03.06.2011. / 14:30

Autor: Hina

EU: Ruska zabrana uvoza sirovog povrća krši pravila WTO-a

Šef Delegacije Europske unije u Moskvi Fernando Valenzuela izjavio je u petak da ruska zabrana uvoza sirovog povrća iz EU-a nije opravdana te da je u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Povrće na moskovskoj tržnici (Reuters)Povrće na moskovskoj tržnici (Reuters)Šef Delegacije Europske unije u Moskvi Fernando Valenzuela izjavio je u petak da ruska zabrana uvoza sirovog povrća iz EU-a nije opravdana te da je u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Nema dovoljno znanstvene osnove koja bi opravdala zabranu...", rekao je Valenzuela.

Rusija je uvela tu zabranu pošto je optužila Bruxelles da nije pružio dovoljno informacija o smrtonosnoj epidemiji izazvanoj novim sojem bakterije E.coli.

Valenzuela je ponovio poziv EU-a na ukidanje zabrane uvedene u četvrtak i rekao je kako se nada da će ta situacija biti "riješena" u roku od nekoliko dana. Također je kazao kako je iznenađen da je Rusija uvela ovu zabranu koja je u suprotnosti s pravilima WTO-a u vrijeme dok pokušava postati članicom te organizacije.

"Namjera je Rusije, koju u potpunosti podržavamo, da se pridruži WTO-u i to moguće ove godine", rekao je Valenzuela na konferenciji za novinare.

"Rusija bi već trebala dragovoljno i u potpunosti provoditi pravila (WTO-a). Nema smisla ...čekati do posljednjeg dana da se to učini".

Europska komisija smatra da je potez Moskve nesrazmjeran.

Više od 1500 ljudi u Europi zaraženo je EHEC-om, bakterijom koja izaziva potencijalno smrtonosni hemolitičko-uremijski sindrom (HUC). Sedamnaest ljudi, 17 u Njemačkoj i jedna u Švedskoj, dosad je umrlo.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 03.06.11. 15:03

Treba uvoziti makar i otrovno.Jer to je iz EU.Kako se usuđuju zabraniti uvoz. Neka se ugledaju na nas.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika