19.05.2011. / 14:17

Autor: Hina

Josipović: Vode su naše blago i njihova zaštita mora biti ekološki i politički prioritet

Vode su naše blago, narodno i opće dobro, stoga je nužno da nam zaštita voda bude ekološki i politički prioritet, kazao je danas u Opatiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović u prigodi otvorenja pete hrvatske konferencije o vodama.

Ivo JosipovićIvo JosipovićVode su naše blago, narodno i opće dobro, stoga je nužno da nam zaštita voda bude ekološki i politički prioritet, kazao je danas u Opatiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović u prigodi otvorenja pete hrvatske konferencije o vodama.

S tim u vezi, nastavio je Josipović, svima nama u Hrvatskoj trebalo bi biti jasno da je naš vitalni nacionalni interes očuvanje suvereniteta nad vodnim resursima. Izvorišta vode i vlasništvo nad vodno-komunalnom infrastrukturom ne smiju biti na prodaju i moraju ostati u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave jer je to jedini način da budućim naraštajima ostavimo ono što smo mi naslijedili, a svojoj zemlji omogućimo siguran razvoj, naglasio je.

Predsjednik Ivo Josipović kazao je to u početku 5. hrvatske konferencije o vodama na kojoj će do 21. svibnja sudjelovati oko 300 domaćih i inozemnih znanstvenika i stručnjaka.

Na konferenciji pod nazivom "Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena" raspravljat će se o stanju voda u vezi s novim uvjetima izazvanim klimatskim promjenama, a najavljeni su i prijedlozi rješenja o vodoopskrbi, zaštiti od poplava, natapanju te postizanju ekološkog stanja voda po europskim normama.

Josipović je kazao da voda jest strateški resurs 21. stoljeća, da slana voda tvori 70 a slatka voda samo tri posto zemljine površine te da je vjerojatno i to razlog što neki govore da će "sutra litra vode biti skuplja od litre nafte".

Gotovo četvrtina svjetskog stanovništva ne raspolaže s dovoljno pitke vode, a u Ujedinjenim narodima smatraju da će sljedećih 50 godina nekoliko milijarda ljudi biti suočeno s nedostatkom pitke vode. Stoga nije teško pretpostaviti da će se ubrzano smanjenje svjetskih zaliha pitke vode postaviti kao glavno ekološko, gospodarsko, ali i sigurnosno pitanje 21. stoljeća, rekao je Josipović, dodavši kako "mnogi smatraju da će se uskoro umjesto za naftu ratovi voditi za vodu".

Hrvatska je jedna od vodom najbogatijih zemalja u Europi i po ukupnim obnovljivim izvorima vode po stanovniku treća je u Europi i peta po količinama kvalitetne pitke vode, podsjetio je predsjednik Josipović, naglasivši da nam prioritet mora biti pitka voda u svakom kućanstvu, da treba izraditi i obnoviti sustav zaštite i smanjiti štete od poplava te povećati sa sadašnjih 50 posto broj kućanstava priključenih na javnu odvodnju.

Glavni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić naveo je da Hrvatske vode i njezini projekti uživaju velik međunarodni ugled, da se na osnovi njihovih projekata povlače znatan novac iz fondova EU-a te da ta tvrtka priprema projekte vrijedne milijardu eura.

Skup je nastavljen predavanjima o vodnom gospodarstvu, zaštiti od poplava, utjecaju klimatskih promjena i drugom.

Predsjednik Josipović je iz Opatije otišao u posjet Rijeci.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 19.05.11. 14:30

Otkrio toplu vodu.


registracija
12/12/10

Klarens, 20.05.11. 04:57

Tralala moj YoYo....
Shto ti imash KONKRETNO RECHI ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika