Objavljeno u Nacionalu br. 433, 2004-03-02

Autor: Berislav Jelinić

USPJEH HRVATSKIH MIROVNJAKA U KABULU

HV u Afganistanu kreće u rizičnije misije

Odlaskom trećeg mirovnog kontingenta hrvatskih oružanih snaga u mirovnu misiju u Afganistan, njihova se uloga promijenila: dobrim rezultatima zaslužili su sudjelovanje u novim, rizičnijim, misijama na pratnji vojnih i humanitarnih konvoja, izvan mirnog Kabula

U idućih šest mjeseci hrvatski vojni policajci morat će po prvi put, osim redovitih policijskih patrolnih zadaća, osiguravati vojne i humanitarne konvoje iz Kabula prema sjeveru i jugu Afganistana što se smatra trenutačno najodgovornijom i najrizičU idućih šest mjeseci hrvatski vojni policajci morat će po prvi put, osim redovitih policijskih patrolnih zadaća, osiguravati vojne i humanitarne konvoje iz Kabula prema sjeveru i jugu Afganistana što se smatra trenutačno najodgovornijom i najrizičOdlazak trećeg vojnog kontingenta hrvatskih oružanih snaga u međunarodnu mirovnu misiju ISAF u Afganistanu krajem prošlog tjedna dramatično je promijenio ulogu dosadašnjeg sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnim misijama, kako na vojnom tako i na političkom planu.
U idućih šest mjeseci hrvatski vojni policajci morat će po prvi put, osim redovitih policijskih patrolnih zadaća, osiguravati vojne i humanitarne konvoje iz Kabula prema sjeveru i jugu Afganistana što se smatra trenutačno najodgovornijom i najrizičnijom afganistanskom misijom.

Rezultat je to procjene najviših vojnih zapovjednika NATO saveza o osposobljenosti i obučenosti hrvatskih vojnika što je ujedno i priznanje za sve dosad učinjeno s hrvatske strane. Najbolji dokaz tomu su i odličja koja je NATO savez dodijelio pripadnicima drugog voda vojne policije koji su se ovih dana vratili iz Afganistana te ulazak dva časnika Hrvatske vojske u glavno zapovjedništvo misije ISAF u Kabulu.

U razgovoru s hrvatskim vojnicima koji su krajem tjedna otišli u Afganistan Nacionalov je novinar stekao dojam da su vrlo zadovoljni svim što im je država pružila pri odlasku, kako opremom tako i financijskim osiguranjem. U posljednjih godinu dana vojnici su sami testirali novu opremu hrvatskih proizvođača. Maskirna pustinjska odora u sebi sadrži dezinfekcijsko sredstvo koje se prilikom ranjavanja rasprši po rani, a novi borbeni ranac prosječno težak 30 kilograma znatno je omekšan i prilagođen anatomiji i kretanju tijela.

Polica osiguranja jednog hrvatskog vojnika u slučaju pogibije dostiže približno milijun kuna, dnevnice su 80 dolara od kojih 70 završava na njihovim računima u Hrvatskoj, a 10 dobivaju u Afganistanu. Premda nevoljko govore o tome iz razumljivih razloga, financijske brojke su im bitne zbog obitelji, jer hrvatski angažman u Afganistanu postaje sve obimniji, a time i opasnosti po život vojnika sve veće. Naime, osim povećanja rizika sadašnje misije hrvatski državni vrh prošlog je tjedna udovoljio molbi NATO saveza da hrvatsku vojnu misiju proširi i na druge afganistanske gradove u kojima još uvijek nije uspostavljen pravni poredak, odnosno gdje vladaju kaos i bezakonje za razliku od relativno mirnog stanja u glavnom gradu Kabulu.

Slanje hrvatskih vojnika u druge dijelove Afganistana uslijedit će polovinom ove godine i vezano je uz proširenje NATO misije u Afganistanu koju savez smatra prioritetom barem u idućih godinu dana. To je potvrdio i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul posjetom sjedištu NATO saveza prošlog tjedna. Žužul je pozitivno odgovorio na američku inicijativu koju je prigodom posljednjeg posjeta Hrvatskoj predložio američki ministar obrane Donald Rumsfeld o mogućem sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO timovima za obnovu Afganistana.

Hrvatski je ministar vanjskih poslova u NATO savezu objavio da će Hrvatska ući u konkretne pregovore o participaciji u tzv. provincijalnim timovima za rekonstrukciju, odnosno kombiniranim vojno-civilnim ekipama kakve počinju djelovati u Afganistanu, a za neko vrijeme vjerojatno i u Iraku, i koje osim vojnika okupljaju stručnjake raznih profila: inženjerce, građevinske radnike, pregovarače i policajce. Nacional doznaje kako bi do kraja ove godine za Afganistan ukupno bilo spremno 200 vojnika, a tome u prilog idu i konkretne brojke. Hrvatska već ima dvije motorizirane satnije gardijskih brigada spremnih za odlazak u mirovne operacije bilo gdje u svijetu, a u tijeku su završne pripreme za obuku postrojbi iz preostalih brigada. Uzme li se u obzir i stotinjak stalno spremnih vojnika bojne za specijalno djelovanje, Hrvatska bi za godinu dana mogla u potpunosti zaokružiti broj vojnika za mirovne operacije predviđen Godišnjim akcijskim planom za članstvo u NATO savezu. Oružane snage Republike Hrvatske za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih naroda ili Partnerstva za mir pripremaju sljedeće postrojbe: dvije pješačke satnije, vod vojne policije, jedan vod atomsko-biološko-kemijske obrane, jedan inženjerijski vod za razminiranje, dva medicinska tima i jedan helikopter s posadom. Osnovna obuka za mirovne i međunarodne vojne operacije provodi se u matičnim postrojbama. Ona obuhvaća znanja i procedure radi postizanja dovoljne razine interoperabilnosti s pripadnicima oružanih snaga drugih država (procedure u radiokomunikacijama, UTM koordinatni sustav i satelitska navigacija, procedure rada stožera itd).

Najnovijim odlukama hrvatski državni vrh proizveo je nekoliko strateški važnih rezultata. Pojačanim sudjelovanjem u Afganistanu i preuzimanjem važnijih uloga u misiji Hrvatska je pokazala punu suradnju, partnerstvo i konkretni doprinos NATO naporima u stabilizaciji Afganistana. Takav iskorak znatno pridonosi približavanju ulasku u punopravno članstvo s obzirom na to da je Afganistan prvi na listi NATO prioriteta. To pokazuju i najnovije vijesti o pojačanim aktivnostima američkih i pakistanskih snaga u hvatanju glavnog terorističkog vođe Osame Bin Ladena. Uništenjem čelništva Al Qaede stvorile bi se sigurnosne pretpostavke za ulazak NATO vojnika i u druge dijelove afganistanskog teritorija.

Proširenjem misije i povećanim sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Afganistanu Hrvatska stvara pozitivno ozračje i prostor vlastitim poduzećima i privrednicima da svojim potencijalima i u suradnji sa stranim partnerima među prvima pokrenu unosne poslove na području Afganistana u sklopu tzv. provincijskih rekonstrukcijskih timova. Reference u Afganistanu mogle bi jednog dana biti presudne za dobivanje sličnih poslova i u Iraku. Osim toga, većim angažmanom u Afganistanu otklonjen je američki pritisak da Hrvatska pošalje svoje vojnike u Irak, barem u idućih godinu dana.

NATO je početkom ove godine donio odluku o ustrojavanju timova za rekonstrukciju, obnovu i izgradnju afganistanskih pokrajina, a hrvatski će vojnici među prvima biti uključeni u proširenje dosadašnje misije ISAF-a. U Afganistanu trenutačno djeluje 11 ovakvih timova, pet američkih i šest drugih članica NATO saveza. Vrlo je vjerojatno da bi hrvatski vojnici, s obzirom na dosadašnju suradnju s Nijemcima i želju njemačkog zapovjedništva na daljnju suradnju, mogli biti razmješteni u sklopu rekonstrukcijskih timova na područje istočno od Kabula, u grad Kunduz gdje se trenutačno nalazi 170 njemačkih vojnika.

Njemačka je vrlo predana svojoj misiji u Afganistanu pa je na nedavno održanom sastanku članica NATO saveza u Munchenu predložila stvaranje zajedničke njemačko-francuske brigade koja bi brojala 5000 vojnika. Od učešća u takvoj brigadi koju predvode dvije najjače europske države Hrvatska bi mogla imati samo koristi.

Međunarodne snage ISAF podređene zapovjedništvu NATO snaga trenutačno broje 6100 vojnika i za svoju ulogu imaju mandat UN-a. U Afganistanu se nalazi i 15 tisuća američkih vojnika koji u sklopu operacije Enduring Freedom tragaju za Osamom Bin Ladenom i ostacima talibanskog režima. ISAF je pretežno sastavljen od vojnika europskih zemalja, a od 10. veljače ove godine zapovjedništvo je umjesto Njemačke preuzela Kanada.

Premda će svu potrebnu logističku pomoć za hrvatske vojnike osigurati njemački kontingent mirovnih snaga, hrvatski su se vojnici oslonili na mnogo toga što je izvorno hrvatsko. Prije svega, kako bi lakše i udobnije spavali,, sa sobom su ponijeli madrace za spavanje tvrtke Hespo d.o.o. iz Preloga, a u prehrani će koristiti suncokretovo ulje Zvijezda iz Zagreba. Boravak na terenu i u teškim uvjetima zahtijevat će adekvatnu prehranu ? za to postoje cjelodnevni suhi obroci CSO (1-5, ovisno o tome je li u paketu grah s kobasicama, goveđi gulaš, punjena paprika, svinjska musaka, svinjski odrezak ili govedina u pikantnom umaku). Njihov je ekskluzivni dobavljač Podravka, ali se u paketima nalaze i proizvodi hrvatskih tvrtki Zvečevo, Koestlin i Pliva.

Osobna oprema vojnika, osim jurišne puške FAL, hrvatske je proizvodnje. Maskirne odore tvrtke Čateks iz Čakovca, nekoliko pari čizama poduzeća Jelen iz Čakovca i Borovo iz Borova, kao i borbene kacige Šestan Busch iz Preloga postali su standard u opremanju hrvatskih vojnika.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika