06.06.2011. / 17:56

Autor: Hina

Europljani troše milijarde na instrukcije za djecu

"Dodatno obrazovanje poprimilo je takve razmjere i ima tako duboke implikacije za društvo, za znanje, za rad škola i za živote djece i obitelji, da se o njemu mora progovoriti", napisao je Mark Bray, autor izvještaja "Izazov dodatnog obrazovanja"

IlustracijaIlustracijaPrivatni satovi sve su jači biznis u Europi, a roditelji u Francuskoj i Njemačkoj troše više od tri milijarde eura na godinu za dodatnu nastavu svoje djece, kaže se u novom izvještaju.

I diljem Europe trend je isti. Iznosi možda nisu toliki, ali roditelji troše sve više kako bi im djeca dobila nešto više od državnog obrazovanja, kaže se u izvještaju Europske unije.

U izvještaju se govori o velikim iznosima na dodatno obrazovanje, ali se i naglašava kako je očit trend produbljivanja nejednakosti u Europi: djeca bogatijih roditelja primaju više dodatnog obrazovanja i tako se stvara razdor koji može imati dugotrajne socijalne implikacije.

"Dodatno obrazovanje poprimilo je takve razmjere i ima tako duboke implikacije za društvo, za znanje, za rad škola i za živote djece i obitelji, da se o njemu mora progovoriti", napisao je Mark Bray, autor izvještaja "Izazov dodatnog obrazovanja", objavljenog prošli tjedan.

Procjenjuje se da u Njemačkoj roditelji troše od 900 milijuna do 1,5 milijarda eura na godinu, većinom za djecu u sekundarnom obrazovanju. U Francuskoj i Belgiji satnica je viša od 30 eura.

I roditelji iz južne Europe, s Cipra, iz Grčke, Španjolske i Portugala dosta plaćaju dodatne sate za svoju djecu.

Instrukcije su u porastu čak i u Skandinaviji iako se državno obrazovanje ondje često smatra najkvalitetnijim.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 10.06.11. 18:47

Najte lupat
Ak treba klince
UCHIT
Nek se uche
SAMI !!!
Naredimo
INTERNETSKE SHKOLE !!!
Sve za
BADAVA !!!
OPEN SOURCE
Kao WIKI
SVE NA
INTERNET
.....................
INTERNET
KANAL ????
......................
BESPLATNO !!!!
.............................
ZNAMO MI TO !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika