01.06.2011. / 15:15

Autor: Nacional.hr

Granić: Jeftina cijena energije nikome nije donijela korist

Strateško planiranje u energetici nužno je jer priprema i gradnja traju i do 15 godina, naveo je Granić

Goran GranićGoran Granić„LNG terminal velika je investicija i ne bi bilo pravedno da ga financiraju porezni obveznici. Uvozimo samo trećinu prirodnog plina, a on bi možda bio potreban srednjoj Europi", ustvrdio je Andrija Kojaković (CEOC) na panel-diskusiji „Energetika i kako do nje doći", održanoj u sklopu konferencije Business.hr-a Budućnost počinje sada.

„Osim u Hrvatskoj, svi govore o kraju ere fosilnih goriva i njezinoj tranziciji prema obnovljivim izvorima", rekao je Vjeran Piršić. Apsurdno je, kaže, da 60 posto hotela grije vodu za goste na naftu. Primjerice, Komiža kao jedan od najsunčanijih otoka stalno se susreće s problemom nestanka struje. „Obnovljivi izvori energije nisu alternativni izvori energije, nego je riječ o složenom području koje ima svoje probleme i nedostatke. Obnovljivi izvori mijenjaju se iz dana u dan", ustvrdio je Goran Granić (EIHP).

On tvrdi da energetska budućnost mora biti sagledana u širem kontekstu cijeloga gospodarstva, a problem se ne može riješiti bez zakonodavne prisile.

„Nisam čovjek koji nudi recepte i govori da ono što se radi ne valja. Energetika nije samo energija, nije sama sebi svrha, ona je važna sastavnica svih društvenih tokova. Strateško planiranje u energetici nužno je jer priprema i gradnja traju i do 15 godina", naveo je Granić.

Dodao je da strateško planiranje zahtijeva znanje i alate i da se time ne može svatko baviti. „Jeftina cijena energije nikome nije donijela korist, unatoč protivljenju sindikata", naveo je.

Na panel-diskusiji navedeno je da je proizvodnja nafte pala sa 2,5 mijuna tona na 700 tisuća tona, a past će još na 600 tisuća. Proizvodnja plina zadovoljava 66 posto domaće potrošnje.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika