31.05.2011. / 15:39

Autor: Deutsche Welle

Energetski problem u Njemačkoj: Prirodini plin umesto nuklearki

Vlada u Berlinu odlučila je zatvoriti nuklearne elektrane u Njemačkoj do 2022. godine. Ali kako onda opskrbiti potrošače, prije svega izvozno orijentirano gospodarstvo dovoljnim količinama energije?

Nuklearnu energiju zamijeniti će prirodni plin?Nuklearnu energiju zamijeniti će prirodni plin?Wolfgang Reitzle je na čelo proizvođača industrijskog plina „Linde" došao 2003. godine, nakon dugogodišnje karijere u automobilskoj industriji. Od nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu i naknadne diskusije o brzom obustavljanju nuklearne energije, šef tog svjetskog koncerna veoma je zabrinut zbog rastućih cijena energije i stoga od njemačke vlade zahtjeva jasnu eneregetsku politiku.

„Za industriju je sigurnost opskrbe od velikog značaja. U našoj kompaniji više od 50 posto troškova proizvodnje otpada na troškove energije. Postoje tri međusobno umrežena kriterija: sigurnost opskrbe, profitabilnost i zaštita životne sredine", objašnjava Reitzle.

Šef „Lindea" smatra da bi zatvaranje 17 nuklearnih elektrana u Njemačkoj, bržim tempom od predviđenog prouzrokovalo velike rupe u opskrbi. Zamjena putem novih termoelektrana značila bi i veću emisiju ugljičnog-dioksida; dobijanje energije uz pomoć vjetra u sjevernoj Njemačkoj povezano je sa velikim problemima.

Potrebne tisuće kilometara novih dalekovoda

Stephan Koler, predsjednik Upravnog odbora njemačke državne agencije za energiju „Dena", slaže se sa Reitzleom.

„Dovoljno je pogledati na kartu. Dvije trećine nuklearnih elektrana nalaze se na jugu Njemačke, jedna trećina na sjeveru u Hamburgu i Bremmenu. U sredini se nalazi lignit. Ako isključimo dvije trećine, da bismo izgradili mrežu za korištenje energije vjetra, to nam neće pomoći na jugu, ako nemamo odgovarajuću mrežu i, iznad svega, pouzdane performanse", upozorava Koler.

U „Deni" su izračunali da je Njemačkoj do 2020. potrebno dodatnih 3600 kilometara visokonaponske mreže, kako bi povećanje ponude obnovljivih izvora energije imalo smisla. Ali, i pored ogromnih troškova za izgradnju novih linija i električnih stupova, taj poduhvat prouzrokovao bi i velike probleme među stanovništvom. To je još jedan razlog zbog kojeg stručnjaci računaju na prirodni plin i biometan kao prirodno gorivo.

Sve više se širom svijeta zbog moderne tehnologije proizvodi zemni plin. Plin je sve popularniji. On se nalazi u takozvanim nekonvencionalnim depozitima, prvenstveno u depozitima škriljaca, gline i pješčenjaka. Proizvodnja je tehnički kompliciranija nego kod konvencionalnog zemnog plina, ali je kroz nove tehnologije i zbog rasta cijene energije sve profitabilnija.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika