06.06.2011. / 13:54

Autor: Hina

Knjiga sutrašnjice i budućnost pisane riječi

Uz glavne rasprave organizirano je i devet radionica koje će se, među ostalim, baviti pitanjem bloga nasuprot tiska, budućnosti pisanja i čitanja, autorskim pravima, čuvanjem digitalnih zapisa i rizicima digitalizacije

IlustracijaIlustracijaKnjiga sutrašnjice i budućnost pisane riječi teme su drugoga UNESCO-ova Svjetskog foruma o kulturi i kulturnoj djelatnosti FOCUS 2011., koji počinje danas u talijanskome gradu Monzi i na kojemu će do 8. lipnja dvjestotinjak stručnjaka iz 40 zemalja raspravljati o pitanjima vezanim uz sve veći utjecaj digitalnih knjiga.

Na koji će način digitalni zapisi utjecati na našu sposobnost razmišljanja i koncentracije, kako će digitalizacija knjiga utjecati na prava autora i čitatelja, hoće li "digitalna podjela" utjecati na bogate i siromašne, stare i mlade, treba li tradicionalne knjige i e-knjige oporezivati na različit način te, napokon, hoće li e-knjige potpuno zamijeniti tradicionalne, samo su neka od pitanja kojima će se baviti stručnjaci okupljeni u Monzi, najavljeno je na internetskim stranicama UNESCO-a i FOCUS-a.

Na trodnevnom skupu koji organiziraju UNESCO i talijanska regija Lombardija te grad Monza, sudjelovat će brojni autori, izdavači, znanstvenici, medijski stručnjaci, knjižničari, sociolozi, blogeri te istraživači.

Ekonomija e-knjige, Autorska prava i digitalno doba te Digitalna knjižnica tri su glavne teme o kojima će se raspravljati na plenarnim sjednicama koje će se mogu pratiti i putem interneta na stranici http://focus2011.org/en/live-streaming.

Uz glavne rasprave organizirano je i devet radionica koje će se, među ostalim, baviti pitanjem bloga nasuprot tiska, budućnosti pisanja i čitanja, autorskim pravima, čuvanjem digitalnih zapisa i rizicima digitalizacije.

FOCUS je zamišljen kao platforma koja spaja ljude kako bi razmijenili ideje o suvremenim temama. Cilj FOCUS-a je potaknuti raspravu te interdisciplinarno i inovativno razmišljanje. Za svako izdanje izabire se posebna tema. Ovi forumi pružaju jedinstvenu priliku političarima, autorima i privatnom sektoru da razmijene mišljenja o brojnim temama vezanim uz gospodarstvo i umjetnost naglašavajući pritom središnju ulogu kulture u održivom razvoju.

Prvi forum održan je 2009. pod nazivom "Kreativnost, inovacija i izvrsnost: od obrta do dizajna i modne industrije". Sudionici tog foruma raspravljali su o tome na koji način suvremeni obrt može biti temeljem novoga razvoja koji bi jamčio dugotrajni opstanak obrtničkih vještina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika