Objavljeno u Nacionalu br. 443, 2004-05-11

Autor: Berislav Jelinić

DOŠAO KUTLE PO SVOJE

Kutle od Grubišića preuzeo udio od 4,5 mil. eura u Novoj TV

Ostvaruje se zavjet koji je Miroslav Kutle dao izišavši iz zatvora: lažni vlasnici nastavljaju mu vraćati udjele u hrvatskim medijima koje su držali u njegovo ime. Zadnji se na udaru našao njegov kum Vinko Grubišić, koji je ostao bez dionica Jadran filma preko kojih je držao vrijedan udio u Novoj TV

Zadnji čin drame, koja je počela njegovim izlaskom iz 16-mjesečnog pritvora, dogodio se prošli tjedan, kada je Kutle svom kumu Vinku Grubišiću oduzeo kontrolu nad Jadran filmom.Zadnji čin drame, koja je počela njegovim izlaskom iz 16-mjesečnog pritvora, dogodio se prošli tjedan, kada je Kutle svom kumu Vinku Grubišiću oduzeo kontrolu nad Jadran filmom.Miroslav Kutle ponovo jaše! Nekoć najveći HDZ-ov tajkun, pod izravnom političkom zaštitom nekoć svemoćnog Ivića Pašalića, daleko od očiju javnosti, uspio je naplatiti velik dio svoga medijskog imperija koji su mu htjeli oteti njegovi tajni ortaci iz kriminalnog medijskog kartela Grupo. Zadnji čin te drame, koja je počela njegovim izlaskom iz 16-mjesečnog pritvora, dogodio se prošli tjedan, kada je Kutle svom kumu Vinku Grubišiću oduzeo kontrolu nad Jadran filmom.

Jadran film sigurno nije važan zbog bijedne filmske produkcije nego zato što je Grupo preko Jadran filma držao 15 posto dionica Nove TV koje vrijede oko 4,5 milijuna eura. Ovaj tjedan treba biti završena prodaja te televizije s nacionalnom koncesijom koju su dobili tajni ortaci udruženi u Grupo zahvaljujući Iviću Pašaliću, koji je kao glavni savjetnik predsjednika Tuđmana imao potpuno moć nad Vijećem za telekomunikacije koje je dodjeljivalo koncesiju. Onaj tko u trenutku prodaje Nove TV bude imao vlast nad Jadran filmom, raspolagat će s 4,5 milijuna eura, koliko će kupci uplatiti na račun tvrtke iz zagrebačke Dubrave.

Vinko Grubišić, nekadašnji mladac iz Dubrave, kojeg su mnogi proglašavali genijem za medijske manipulacije, preko noći ostao je bez ičega, “kako došlo, tako otišlo”. Kontrolirao je više od 75 posto dionica Jadran filma, što izravno na svoje ime (poslije je dionice u strahu od policije prebacio na svoga dvogodišnjeg sina Jagora), a ostale je dionice imao u rukama preko fiktivnih vlasnika. Na mjesto direktora postavio je čovjeka od svog povjerenja i naložio lažnim dioničarima da izvršavaju sve što im on kaže. I oni su tako postupali. Na Grubišićevu žalost. Kutle, kojem je logističku pravnu podršku unutar Jadran filma pružao Mario Polić, uspio je zakazati Skupštinu o kojoj Vinko Grubišić nije imao pojma. Mario Polić je suprug Sanje Polić, dugogodišnje tajnice Ivića Pašalića, osobe od najvećeg povjerenja ozloglašenog doktora kojem je Ivo Sanader podrezao krila i izbacio ga iz HDZ-a kao psa.

Kutle je uspio “kupiti” Grubišićeva direktora i na Skupštini izbaciti preko svojih ljudi Grubišića iz Jadran filma i na čelo Nadzornog odbora postaviti Denisa Kuljiša. Kuljiš, nekoć ugledni novinar, spao je na najniže profesionalne grane i postao Kutlin potrčko još 1997., kad je kao jedan od osnivača Nacionala pokušao Kutli prodati ove novine. Zbog toga je kao dioničar izbačen iz društva. Od tada ga je Kutle financirao, kupio mu automobil “lanciu themu”, zaposlio ga u Nedjeljnoj Dalmaciji, davao mu privatni avion kad je trebalo i masno ga plaćao. Zauzvrat, Kuljiš je za njega obavljao najprljavije medijske poslove, među kojima je ovaj s preuzimanjem kontrole nad Jadran filmom jedan od bezazlenijih.

Grubišić, koji neprestano živi u paranoji da će biti uhićen, takvu munjevitu akciju svoga vjenčanog kuma Miroslava Kutle dočekao je potpuno nespreman. Bio je uvjeren da ga samo nekoliko dana dijeli od masnog plijena od 4,5 milijuna eura, kojim bi mogao otplatiti dugove i očuvati visok životni standard svoje obitelji, koja je živjela na visokoj nozi zahvaljujući svemu što mu je Kutle dao. Sve što Grubišić ima, dao mu je Kutle. Preko neposredne TV prodaje na OTV-u Grubišić je zaradio mnogo novca, kupio nekoliko lokala, stan na Pantovčaku, Kutle mu je darovao veliku kuću na Plješivici, Jadran film, OTV? Kako doznaje Nacional, Kutle je odlučio Grubišiću sve oduzeti. Prošloga tjedna prisilio ga je da počne prebacivati na njegove tvrtke i dionice OTV-a koje su na svoja imena držali fiktivni vlasnici poput Frane Bobana.

Kutlin saveznik u tom preuzimanju na prvom je mjestu Ivić Pašalić, jedina osoba protiv koje Kutle, izišavši iz pritvora, nije rekao ni jednu jedinu riječ. Iako bez ikakve političke moći, Pašalić je Kutli dragocjen, jer njihovim zajedničkim podvalama i kombinacijama teško itko može parirati. Uz to, ne treba zaboraviti Kutlinih 16 mejseci u remetinečkom pritvoru. Među zatvorenim kriminalcima, koji poštuju autoritete, Kutle je bio jedan od vodećih. Kao prvo, Kutle je obrazovan i lucidan čovjek, uz to i čovjek koji nije sklon izdaji. A to se u takvom miljeu cijeni. Njemu nije bio problem da nakon izlaska iz Remetinca ima dobru logističku potporu među ljudima koje je upoznao među rešetkama, a koji imaju vrlo strog kodeks časti i ponašanja. U tim okvirima, malo tko danas u Hrvatskoj ima takvu podršku za poslove kao Kutle. A na Kutlinu udaru našli su se svi oni koji su mislili da će on zauvijek ostati u zatvoru ili molili Boga da ga pregazi tramvaj kad (i ako) iziđe iz njega. Kutlin izlazak iz zatvora sledio im je krv u žilama.

Prvi se na udaru našao Ninoslav Pavić, na kojeg je Kutle bio najviše ljut. Od 1995., kad je Kutle postao većinskim vlasnikom Globusa, a potom i cijeloga EPH, Pavić mu kao fiktivni vlasnik i direktor najveće novinske tvrtke u Hrvatskoj nije isplatio ni kunu dobiti. Dok je Kutle bio u zatvoru, Pavić je kupio vilu na Tuškancu (pred kojom mu je dignut u zrak mercedes), uredio dokraja vilu u Novom Vinodolskom, promijenio nekoliko najluksuznijih automobila, ulagao u skupe slike i druge umjetnine, glumio velikog i poštenog izdavača koji je na spomen Kutlina imena s prezirom odgovarao da on tog kriminalca jedva i poznaje. Uza sve to, Kutle je doznao da ga je Pavić prevario prilikom prodaje 50 posto EPH-a njemačkom WAZ-u. Pavić je javno prikazao da je dobio 32 milijuna DEM za 50 posto dionica, svojim tajnim ortacima prijavio je 36 milijuna, a zapravo je dobio 40 milijuna DEM. Četiri milijuna završila su očito u njegovu džepu a da o tome tajni ortaci Kutle, Pašalić i Grubišić nisu imali pojma. Kad je to Kutle doznao, Paviću nije bilo lako. Dosad je Kutli isplatio navodno 6 milijuna eura, a da bi podmirio dug do kraja, mora platiti još 6 milijuna, s tim da još nije riješeno pitanje dividende koju mu nije isplaćivao svih ovih godina kao suvlasniku tvrtke. Pavićev je problem što je vrlo teško izvući toliki novac iz tvrtke koja ionako ne posluje sjajno. Velika šansa zato je prodaja Nove TV, od koje bi svoj dio Pavić prepustio Kutli i tako se gotovo sasvim riješio duga.

Dakle, Nova TV je vrlo važna za rješavanje potraživanja između tajnih ortaka u kriminalnom medijskom kartelu Grupo. Zbog toga su svi bili nervozni jer je Ivan Ćaleta dobro iskoristio Kutlino sjedenje u zatvoru i medijski pritisak na ostale članove Grupa, koji se nisu smjeli javno eksponirati, da od fiktivnih vlasnika pokupuje dio dionica i zavlada Novom TV. Kad su ga Pavić i Kutle preko posrednika potkraj prošle godine počeli nagovarati da pristane na prodaju Nove TV, kako bi se izgladili odnosi među ortacima, Ćaleta ih je odbio, siguran da je dovoljno medijski, politički i financijski jak da se othrva njihovim pritiscima. Unatoč velikim prijetnjama, koje nije prijavljivao policiji, na kraju je popustio da proda Novu TV tek kad je dobio tri metka upozorenja u noge od nepoznatog napadača. Nakon toga je s bolesničke postelje pristao na prodaju i na povrat dionica Jadran filma Vinku Grubišiću koje je Ćaleta dobio na račun Grubišićeva duga od 5 milijuna kuna njegovoj tvrtki. Ne samo da mu je Ćaleta otpisao dug, nego mu je i vratio dionice koje je na osnovi toga duga ovrhom preuzeo od Grubišića. Već šesti mjesec vode se pregovori između cijele vojske što fiktivnih, što pravih vlasnika Nove TV s jedne te medijske grupacije CME i Raiffeissen fonda s druge strane. Sada, kad je posao pri kraju, Kutle je morao osigurati i da mu s 20 posto novca koji će pristići u Jadran film ne raspolaže kum Vinko, koji nikada nije imao veći problem u životu.

Kako bi dokraja realizirao svoj plan o kažnjavanju svih onih koji su mu okrenuli leđa dok je bio u zatvoru i umislili da su stvarni vlasnici njegovih medija, nedostaje mu samo još radijsko carstvo koje je pod kontrolom njegova drugoga kuma, Jurja Hrvačića. Taj Turopoljac kudikamo je najsposobniji među svim Kutlinim medijskim akvizicijama. Da nije bilo njega, kao i Ćalete na Novoj TV, nikada ti mediji ne bi postali toliko privlačni za kupce i toliko profitabilni. Hrvačić je svojom prirođenom lukavošću i smislom za biznis napravio neviđeno radijsko carstvo koje se proteže od Narodnog i Obiteljskog radija pa sve do Radio Velike Gorice te sveprisutnog Media servisa koji opskrbljuje vijestima sve lokalne radiopostaje u Hrvatskoj. Na taj način, plasiranjem vijesti, jedan je od bitnih kreatora javnog mnijenja u Hrvatskoj i prava tvornica novca. To radijsko carstvo, istina, nastalo je uz Kutlin uložen novac i Pašalićeve dodjele koncesija, no ipak je bitan razlog cjelokupnog uspjeha bila Hrvačićeva poslovnost i lukavost. Jer i Vinko Grubišić dobio je u ruke i medije i novac pa nije napravio ništa. Kako Hrvačić nije pristao Kutli mirno predati radijsko carstvo, upao je u neprilike. Jednoga dana pred ulaznim vratima obiteljske kuće u Velikoj Gorici našla se nagazna mina kao upozorenje. Do danas nije utvrđeno tko ju je postavio. Pritisci na njega bit će sve veći kako se bude približavalo otvaranje prekrasne nove zgrade na ulazu u Zagreb, gdje će biti smješteni najsuvremeniji radiostudiji i nova zagrebačka televizija TV Sljeme, kojoj su suvlasnici Hrvačić i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić. A to je još jedan lijep plijen za Kutlu, koji te radiopostaje smatra svojim vlasništvom.

Kad Kutle završi i posao s Hrvačićem, ostvarit će ono na što se zarekao ? da će vratiti ono što mu pripada. Svi oni s kojima se obračunao mole Boga da ga Sud osudi zbog kriminala u njegovu bivšem poduzeću Tisak. No, kako postupak napreduje, njihove se nade tope, jer Kutle i od Suda, i od policije, i od Državnog odvjetništva pravi budale ? po svemu sudeći, neće mu moći ništa. Uostalom, on je to i najavio kad se vratio iz zatvora, da se ne boji da će biti osuđen. Jer je, kako tvrdi, radio sve po tadašnjim zakonima. Čini se da je pravnik Kutle bio u pravu.

Denis Kuljiš
Denis Kuljiš je u razgovoru za Nacional rekao da Grubišić nije izbačen iz Jadran filma, da on ondje i dalje kontrolira 22 posto dionica te da je i sam iznenađen što su ga postavili na čelo Nadzornog odbora Jadran filma. Odbacio je svaku mogućnost da je onamo postavljen kao eksponent Ninoslava Pavića.
“Kad bih to znao, na to ne bih pristao, jer bih kao Pavićev zaposlenik bio u sukobu interesa, a to si nipošto ne bih dopustio”, rekao je Kuljiš za Nacional.
Kuljiš je u razgovoru za Nacional iznio niz nelogičnosti koje upućuju na to da sve njegove izjave treba uzeti s priličnom rezervom. On čak tvrdi da ne zna gdje je održana posljednja skupština dioničara Jadran filma, a pokušao je ostaviti dojam da uopće nije svjestan svojih ovlasti. Zato nije odgovorio ni kako će usmjeravati novac koji će od prodaje Nove TV uskoro stići na račun Jadran filma.
Kuljiš je odbio komentirati hoće li u Jadran filmu zastupati interese Miroslava Kutle, na što izravno upućuju njihove prijašnje poslovne veze. Kutle je za Nacional također odbio komentirati posljednje događaje u Jadran filmu.

Prva sportska kladionica
Grubišić sumnja da bi iza posljednjih zbivanja u Jadran filmu mogla stajati Prva sportska kladionica. Grubišić je od te tvrtke svojedobno posudio 9 milijuna kuna. Taj novac navodno mu je trebao da vrati toliki kredit Zagrebačkoj banci. Ujedno, Grubišić je s Prvom sportskom kladionicom pregovarao o mogućnosti da joj proda OTV, koji joj je postao zanimljiv nakon što koncesiju za zagrebačku gradsku televiziju nije uspio dobiti konzorcij u kojem je bila i Prva sportska kladionica. Prije nego što su odlučili kupiti OTV, u Prvoj sportskoj kladionici angažirali su revizorsku kuću i poslali je da snimi stanje na OTV-u. Rezultati su bili porazni, jer su revizori otkrili 20-ak milijuna kuna dubioza. Zato je Prva sportska kladionica odustala od kupnje OTV-a, a Grubišić je upao u neprilike, jer je računao da će posudbu od te tvrtke podmiriti kad joj proda OTV. Zbog svega toga Grubišić sumnja da je upravo PSK organizirala njegovo marginaliziranje u Jadran filmu, kako bi mogla preuzeti zemljište Jadran filma i naplatiti svoje potraživanje.
No Grubišić ipak nije uvjeren da iza toga ne stoji Ninoslav Pavić. Grubišić je suradnicima potvrdio da je Paviću preko posrednika poslao poruku koja, prepričana, glasi: “U siječnju 2000. kontrolirali smo samo 21 posto Jadran filma bez ijedne plaćene dionice, a od Nove TV nije bilo ništa. Prije nego što su me na zadnjoj skupštini Jadran filma prevarili, kontrolirali smo puno više od 21 posto, ja sam stvorio Novu TV. Ja sam donio odluku o tome da Jadran film bude dioničar u Novoj TV, a mogla je to biti i neka moja privatna tvrtka. Zato tražim da se to poštuje i da se tako ponašate. Ja sam sve spasio, iako si se ti nakon 2000. od svega pokušao ograditi.”

Vezane vijesti

Potvrđena kazna Kutli

Potvrđena kazna Kutli

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za priznavanje i izvršenje kazne Miroslavu Kutli u trajanju od dvije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika