01.06.2011. / 13:12

Autor: Nacional.hr

HZZ predstavio novi projekt: Klubovi za traženje posla namijenjeni mladima

Klubovi za traženje posla su intenzivno trotjedno iskustvo u skupini do 10 sudionika. Mladi nezaposleni dolaze gotovo svakodnevno tijekom 3 tjedna za vrijeme kojih prolaze opsežan trening vještina traženja posla, a zatim im voditelj kluba zadaje ciljeve koje trebaju ispuniti

Ankica Paun Jarallah (Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL)Ankica Paun Jarallah (Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL)U Zagrebu je održana Konferencija o inovativnim uslugama i načinima pružanja usluga u sklopu projekta „Mladi na tržištu rada" kako bi se predstavile nove usluge, ideje i pristupi koje će Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti i primjenjivati s ciljem učinkovitije borbe protiv problema nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj.

„Visoka stopa nezaposlenosti mladih osoba u Hrvatskoj, u starosti od 15 do 24 godine je obilježje našeg tržišta rada" izjavila je Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

„Naravno, Hrvatska nije jedina država koja se suočava s problemom nezaposlenosti u ovoj dobnoj skupini. Većina zemalja suočava se sa sličnim poteškoćama. Nezaposleni mladi imaju iste ciljeve kao i nezaposleni ostalih dobnih skupina - žele naći dobar posao i zarađivati novac koji će im omogućiti bolji život. Međutim, mladi su specifična skupina. Često im nedostaje životnog iskustva, praktičnih vještina, a katkad i discipline. Navedeno ih čini ranjivijima tijekom teškog procesa traženja posla. Zaključili smo da mladi nezaposleni trebaju sustavniju podršku i vodstvo HZZ-a od ostatka nezaposlenih, a i dobro to prihvaćaju" rekla je ravnateljica.

U nizu novih usluga koje je predložio projekt „Mladi na tržištu rada" ističu se klubovi za traženje posla.

„Klubovi za traženje posla su intenzivno trotjedno iskustvo u skupini do 10 sudionika. Mladi nezaposleni dolaze gotovo svakodnevno tijekom 3 tjedna za vrijeme kojih prolaze opsežan trening vještina traženja posla, a zatim im voditelj kluba zadaje ciljeve koje trebaju ispuniti." kaže Michael Chambers, britanski konzultant koji je vodio projekt „Mladi na tržištu rada" proteklih 16 mjeseci. „Klubovi su bili uspješni u drugim zemljama, a čak i do 80% sudionika našlo je posao tijekom djelovanja Kluba za zapošljavanje i u periodu od 3 mjeseca nakon završetka."

Piloti klubova za zapošljavanje uspostavljeni su u dvije područne službe HZZ-a (Zadar i Karlovac). Izabrani savjetnici obučeni su za voditelje klubova i u svakoj područnoj službi održana su dva Kluba za zapošljavanje u ožujku i travnju 2011. koja su obuhvatila ukupno 30 nezaposlenih mladih.

„Rezultati iz dvije pilot područne službe bili su impresivni" kaže Chambers. „Trećina sudionika našla je posao tijekom 3 tjedna, a ostali nastavljaju tražiti posao koristeći vještine i motivaciju stečenu u Klubu. Neki sudionici promijenili su pristup traženju posla - počeli su tražiti i u udaljenijim područjima, razmotrili različite poslove koji bi im bili prihvatljivi, upisali tečajeve s ciljem povećanja zapošljivosti".

Osim klubova za zapošljavanje projekt „Mladi na tržištu rada" predstavio je HZZ-u sredstva i smjernice za promicanje samozapošljavanja i volontiranja te niz drugih ideja. Brojni savjetnici HZZ-a prošli su osposobljavanje za učinkovitu komunikaciju s mladima i radionice usmjerene na vještine traženja posla koje će se temeljiti na filmovima nabavljenima u sklopu projekta.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika