Objavljeno u Nacionalu br. 813, 2011-06-14

Autor: Hrvoje Šimičević

Kako su Splićani postali veći katolici od pape Benedikta XVI.

Vrhunac ove vesele ‘blasfemije’ dogodio se u Circusu Maximusu, nedaleko od Vatikana, gdje je inače prije nekoliko tjedana beatificiran blaženopočivši papa Ivan Pavao II. Od tamo je

Lady Gaga otpjevala je jednu pjesmu sudionicima rimskog Pridea (arhiva)Lady Gaga otpjevala je jednu pjesmu sudionicima rimskog Pridea (arhiva)Dok je papa Benedikt XVI. obilazio simpatične europske državice, lobirajući kod tamošnje političke elite i bogobojaznog puka da održe postojeću razinu katoličke borbene gotovosti i nastave njegovati pripadajuće konzervativne vrednote, u njegovu domicilnom okruženju, takoreći avliji, odvijao se megadekadentni spektakl naspram kojeg slične manifestacije što se održavaju u San Franciscu nalikuju na osrednju seosku zabavu. Naime, Rim i njegovo vatikansko okruženje, simbolično i infrastrukturno opće mjesto tisućljetnog katoličanstva, pretvorio se u poprište - Gay Pridea! Reklo bi se da je tradicionalnim bijelo-žutim bojama svete vatikanske države ovog vikenda pridružena roza, ljubičasta, zelena, crvena, plava, siva, crna, u kričavim i svim drugim zamislivim varijacijama i temama.

Osim toga, tvrde svjedoci, sve je više manje bilo monokromatski standardno: umjesto svećenika, rimskim su ulicama defilirali transvestiti obučeni u svećenike, umjesto časnih sestara, dominirale su lezbijke u istim odorama, a umjesto nacionalnih zastava što ih tamo dovlače iz svih dijelova svijeta kao simbol tisućljetne privrženosti Poljske, Hrvatske, Ugande ili Filipina Majci Crkvi, na laganom rimskom povjetarcu klatarili su se brojni baloni, među kojima su najslikovitiji bili oni u obliku gigantskog penisa, s pripadajućim šeretskim osmijehom. Vrhunac ove vesele ‘blasfemije’ dogodio se u Circusu Maximusu, nedaleko od Vatikana, gdje je inače prije nekoliko tjedana beatificiran blaženopočivši papa Ivan Pavao II. Od tamo je Lady Gaga, poznata kao žena (?) sumnjiva morala, skandalizirala svijet i većinsko katoličko stanovništvo kazavši da poštuje njihovu religiju i tradiciju, ali isto tako da gay zajednica ima pravo na slobodu, pravdu, jednakost i slične zapadnjačke izmišljotine. Prema službenim procjenama, rimski Gay Pride pohodilo je oko milijun toplih hodočasnika iz zemlje i svijeta, a o kakvom se visokorizičnom događaju ovdje radilo, svjedoči i konačna bilanca talijanske policije: na Gay Prideu nije zabilježen ni jedan jedini incident!

Nije stoga izostala ni promptna reakcija konzervativne političke elite, u čije je ime Silvio Berlusconi oštro osudio rečeni događaj sljedećim riječima: “Moja strast za mladim ženama svakako je bolja nego da sam homoseksualac!” Kao što je više-manje poznato, istog se dana na drugoj strani Jadranskog mora odvijala slična manifestacija. Razlika je, međutim, u reakciji lokalnog življa, koje je u usporedbi s rimskom braćom iskazalo imponzantni refleks po pitanju očuvanja obiteljskih i drugih tradicionalnih vrijednosti. Cinik bi, dakle, mogao zaključiti da su Splićani postali veći katolici od Vatikanaca, ako ne i od Pape.

Vezane vijesti

Hrvatska se civilizirala

Hrvatska se civilizirala

"Hrvatska se civilizira", naslov je komentara u online izdanju berlinskog Tageszeitunga (taz), u kojemu se navodi da je subotnjim mirnim Split… Više

Komentari

registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 14.06.11. 07:27

Uzeti doticnu furiju Gagu kao mjerilo ili primjer zeljenih svjetonazora moze samo idiot. Ako i ima takvih to je onda samo dokaz da nam idiotizma ne manjka, nista drugo. Znaci za Europu smo spremni.


registracija
1/1/70

, 14.06.11. 07:49

Splićanima kapa dole,a PEDERIMA i onima koji ih podržavaju zarad svojih interesa...noga u guzicu ...da ne velim toljaga po rebrima dok dišu.


registracija
30/9/09

davor12345, 14.06.11. 12:07

Ne računa se Rim! Bitna je ona država što ima jedan grad a u njemu rico gradomačelnik! Oni će nami Rim! Evo vami roge!


registracija
30/9/09

davor12345, 14.06.11. 12:10

Voju građana triba poštivat! Split je kunzervativan grad! Njegovi građani svaki dan idu kunzerve! A onaj koji nima otvarač za kunzerve uvik more posudit od onoga koji jema! I more još dobit PRIDE ako mu je malo! Ne triba nami nikaki gay pride!


registracija
8/7/10

Maroje, 14.06.11. 12:56

" Naprednoj demokraciji" jedino je prihvatljivo što gore to bolje.Volim biti konzerva čitaj -normalna osoba..


registracija
12/1/11

siziff, 19.06.11. 21:59

Marks, Hitler, Franjo Josip i još njih par svjetski poznatih, u par poteza su oslikali nas Hrvate, našu pamet, naš moral i naše kurčenje.
Od onda, glede nabrojanog, ništa se nije promjenilo na bolje, niti će se uskoro promijeniti
Spličani sa svojima Kamenjarima su jaći dokaz.

P.S.
Nevolim pederluk i pederasdte i njihovu agesivnu i nametljivu ekspanziju, koja je maltene postala ugroza zdrave pameti.
Jednako nevolim balvane iz ljute balkanske pripizdine koji sve rješavaju toljagom, slaveći toljagu kao dokaz vlastite pameti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika