Objavljeno u Nacionalu br. 433, 2004-03-02

Autor: Ivo Pukanić

POLITIKAL REPORT - PLAN ZA SPAS LIBERALA

Đurđa Adlešić dogovara rušenje Banca i Radoša

Kako bi zaustavio jačanje desne dalmatinske frakcije koja ga je ugrožavala na čelu HSLS-a, Ivan Čehok je sklopio primirje sa strujom Đurđe Adlešić: zajedno su pokrenuli akciju ujedinjenja liberalnih stranaka, čemu se protive predsjednici LS-a i Libre

Do pomirenja je došlo nakon što je i samog Čehoka ugrozio Stanko Zrilić, šef zadarskog HSLS-a i novi predvodnik dalmatinskog kraka HSLS-a.Do pomirenja je došlo nakon što je i samog Čehoka ugrozio Stanko Zrilić, šef zadarskog HSLS-a i novi predvodnik dalmatinskog kraka HSLS-a.U samome vrhu HSLS-a došlo je do velikoga pomirenja koje otvara prostor da se ta, a kroz nju i ostale dvije liberalne stranke LS i Libra, ipak spase od propasti. Do pomirenja je došlo između “čvrste jezgre” predsjednika Ivana Čehoka s jedne i Đurđe Adlešić s druge strane. Za smirenje sukoba koji traje već nekoliko mjeseci najzaslužniji je Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva, uz Darinka Kosora član Čehokove “tvrde jezgre HSLS-a”.

Stanko Zrilić, vođa desne frakcije HSLS-a, produžena je ruka Joška Kontića, koji pokušava stvoriti uvjete za povratak Dražena BudišeDo pomirenja je došlo nakon što je i samog Čehoka ugrozio Stanko Zrilić, šef zadarskog HSLS-a i novi predvodnik dalmatinskog kraka HSLS-a. Naime, prilikom biranja članova Malog vijeća, glavnog tijela HSLS-a, Zrilić je Čehoku srušio kandidaturu trojice njegovih glavnih ljudi: Darinka Kosora (Zagreb), Ivana Pulića (Split) i Ivice Malatestinića (gradonačelnik Crikvenice). Može se reći da su sasvim slučajno na tom izboru prošla ostala dva Čehokova kandidata Zrinka Rodnić, glavna tajnica HSLS-a, i Nikola Rak iz Šibenika. To je Čehoku bio jasan znak da će, iako tek nedavno izabran za predsjednika, biti sljedeći na udaru dalmatinske frakcije. A tko stoji iza Stanka Zrilića?

Prema mišljenju većine političkih analitičara, Zrilić je samo produžena ruka Joška Kontića, koji je izbačen iz HSLS-a. Iako formalno izvan stroja, Joško Kontić i dalje bitno utječe na razvoj događaja u HSLS-u i kadrovsku politiku te stranke. Ako Kontić preko Zrilića uspije zadržati stranačku infrastrukturu, tada su vrata povratku Dražena Budiše na čelo stranke otvorena. Iako je Budiša javno rekao da se ne vraća u politiku, teško je vjerovati da će još dugo izdržati živeći poput Robinsona u maloj vikendici u Klinča Selu pokraj Jastrebarskog. Do stranačke konvencije, koja se trebala održati početkom lipnja ali će po svemu sudeći biti pomaknuta za kraj rujna, Budiša ima dovoljno vremena da spremi svoj povratak i dobar razlog svog povratka u HSLS za javnost. No po svemu sudeći, to će teško proći jer veći dio vrha stranke misli da je upravo zbog Budišine loše politike stranka došla na tako niske grane, sa svega dva zastupnika u Saboru. U vrhu HSLS-a smatraju da sa Zrilićem igru vodi Herman Vukušić, koji bi na konvenciji zagrebačkog ogranka stranke trebao biti smijenjen i de facto izbačen iz HSLS-a.

Nakon što su sagledali cjelokupnu situaciju u stranci, Čehok i njegovi glavni igrači shvatili su da neće opstati bez uske suradnje s Đurđom Adlešić, koja se u desetak godina izvježbala u političkim igrama te je definitivno najiskusnija, najlukavija i najspremnija za sve vrste političke akcije. Među ostalim i za obračun s političkim protivnicima, kako unutarstranačkim tako i izvanstranačkim. Za to ni Čehok ni njegovi najbliži suradnici nemaju snage, no udruženi s gradonačelnicom Bjelovara mogu bez problema do kraja pročistiti stranku i uspješno krenuti na ujedinjenje svih liberalnih stranaka. A bez ujedinjenja svih tih stranka, liberali će nakon sljedećih izbora biti potpuno izgurani iz vlasti i do kraja marginalizirani. Kako provesti ujedinjenje i postoji li za to uopće političke volje u LS-u i Libri?

Da bi se dobilo dovoljno vremena da ta nova, ujedinjena liberalna stranka dobije potrebnu težinu za predstojeće izbore, treba do kraja godine doći do ujedinjena. Na taj način javnost bi percipirala jednu novu političku snagu, po jakosti odmah iza HDZ-a i SDP-a. U HSLS-u sumnjaju da će to ujedinjene moći provesti s LS-om dok je na njegovu čelu Ivo Banac, po mišljenju mnogih izvrstan teoretičar, no isto tako nikakav praktičar, čovjek koji malo toga razumije i ima vrlo malu potporu u stranci. U HSLS-u smatraju da bi sa Zlatkom Kramarićem kao predsjednikom LS-a mnogo lakše dogovorili ujedinjenje tih dviju stranaka. A da se ide u tom pravcu, svjedoče i neki razgovori vođeni između dviju zainteresiranih strana. Navodno se Kramarić i Đurđa Adlešić zadnjih dana često viđaju u Saboru.

Slična je situacija i s Librom. U vrhu stranke postoji velika želja da dođe do ujedinjena s HSLS-om. Kao i Kramarić, nedavno su kabinet Đurđe Adlešić u Saboru posjetili Alojz Tušek i Ante Barbir. Kako Nacional doznaje iz izvora bliskih vrhu Libre, oni su spremni smijeniti i Jozu Radoša s mjesta predsjednika te stranke ako pokuša spriječiti ujedinjenje. Radošov je problem netrpeljivost s Đurđom Adlešić, koja smatra da ju je prevario prilikom izbora predsjednika HSLS-a prije dvije godine.

Prema Nacionalovim informacijama, u vrhu HSLS-a postignut je dogovor da se po završetku operacije ujedinjenja liberalnih stranaka izvrši smjena i na kormilu stranke. Kako je Čehok vrlo vezan uz Varaždin i njegove probleme, mjesto predsjednika HSLS-a pripalo bi Đurđi Adlešić, kojoj bi to bila i svojevrsna nagrada za uspješno izvršenu operaciju ujedinjenja sve tri hrvatske liberalne stranke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika