad se triclosan pomiješa sa kloriranom vodom dobije se kloroform koji je prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA) klasificiran kao kancerogen i opasan za ljudsko zdravlje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika