26.05.2011. / 16:10

Autor: Martina Čizmić, Nacional.hr

Srbi priveli krivca za pokolj

Krvnik iza rešetaka: 'Mladić ćelav i oronulog izgleda'

RTS doznaje da je Mladić prilikom uhićenja bio kooperativan, da nije bio prerušen no da bi ga teško bilo tko prepoznao jer je bez kose, obrijan i oronulog izgleda

Srbijanski predsjednik Boris Tadić potvrdio je na izvanrednoj konferenciji uhićenje najtraženijeg ratnog zločinca Ratka Mladića!

Srbijanska državna televizija RTS objavila je da je Ratko Mladić već u avionu, na putu za Haag, ali informacija još nije potvrđena. Isti medij, također neslužbeno, doznaje da je Mladić prilikom uhićenja bio kooperativan, da nije bio prerušen no da bi ga teško bilo tko prepoznao jer je bez kose, obrijan i oronulog izgleda

Srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) Ratka Mladića uhitila je u Ulici Vuka Karadžića, u Lazarevu kraj Zrenjanina. Akcija je sprovedena u 5:30, a susjedi tvrde da je izvedena munjevito jer ništa nisu ni čuli ni vidjeli, javlja RTS. Nakon toga je priveden u prostorije BIA-e na Banjici. Tijekom dana obavljen je pretres kuća rođaka Ratka Mladića u Zrenjaninu.

Srbijanski specijalci uhitili su Mladića koji se skrivao pod imenom Milorad Komadić. Nakon uhićenja Komadiću je uzet uzorak DNK koji je predan na analizu.

Navodno je uhićen nakon anonimne dojave.

Boris Tadić (Reuters)Boris Tadić (Reuters)"U ime Republike Srbije obavještavam vas da je Ratko Mladić uhićen. Proces izručenja je u tijeku. U operaciji koju su izvele koordinirano Sigurnosne i obavještane agancije i Ured tužitelja za ratne zločine. Ovime smo danas zatvorili još jedno poglavlje naše povijesti. Vjerujem da svaka zemlja mora biti odgovorna za svoju povijest. Svi zločinci moraju biti privedeni pravdi i kažnjeni za svoje zločine. Ovime je još jednom je potvrđeno da Srbija u svom punom kapacitetu surađuje s Haaškim sudom", rekao je na izvanrednoj konferenciji za medije Tadić.

Detalji o Ratku Mladiću

Područje na kojem je Mladić uhićen (Preuzeto s Blic Online)Područje na kojem je Mladić uhićen (Preuzeto s Blic Online)"Smatram da smo danas zatvorili jedno teško poglavlje u povijesti Srbije. Da smo skinuli ljagu s imena Srbije i njenih građana. Vjerujem da je ova operacija pokazala da su naše sigurnosne službe učinile ovu zemlju sigurnom i da provode zakone. Naša potraga za ratnim zločincima potvrdila je naš moralni integritet u svijetu", dodao je Tadić.

Kijevo, Škabrnja i Peruča: Mladić kao 'simbol etničkog čišćenja u Hrvatskoj'

Ratko Mladić, čovjek odgovoran za pokolj tisuća nevinih

Amnesty International: Srbija mora sad pojačati napore za uhićenje Hadžića

EU: 'Uhićenje Mladića je korak naprijed za Srbiju'

Premijerka Kosor: Pozdravljamo uhićenje najvećeg krvnika čovječanstva

"Kao posljedicu rada na istrazi ratnih zločina, poboljšali smo rad sigurnosnih i obavještajnih agencija. To nam je pomoglo i da se suočimo s organiziranim kriminalom. Veoma sam ponosan zbog ove operacije i želim čestitati svima koji su sudjelovali u ovoj operaciji. Otvorene su nam mogućnosti da bolje surađujemo s našim susjedima", rekao je Tadić.

Na novinarsko pitanje o detaljima uhićenja, Tadić je rekao da će detalje dati Sigurnosne službe i ured tužitelja za ratne zločine.

Ratko Mladić (Reuters)Ratko Mladić (Reuters)Upitan o Brammertzovom izvješću o suradnji Srbije s Haaškim sudom, Tadić je odgovorio kako je Brammertzovo izvješće već poslano, a ovo dokazuje da je sva njegova kritičnost pala u vodu.

"Vlada Srbije iskreno i otvoreno surađuje s Haaškim sudom sve ove godine", dodao je Tadić.

Potvrdio je kako je Mladić uhićen na teritoriju Srbije, ali i naglasio kako njegovim uhićenjem ne završava posao za Sigurnosne službe i policiju. Oni će nastaviti istragu kako bi otkrili zašto Mladić nije uhićen prije pet godina te tko je Mladiću pomagao u skrivanju sve ove godine.

Upitan kako to da je Mladić uhićen u trenutku kad Catherine Ashton dolazi u posjet Srbiji, Tadić je odbacio takva nagađanja rekavši kako je uvijek bio u dobrim odnosima s njom te da uhićenje Mladića nema veze s njenim dolaskom.

"Kao što sam rekao da će biti uhićen Karadžić, kao što sam rekao da će biti uhićen Mladić tako vam mogu reći i da će biti uhićen Goran Hadžić, čim ga nađemo", rekao je Tadić na kraju.

Na pitanje o tome kad će Mladić biti izručen u Haag, Tadić je rekao kako nije na njemu da odluči kad će biti odlučen. O tome će odlučiti nadležne službe. Proces izručenja je pokrenut, obavijest je poslana Haaškom sudu, a sve dalje voditi će Ured tužitelja za ratne zločine.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 26.05.11. 12:28

Eee, sad može i Srbija, zajedno sa Hrvatskom, 1. srpnja 2013. u Europsku obitelj!

Živjelo pravo i pravda!


registracija
30/12/08

csiki, 26.05.11. 12:40

Cestitam i nadam se da ostali pocionici genocida ubistava proterivanja stici pravda bez razlike vere i nacionalosti


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.05.11. 13:43

slazem se csiki, sve koji su odgovorni pred sud


registracija
26/9/09

Sulc, 26.05.11. 13:55

Svaka čast za predsednika Tadića! Ipak je pokazao da je ozbiljan u svojim izjavama i nadam se da će uskoro biti uhapšen i Goran Hadžić. Inače ne iznenađuje me da je Mladić pronađen u jednom vojvođanskom selu jer po Vojvodini ima puno opustelih sela gde većinom žive stariji ljudi. To se uklapa u moju procenu gde bi se on mogao kriti tj. sumnao sam na stanove po velikim gradovima (Beogradu/Novom Beogradu, Novom Sadu, Subotici...) ali i sela, videndice i salaše po Vojvodini. S obzirom da se krio u malom mestu gde svako svakog zna biće zanimljivo videti ko će biti optužen za pomaganje s obzirom da je verovatno veći broj lica godinama znao za to ko je njihov novopečeni meštanin.


registracija
30/12/08

csiki, 26.05.11. 14:42

Nadam se da ce jednog dana uhapsiti "velikog drzavnika" magacionera iz Belja Gorana Hadzica


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 26.05.11. 14:55

stigla cica na kolica
dolijao ubojica
skrio se heroj rijetki
pod suknju svojoj tetki...


registracija
28/4/10

Zvonko, 26.05.11. 15:02

Novi igrokaz!

Jučer apostoli EU-a navješćuju početak srpskih pregovora bez uhićenja a danas prerušeni Ratko Mladić biva uhićen.

Ako mi doživimo pravomoćnu sudsku presudu đeneralu Mladiću ja ću promjeniti ime i prezime u Josip Broz! Izlazna strategija Haaga je blizu, pa će slijedom toga pravni eksperti dovući Mladića u Beograd, a to će značiti novi igrokaz!

Ako prije ne bude otišao u "večna lovišta" do Zagora i Ćike!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.05.11. 15:07

dobro je da su ga uhvatili živog, jer će se sada braniti kao curica. nisam znao, nisam to želio, nisam ja kriv, svi ti krvnici na kraju se pokažu kao egoistične kukavice.
Važno je samo da ne umre prije suda, neka se na sudu pokaže koji je on jad i bijeda kao čovijek.


registracija
31/1/10

STTony, 26.05.11. 16:21

A zašto je na karti Srbije još Kosovo kad je Hrvatska priznala njegovu nezavisnost, a Nacional očito još nije?


registracija
4/5/11

devilavocado69, 26.05.11. 17:05

Jasno je zasto je sada uhicen Mladic.Zapadu je bilo potrebno da odvuce paznju milijarde Muslimana sa Iraka,Libije i kaubojskog ubojstva Ladena!


registracija
9/1/08

caballero, 26.05.11. 17:14

Sad su ostali jos Sipci pa da se zavrsi prica !


registracija
20/8/10

McCoy, 26.05.11. 20:04

Njegovo hapšenje je bilo samo pitanje trenutka a što se vreme za početak pregovora s Eu približavalo to je taj trenutak bio izvesniji.
Mladić će odgovaratio za ono što je učinio ili nije učinio - da spreči sve što se dogodilo. Medjutim sumnjam da će narod u Srbiji posle ovog lakše živeti, kako najavljuju EU zvaničnici. Svakog čuda za tri dana...


registracija
7/1/11

djani, 26.05.11. 21:37

Mladić uhićen,a ostali krvnici kao on i gori od njega??
što ljudi misle da nema u srbiji gorih krvnika od njega,varate se varate.
kako je moguće da te čobane nitko ne hapsi,to mora da je nekakav sporazum prešutan i od Hrvatske sa srbijom,jer ako velike glave padaju ,a male šetaju mirno srbijom to nije niš doli dogovor


registracija
7/1/11

djani, 26.05.11. 21:44

što se dosad čekalo,da ostari kao artuković,srpska posla


registracija
20/3/11

Riba, 27.05.11. 05:21

Istražni sudac Odsjeka beogradskog Višeg suda za ratne zločine Milan Diplarić prekinuo je saslušanje Ratka Mladića zbog njegova teškog psihofizičkog stanja
----------------------------------------
Srpska posla. Znali su oni gdje je, nego ga sada salju u Haag, sedam dana prije negi ce umrijeti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika