29.05.2011. / 12:56

Autor: Deutsche Welle

Srbija se priprema na beogradski prosvjed Radikala: 'Policija je spremna intervenirati'

U MUP-u Srbije navode da će biti zabranjeni svi drugi najavljeni, a neprijavljeni skupovi, poput okupljanja pokreta Naši 1389, koji je, takođe, pozvao svoje simpatizere da ispred Narodne skupštine, u isto vrijeme kad i radikali, izraze protest zbog hapšenja generala Mladića

Prosvjed je održan i na Palama: ReutersProsvjed je održan i na Palama: ReutersSigurnosne mjere u Srbiji su pojačane nakon hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, ocijenio je srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. On tvrdi da će policija intervenirati ako večeras bude incidenata.

"Stanje u Srbiji je stabilno, ali mjere sigurnosti su pojačane, posebno u cilju zaštite važnih institucija poput Specijalnog suda za ratne zločine, državnih institucija i stranih predstavništava", rekao je ministar. "Dosad nismo registrovali značajnije incidente koji bi narušavali javni red", dodao je.

Upitan o rizicima skupa koji je za večeras u središtu Beograda najavila Srpska radikalna stranka, Dačić je rekao kako očekuje da će proći mirno. Ratko Mladić je, poručio je njegov advokat Miloš Šaljić novinarima, također u subotu pozvao svoje pristaše "na mir", kazavši da ne želi ni krv ni sukobe. "Mladić je svoje ljude pozvao na mir. On ne želi da se prolijeva krv. Ne želi biti razlog za incidente", rekao je Šaljić pred Specijalnim sudom gdje se njegov klijent nalazi u pritvoru.

"Zna da će biti prebačen u Haag, ne zna kada ali dotad želi mir", rekao je.

Radikali se okupljaju pred skupštinom

Protestni skup pod nazivom "Saradnja sa Haškim tribunalom predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa" zakazan je za 19.00 sati na platou ispred Doma Narodne skupštine Srbije, a iz SRS je najavljeno da će na njemu govorit ličnosti sa političke i javne scene iz zemlje i inozemstva. Funkcioner SRS-a Vjerica Radeta očekuje da će protest proteći bez incidenata.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić apelirao je na organizatore mitinga da skup protekne mirno, napominjući da će policija biti spremna da reagira ukoliko bude narušavanja javnog reda i mira. On je dodao da se preduzimaju mjere kako bi se spriječila moguća eskalacija ponašanja ekstremnih grupa koje bi protestni miting u organizaciji SRS mogle da iskoriste za nerede.

U MUP-u Srbije navode da će biti zabranjeni svi drugi najavljeni, a neprijavljeni skupovi, poput okupljanja pokreta Naši 1389, koji je, takođe, pozvao svoje simpatizere da ispred Narodne skupštine, u isto vrijeme kad i radikali, izraze protest zbog hapšenja generala Mladića.

Srbijansko pravosuđe odlučio je u petak da su ispunjeni uvjeti za Mladićevo izručenje Haškom sudu, a rok za podnošenje žalbe je tri dana i istječe u ponedjeljak. Mladićev odvjetnik je najavio žalbu. Mladića je u subotu navečer, kako prenosi agencija Beta, pregledala predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović, po struci neuropsihijatrica. Ona je, navodi Beta, kazala da je "obavila pregled haaškog optuženika Ratka Mladića" ali da o tome ne može iznositi detalje zbog profesionalne liječničke tajne.

Autor: Azer Slanjankić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 29.05.11. 14:01

Nemojte moim vas mladićev đemper prodati,ostavite mi ga hahahaaaa
koji čoban
da general,moš misliti


registracija
7/1/11

djani, 29.05.11. 14:02

a tek odvjetnik čobančić,seljačina


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika