31.05.2011. / 15:53

Autor: NCL Promo

Veličanstveno remek-djelo za veliki finale sezone

Kroz priču o junaku koji nakon smrti gleda na vlastiti život koji je za njim, Mahler u Drugoj simfoniji priča priču svojega života, a fascinantni završni stavak otvara stravičnim prizorom Sudnjega dana

Maestro svjetskoga glasa Dmitrij Kitajenko i naš br. 1 filharmonijski orkestar Zagrebačka filharmonija u petak 3.6. u Crvenoj oktavi pripremaju izvedbu jednoga od najvećih djela simfonijskog repertoara - Druge simfonije, Simfonije uskrsnuća bečkoga genija Gustava Mahlera.

Ovo velebno djelo je prva velika uspješnica kojom se veliki majstor predstavio Beču, a kasnije i New Yorku te Parizu. Tako mu se naposljetku ipak isplatilo čak šest teških godina koje je proveo bruseći i dorađujući ovo veličanstveno ostvarenje. Kroz priču o junaku koji nakon smrti gleda na vlastiti život koji je za njim, Mahler u Drugoj simfoniji priča priču svojega života, a fascinantni završni stavak otvara stravičnim prizorom Sudnjega dana. "Zemlja podrhtava, grobovi se otvaraju, mrtvi se uzdižu i marširaju u beskrajnoj procesiji...". Iz mukle tišine koja potom dolazi, sve bliže dopire nježni zvuk anđeoskoga zbora. "Osjećaj sveprisutne ljubavi ispunjava nas blaženom spoznajom i obasjava naše postojanje".

Za izražavanje poruke takve goleme snage i veličine, Mahleru nisu bile dovoljne samo snage velikoga simfonijskog orkestra! Da bi se glazbenim sredstvima uzdigao do "riječi iskupljenja", velikom orkestru dodao je i mješoviti zbor te dva ženska solistička glasa. Za veliki finale recentne sezone, Zagrebačka filharmonija pod vodstvom slavnoga maestra Dmitrija Kitajenka - jednoga od zadnjih karizmatičnih vladara dirigentskoga pulta – priprema izvedbu ovoga veličanstvenog remekdjela. U ovoj izvedbi za pamćenje pridružit će im se i članovi Akademskoga zbora Ivan Goran Kovačić te dvije solistice svjetskoga formata - slovenska sopranistica Sabina Cvilak i naša cijenjena mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić.

Ne propustite više od dvije stotine najboljih glazbenika u izvedbi jednoga od najvećih djela svjetske glazbene literature. Doživite "bezbroj glazbenih doživljaja" uz velikog Kitajenka i "jedan orkestar" - Zagrebačku filharmoniju.

Vezane vijesti

Sjajan završetak veličanstvene sezone

Sjajan završetak veličanstvene sezone

U srijedu 6.6. Zagrebačka filharmonija zaključuje 140. jubilarnu sezonu i za tuprigodu u Bijelom ciklusu "Eter" priprema veliku svečanost glazbe.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika